Turun Kamerat ry - historia


Milloin Turun Kamerat on perustettu?

Jälkipolville seuramme alkuajoista ei ole jäänyt kovin paljon tietoa ja kun vuosi 1979 katsottiin Turun Kameroiden 50-v. juhlavuodeksi, perustui ajankohdan valinta eräänlaiseen kompromissiin.

Milloin siis Turun Kameroiden toiminta voidaan katsoa alkaneeksi? Tähän tuo vastauksen löytämäni artikkeli Valokuvaus -lehdestä vuodelta 1931, sen tammikuun numerosta löytyy seuraava artikkeli kirjoittajana nimimerkki VEWE.

Tässä artikkeli kokonaisuudessaan:

"TURUN KAMERAT on nimenä kameraseuralla, joka on perustettu Turkuun. Jo useita vuosia on Turun valokuvausta harrastavissa piireissä ollut vallalla toivomus oman yhdistyksen perustamisesta. Asiassa on länsisuomalaiseen tapaan kauan hitailtu. Mutta viime marraskuun 7 p:nä kokoontui joukko innostuneimpia keskustelemaan ja tuloksena oli yksimielinen päätös yhdistyksen perustamisesta. Päätettiin kutsua uusi kokous koolle saman kuun 14 p. Ravintola Itämereen ja nimettiin joukko henkilöitä, joita perustavaan kokoukseen kutsutaan. Perustavaan kokoukseen oli kutsutuista saapunut toistakymmentä henkilöä. Puheenjohtajana toimi maisteri LAURI KARI ja sihteerinä johtaja V. A. WAHLSTRÖM.

Kokous päätti yksimielisesti perustaa valokuvauskerhon Turkuun. Sääntöehdotusta alustavasti keskusteltiin Valokuvaus -lehdessä esitettyjen Helsingin Kameraseuran sääntöjen pohjalla ja annettiin väliaikaisen johtokunnan tehtäväksi muuntaa näitä sääntöjä sopivalla tavalla ja esittää jouluk. 12 p:nä pidettävässä kokouksessa lopullisesti hyväksyttäviksi.

Väliaikaiseen johtokuntaan valittiin seuraavat 5 henkilöä, jotka jakoivat eri tehtävät seuraavasti: puheenjohtajaksi maisteri Lauri Kari, varapuheenjohtajaksi rakennusmestari K. Kiviranta, sihteeriksi johtaja V. A. Wahlström, varainhoitajaksi johtaja B. Lundsten, sekä jäseniksi taiteilija V.Lehmussaari. Johtokunnan varamiehiksi valittiin opettaja U. Kivistö ja prokuristi V.Hakanen. Tilintarkastajiksi valittiin insin. V. Kilpinen ja konttoristi Å. Toivonen, sekä heidän varamiehekseen isännöitsijä M. Rainta.

Kun oli innostuksella ja mielenkiinnolla keskusteltu erilaisista valokuvausasioista, päätettiin vielä seuraavaan kokoukseen 12.12. kilpailutarkoituksessa ystävyysotteluna ottaa ensimmäiseksi aiheeksi " Syksyinen Aurajoki".

Olisi toivottavaa, että tästä hyvästä ja innostuneesta alusta jatkuisi ja kehittyisi toimintakykyinen kerho, joka kykenisi nostamaan Turussa valokuvausinnostusta ja harrastusta nykyisestä lamaannuksesta."

Edellä kerrotun johdosta voimme siis hyvin pitää vuotta 1929 Turun Kameroiden jonkinlaisena alkuna. Olivathan, valokuvausta harrastaneet jo ahkerasti kokoontuneet yhteen, kunnes sitten marraskuussa 1930 oltiin tilanteessa jossa yhdistyksen perustaminen katsottiin aiheelliseksi.

Vähän hymyilyttää tuo määritelmä meidän länsisuomalaisten "hitailusta", eiköhän oteta se niin että hiljaa hyvä tulee.

Seuramme alkuajan henkilöhistoria on myös mielenkiintoinen ja ehkä palaamme siihen myöhemmin.

- Matti Järvenpää -





AJANKOHTAISET ASIAT

Ajankohtaista
Jäsentiedotteet
Toimintakalenteri

KUVAGALLERIAT


Vuosigalleriat:
Vuosigalleria 2017
Vuosigalleria 2016

KILPAILUT


Kuukausikilpailukuvat
Kilpailupisteet
TK vuosikilpailukuvat 2017
TK - Kameraseura-74 haastekilpailukuvat 2017
KV kilpailut

- FIAP kuvat 2017

LUKUNURKKA

Albumit
Kirjasto
Osto ja myynti
Yhdistyksen historiikki

TOIMINTA

Yleistietoa yhdistyksestä
Kerhotoiminta
- Matkakerho
- Kuvakerho

Hallinto ja toimihenkilöt
Jäsenistölle myönnetyt arvonimet
Toimintasuunnitelma
Toimintakertomus
Kuukausikokousten muistiot
Jäsenasiat

SÄÄNNÖT JA OHJEET

Yhdistyksen säännöt
Kilpailusäännöt
- Yleiset ohjeet kilpailukuville
- Ohjeet luomukuvalle
- Haastekilpailun säännöt

Kerhotoiminnan säännöt
Palkitseminen

LINKIT MUUALLE

Vakka arkistotietokanta
Linkkejä

Palaa alkusivulle