Mennyttä toimintaa 2009

Saimaan kameraseura televisiossa 29.12.2009

Joko alueuutisilla on pulaa hyvistä aiheista, tai sitten näyttelymme ylitti uutiskynnyksen tavallista korkeammalta. Yleisradion toimittajat poikkesivat katsomassa näyttelyn ja samalla haastattelivat Tatua, Eskoa ja Larea.

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2009/12/valokuvanayttely_ottaa_kantaa_kaupunkikuvaan_1321336.html

Vanhaa ja uutta Lappeenrantaa -näyttely valokuvakeskuksella 8.-30.12.2009

Toimintavuotemme 2009 huipentaa historiallinen näyttely Lappeenrannasta. Sen tarkoitus on ottaa kantaa vanhojen rakennusten puolesta uudisrakentamista vastaan, mutta samalla dokumentoida muutosta. Näyttelyssä on esillä valokuvia Lappeenrannasta 1930-luvulta kirjaimellisesti nykypäivään; uusimmat kuvat ovat nimittäin joulukuulta 2009. Varsinaisten näyttelykuvien lisäksi Saimaan kameraseuran jäsenet ovat kuvanneet uudestaan joitakin niitä paikkoja, joita vanhat kuvat esittävät. Nämä kuvat esiintyvät näyttelyssä ennemminkin kommentteina kuin varsinaisina teoksina.

Näyttelyssä on kuvia 14 kuvaajalta. Saimaan kameraseuran perustaja Gunnar Grönqvist ja hänen poikansa Heikki Grönqvist ovat ottaneet valokuvista vanhimmat, ja heidän liikkeensä Studio Valotuksen kokoelmista kuvat ovat siirtyneet Etelä-Karjalan museolle. Esko Turkkila ja Ari Nakari esittelevät 1970-1980-lukuja; Jarmo Nieminen, Tatu Kosonen ja Tommi Kähärä 1990-lukua. Tuoreimmat kuvat ovat Lauri Heinon, Eija Hirvi-Talkan, Aulikki Korpela-Taimelan, Anu Kososen, Vesa Laitisen, Olli Rädyn ja Marko Taimelan käsialaa.

 

Vanhaa ja uutta Lappeenrantaa -näyttelyn ripustus 5.12.2009

Vuoden päänäyttelymme ripustukset kestivät peräti kuusi tuntia, vaikka suurin osa kuvista oli jo valmiiksi kehyksissä. Onneksi paikalla oli suuri talkooporukka. Valokuvakeskuksen seinille ripustettiin peräti 140 valokuvaa, joka on kai jonkinlainen ennätys. Siitä huolimatta näyttely tuntuu vain raapaisulta, lähinnä vain kuvia keskustasta on esillä, ja muutenkin läpileikkaus voisi olla vieläkin syvempi. Siispä projekti jatkuu – lopullisena tavoitteenammehan on samaa asiaa käsittelevä kirja.

 

Morjehdus-näyttely Kouvolassa 3.-29.12.2009

Saimaan Kameraseuran jouluinen yhteisnäyttely ripustettiin tällä kertaa Kouvolan kirjaston taidenäyttelytilaan. Näyttelyn nimeksi valittiin Morjehdus, ja siihen osallistui 10 seuran jäsentä: Eija Hirvi-Talka, Aulikki Korpela-Taimela, Anu Kosonen, Tatu Kosonen, Tommi Kähärä, Vesa Laitinen, Jukka Olkkonen, Olli Räty, Marko Taimela ja Irina Yakusheva.

Kaakkois-Suomessa toimivat kameraseurat ovat perinteisesti tehneet yhteistyötä, ja tällä näyttelyllä Saimaan kameraseura samalla kutsuu kouvolalaiset vastavierailulle Lappeenrantaan oman näyttelynsä kanssa.

 

Retki Kouvolaan 3.12.2009

Teimme retken Kouvolan kameraseuran kerhoiltaan, ja samalla poikkesimme ripustamassa Morjehdus-näyttelymme Kouvolan kirjastoon. Kuulimme haastekilpailun tulokset, keskustelimme mm. Suomen kameraseurojen liiton asioista ja samalla vietimme kouvolalaisten pikkujouluja. Runsas osanottajien lukumäärä sai meiltä suut auki hämmästyksestä.

1st Carelia Salon -näyttelyn avajaiset 4.11.2009

Saimaan kameraseura järjestää Fédération International de l’Art Photographiquen (FIAP:n) näyttelyn 1st Carelia Salon marraskuussa 2009 osana Suomen kameraseurojen liiton kiertonäyttelyä 1st Finland Digital Circuit. Näyttelyn avajaisia vietettiin Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen pienessä galleriassa 4.11.2009. Suuressa galleriassa avautui samanaikaisesti Janne Koivuniemen näyttely.

1st Carelia Salon on esillä valokuvakeskuksella non-stop-esityksenä aina marraskuun loppuun asti (ti-pe 12-18, la 12-15).

 

Syyskokous 19.10.2009

Lokakuun jäsenilta oli samalla seuramme sääntömääräinen syyskokous. Hallitus koki vain pieniä muutoksia, ja toimintasuunnitelmat, talousarviot yms. hyväksyttiin nopeaan tahtiin niin että pääsimme katsomaan Rädyn Ollin rallikuvia. Vitsikin ehdittiin murjaista jossain välissä.

1st Carelia Salon -näyttelyn arvostelu 9.-10.10.2009

Saimaan kameraseura järjestää Fédération International de l’Art Photographiquen (FIAP:n) näyttelyn 1st Carelia Salon marraskuussa 2009 osana Suomen kameraseurojen liiton kiertonäyttelyä 1st Finland Digital Circuit. Kaikki viisi osanäyttelyä arvosteltiin samanaikaisesti Vantaan Tikkurilassa 9.-10.10. Tuomaristojen vaikeana tehtävänä oli valita lähes 5000 teoksen joukosta se 10-15%, joka pääsee mukaan näyttelyyn.

Oman näyttelymme tuomariston muodostivat Tommi Kähärä, Tatu Kosonen ja Ari Nakari AFIAP. Tuomaristomme sai kiitosta yhdenmukaisesta työskentelystä (äänet eivät hajautuneet, vaan työskentely oli johdonmukaista ja yksimielistä) sekä tavanomaisesta poikkeavasta linjasta kuvien valinnan suhteen; huikeasti saturoidut ja mahtavasti terävöidyt kuvat jäivät tässä osanäyttelyssä auttamatta rannalle. Kritiikkiä muut tuomaristot esittivät selvästi alhaisemmista pistemääristä muihin verrattuna. Emme ehkä allekirjoita tätä, koska kansainväliseen näyttelyyn hyväksyttyjen kuvien tulee olla korkeatasoisia myös tekniikkansa osalta.

Digikurssit 5.10.-9.11. ja 16.11.-14.12.2009

Saimaan kameraseura järjesti syksyn aikana kaksi pienryhmäkurssia digitaalisesta valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä. Kurssit oli suunnattu erityisesti sellaisille henkilöille, jotka ovat juuri hankkineet ensimmäisen digitaalisen järjestelmäkameransa tai vasta suunnittelevat sellaisen hankkimista.

Ensimmäiselle kurssille osallistui kolme ja toiselle kurssille viisi henkilöä. Kaikki kahdeksan liittyivät samalla seuramme jäseniksi. Kouluttajana toimi Tommi Kähärä.

Museoretki 4.9.2009

Tutustuimme Etelä-Karjalan taidemuseon valokuvanäyttelyyn Ihana kamala elämä(Eeva-Mari Haikala, Elina Brotherus, Jari Silomäki, Maarit Hohteri, Milja Laurila ja Wilma Hurskainen) ns. museoperjantaina, jolloin taidemuseoon oli vapaa pääsy.

Näyttelystä totesimme, että ehkäpä Taikin kuvaajille voisi suositella myös ammattitutkinnon suorittamista (ja miksei myös päin vastoin), mutta uskoimme, että luultavasti ”taidevalokuvauksen” tekniset virheet ovat ihan tahallaan tehtyjä. Jotenkin päädyimme jatkamaan pohdiskelua ravintolaan, jolloin aiheeksi nousivat myös alueellinen kulttuuripolitiikka, Picasso, sekä valokuvauskasvatus. Tekniikan palvomisellekin jäi hetki aikaa siirtymisten välillä. 😉

 

Saunailta 14.8.2009

Saimaan kameraseuran saunailta vietettiin kesän lopuksi Vierulan rantasaunalla, Skinnarilassa. Totuttuun tyyliin paikalle oli pyydetty myös makkara- ja perunalastuväkeä.

Vuosinäyttely Parikkalassa 4.8.2009

SKsL:n vuosinäyttely on nyt siirtynyt viimeiselle paikkakunnalleen Parikkalan Valolla-galleriaan. Siellä se viettää koko elokuun ollen katseltavissa ti-su klo 11-16.

Linnoituksen yön valokuvamaraton 1.8.2009

Valokuvakeskuksen järjestämässä kuvamaratonissa oli hyvä osanotto; lähes puolet osallistujista oli Saimaan kameraseuran jäseniä. Kilpailun voitti jäsenemme Eija Hirvi-Talka, lämpimät onnittelut! Kameraseuran mainokset pääsivät kisatoimistona toimineen valokuvakeskuksen auton kylkeen, ja Positiivin näytenumeroa jaettiin useita kymmeniä kappaleita. Tämä saattaa tarkoittaa jäsenmäärämme kasvua lähiaikoina…

Vuosinäyttely Luumäellä 1.7.2009

Luumäen fotokerho pystytti järjestämämme SKsL:n vuosinäyttelyn Taavettiin, kunnantalon aulaan. Siellä se viettää koko heinäkuun ollen katseltavissa arkisin virka-aikaan 8-16.

Kesäretki Parikkalaan 6.6.2009

Säät suosivat kameraseuran kesäretkeläisiä. Aurinko paistoi, mutta silti ei ollut liian kuuma. Söimme Kägösen noutopöydän, vierailimme Kirmon luona ja tutustuimme Valolla-gallerian alkukesän näyttelyyn. Tarjolla oli mm. Alfred Stieglitzin, Paul Strandin ja kolmen eri Westonin teoksia.

Ansiomerkkejä aktiiveille 23.5.2009

SKsL:n vuosinäyttelyn juhlaillallisella säräpirtti Kippurasarvessa julkistettiin tieto siitä, että kaksi Saimaan Kameraseuran jäsentä on saanut Suomen kameraseurojen liiton ansiomerkin. Korkeampi SKsL:n järjestötoiminnan kultainen ansiomerkki myönnettiin Ari Nakarille AFIAP, joka on mm. toiminut seuramme puheenjohtajana 1993-1994 ja sen jälkeen tilintarkastajana (edelleen). SKsL:n hopeinen ansiomerkki myönnettiin Marko Taimelalle. Kuvassa SKsL:n puheenjohtaja luovuttaa merkin Markolle.

Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyn avajaiset 23.5.2009

SKsL:n vuosinäyttelyn avajaisiin osallistui useita kymmeniä valokuvan ystäviä. Ensin Lemin koulukeskuksen auditorio täytettiin luentoyleisöllä (kiitokset valokuvakeskukselle), kun Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka ja lehtikuvaaja Vesa Laitinen esiintyivät. Taikalyhdyn pihalla aloitettiin varsinaiset avajaiset, jotka juuri kunniakirjojen jaon jälkeen siirtyivät äkillisen, rankan sadekuuron saattelemina sisätiloihin. Ilta kruunattiin säräaterialla Kippurasarvessa.

 

Vuosinäyttelyn ripustus 22.5.2009

SKsL:n vuosinäyttelykuvien ripustukset menivät myös vauhdilla, kun kerran kuvat olivat valmiiksi kehyksissä. Ripustusporukkana oli Lare, Marko, Matti, Olli ja Tatu. Kun näyttely riippui seinillä, voitiin todeta siitä tulleen varsin hyvä. Näyttelypaikkakin on mukavan ainutlaatuinen, ja näyttely mukavaa vaihtelua liiton näyttelyitä enemmän kiertäneille. Sää ripustuspäivänä oli varsin mainio – olisipa myös lauantain avajaisissa!

Vuosinäyttelyn kehystys 21.5.2009

SKsL:n vuosinäyttelykuvat kehystettiin valokuvakeskuksella. Paikalla oli 10 henkilöä (Anu, Aulikki, Marko, kaksi Mattia, Miika, Olli, Tatu ja Tommi), joten homma meni varsin sutjakasti. Kahvitauot mukaanlukien aikaa kului vain viitisen tuntia.

Kilpailumenestystä maailmalta 18.5.2009

Kansainvälinen kilpailutoiminta palautettiin tänä vuonna osaksi seuramme toimintaa noin 20 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäinen yhteislähetys lähti Trierenberg Super Circuitiin, Itävaltaan. Kyseessä on kiertonäyttely, eli samat kuvat (kolmelta kuvaajalta neljä kuvaa jokaiselta, yht. 12) olivat tarjolla neljään osanäyttelyyn samalla vaivalla.

Toukokuun puolivälissä saimme miellyttävää postia; Lare sai kuusi hyväksyntää (kahdella värivedoksella), ja pääsi mukaan kaikkiin neljään eri osanäyttelyyn. Tatu sai viisi hyväksyntää (kahdella mustavalkovedoksella) samoin neljään osanäyttelyyn, ja Anu kolme hyväksyntää (yhdellä dialla) kolmeen eri osanäyttelyyn. Tilasto on varsin mairitteleva.

Parasta oli kuitenkin tuloskortin reunaan kirjoitettu, seurallemme osoitettu tervehdys näyttelyn järjestäjältä: Well done! All of you! Welcome to TSC! Hope to see you back so good in our next big contest: The 2009 Al-Thani Award. Good luck!

Mediakolmio 11.5.2009

Toukokuun jäsenilta oli poikkeuksellinen. Paitsi, että vierailimme mainostoimisto Mediakolmion huippuvarustellussa studiossa, jäsenistöllä oli mukana poikkeuksellisen paljon kameroita. Kameraseurassa! Paikalla oli malli, jota saimme kuvata, ja samalla testata studion vehkeitä. Vaikka tutustumisretkestä jäikin paha mieli (”miksei meillä ole tällaista studiota”), voimme vain lausua suurkiitokset!

Digitaalikuvauksen peruskurssi 8.-9.5.2009

Toukokuiseen työpajaan Joutsenon opistolla osallistui 20 oppilasta, joista peräti 18 seuran ulkopuolelta. Tulijoita olisi ollut vielä puolet enemmän, jonka vuoksi seuraava kurssi päätettiin järjestää syyskuussa. Kouluttajana toimi tällä kertaa Tommi Kähärä. Kouluttajan upea läppäri keräsi kateellisimmat katseet osakseen.

SKsL:n vuosinäyttelyn kuvien arvostelu 30.3.2009

Saimaan kameraseura järjestää Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyn 2009. Tuomariston vaikeana tehtävänä oli valita 1200 teoksen joukosta se 10%, joka pääsee mukaan näyttelyyn. Vasemmalta lukien Saimaan kameraseuran pj. Tatu Kosonen, Etelä-Karjalan yrittäjien pj. Pasi Saajanlehto ja läänintaiteilija Heli Kaukiainen.

Kevätkokous 16.2.2009

Helmikuun jäsenilta oli samalla seuramme sääntömääräinen kevätkokous. Tili- ja vastuuvapaudet saatiin myönnettyä viime vuoden vastuuhenkilöille – ja vieläpä yksimielisesti.