1956

Toimintakertomus vuodelta 1956

Kun näin vuoden lopulla tarkastelemme seuramme toimintaa, muistamme sen alkaneen komeasti seuran 10-vuotisjuhlanäyttelyllä, jonka kuvakokoelmat olivat edustavat monilta maamme kamerakerhoilta. Näyttelyä juhlistivat myös ulkolaisten kuvien kokoelmat. Tämä näyttely antoi osaltaan pirteän ponnahduslaudan seuran vastaiselle toiminnalle. Kuten tällaisille harrastukseen pohjautuville seuroille on ominaista, sen jäsenistö saa vuoden varrella täydennystä ja vanhat toimitsijat sekä kilpailua harrastavat jäsenet väsähtävät. Mutta uusia ja innokkaita astuu sijaan. Näin seura pysyy aina valppaasti toimivana ja sen kilpailutaso omintakeisena ja korkeana.

Jäsenistömme on tänäkin vuonna karttunut ilahduttavasti, maksaneita jäseniä on 49 henkilöä.

Kokouksia on pidetty joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina, lukuunottamatta heinä- ja elokuuta.

Johtokunta on kokoontunut viisi kertaa.

Vuoden alussa seuran johtokunta täydennettiin melkein kokonaan uusilla toimitsijoilla. Puheenjohtajaksi valittiin kapteeni Pauli Salminen, varapuheenjohtajaksi johtaja Gunnar Grönqvist, sihteeriksi valokuvaaja Heta Thusberg, kilpailusihteeriksi herra Pentti Roiha, rahastonhoitajaksi teknikko Ilmari Klami ja varsinaiseksi jäseneksi teknikko Niilo Pyykönen. Varajäseniksi valittiin herra Erkki Niemelä ja valokuvaaja Kale Mankinen. Viimeksi mainitun muutettua paikkakunnalta valittiin hänen tilalleen insinööri Eero Asikainen.

Tilintarkastajina toimivat teknikko Mikko Johansson ja kauppias Erkki Mänttäri, varalla komisario Eugen Autere ja valokuvaajaa Eero Koskenhovi.

Haluten vähentää kilpailuiden arvostelulautakunnan työtaakkaa on arvostelijat nimetty erikseen A- ja B-sarjalle. Seuraavat henkilöt nimettiin: A-sarja; valokuvaaja Heta Thusberg, maisteri Matti Järveläinen, valokuvaaja Eero Koskenhovi, arkkitehti Reino Ahjopalo, lehtori Lauri Toivari, johtaja Sulo Kinnunen, majuri Kauko Tiili ja valokuvaaja K.A.Holmström. B-sarja; Valokuvaaja Olli Jalo, herra Erkki Niemelä, johtaja Gunnar Grönqvist, konttoristi Eemil Hynninen, kauppias Erkki Mänttäri, valokuvaaja Kale Mankinen. Kolme viimeksi mainittua on muuttanut paikkakuntaa, heidän tilalleen ei ole valittu uusia henkilöitä.

Iltakilpailuja on pidetty jokaisen kerhoillan yhteydessä. Kiertopalkintoja ovat saaneet omikseen A-sarjassa Viljakainen ja B-sarjassa Roiha. Kilpailutoiminnassa on suurin piirtein noudatettu toimintasuunnitelmaa. Vuoden mittaan on kilpailtu seuraavat aiheet:

  • Kevätkilpailu; 40 kuvaa yhdeksältä nimimerkiltä, 5.3.
  • Vanha Lappeenranta, osa I; 24 kuvaa seitsemältä nimimerkiltä 23.4.
  • Sitten yleislakon takia kuukauden ajastaan myöhästyneenä Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyyn oli seuramme lähettänyt 27 kuvaa, joista näytteille pääsi kahdeksan kuvaa seuraavilta jäseniltä: Niemelä 2, Jalo 1, Grönqvist 1, Oikkonen 1, Seppänen 1, Virtanen 1 ja Roiha 1.
  • Seuraavana vuorossa kilpailu Talven satoa, kahdeksan kuvaa neljältä nimimerkiltä 14.5.
  • Lapsiaihekilpailu; 42 kuvaa 13 nimimerkiltä 22.5.
  • Kilpailu harrastelijoille (aihe vapaa); 72 kuvaa 25 ninimerkiltä 29.9.
  • Tilannekuvakilpailu; 10 kuvaa kolmelta nimimerkiltä 1.10.
  • Syyskilpailu sarjoissa A ja B; yhteensä 49 kuvaa 11 nimimerkiltä 19.11.
  • Kilpailu Imatran kameraseuraa vastaan jäi niin joulukiireiden varjoon, että tulokset saamme tietää vasta tammikuun 4. päivä vuosikokouksen yhteydessä (Lappeenranta voitti kyseisen kilpailun).

Syyskuussa kameraseura teki retken Oy Kaukas Ab:n tehdasalueelle. Siellä otetuista kuvista palkittiin parhaat kuvat ja toisia lunastettiin tehtaan arkistoon.

Näyttelyihin vieraissa kameraseuroissa olemme osallistuneet, ensin Imatra -56 -näyttelyyn, josta kokoelma kuvatäydennystä saaneena jatkoi matkaa Kuopion kameraseuran näyttelyyn ja sieltä Mikkeliin.

Tänä vuonna, kuten aikaisemminkin, seuramme on järjestänyt alkeiskurssin seuraan kuulumattomille harrastelijoille 17.4. – 11.5. välisenä aikana. Osanotto oli ilahduttavan runsas, noin 50 henkilöä. Päätteeksi oli valokuvakilpailu, jonka tulokset julistettiin ja palkinnot jaettiin eräässä kerhoillassamme, ja osan näistäkin kurssilaisista saimme merkitä seuramme jäsenluetteloon.

Myös kansainvälisistä valokuvanäyttelyistä voimme ilolla mainita, että seuramme jäsen Erkki Niemelä on saanut muiden suomalaisten näytteillepanijain joukossa kunniakirjan Photo Kiinan messujen valokuvanäyttelystä.

Tasokilpailun vuoden lopussa on A-sarjassa voittanut Erkki Niemelä ja B-sarjassa Unto Oikkonen.

Ja hyvänä loppupontena mainittakoon, että 10 vuotta toiminut seuramme sai myös 10 000 markkaa avustusta Lappeenrannan kaupungilta. Summan olemme käyttäneet kamerataiteen eteenpäin viemiseksi ja harrastelijoiden koulutukseen.

Toimintakertomus 1956.pdf