Mennyttä toimintaa 2010

2nd Carelia Salon 27.12.-10.1.

Saimaan kameraseura järjestää Fédération International de l’Art Photographiquen (FIAP:n) näyttelyn 2nd Carelia Salon joulukuussa 2010 osana Suomen kameraseurojen liiton kiertonäyttelyä 2nd Finland Digital Circuit. Näyttely on esillä Ylämaan Jalokivikylässä, Korupirtissä, aina 10.1.2011 saakka.

Ilahduttava muutos ensimmäiseen Carelia Saloniin verrattuna on se, että mukana on nyt myös oman seuramme edustaja. Tommi Joutjärvi sai kuvansa Point of no return läpi näyttelyyn.

 

Pikkujoulut 14.12.2010

Joulukuun jäsenillassa vietettiin samalla seuramme sääntömääräiset pikkujoulut. Tutustuimme Studio Kuvatorniin, jossa Marja-Leena Ilmoni kertoili yrityksestään, työstään ja vuosikilpailun valokuvista niin mielenkiintoisesti, että viimeiset häipyivät paikalta vasta klo 22.30. Lämpimät kiitokset!

Toinen kuvausmatka Viipuriin 6.12.2010

Toinen (tai museoperjantai mukaanlukien jo kolmas) Viipuri-projektimme kuvausmatka järjestettiin junamatkana, koska tällä reissulla dokumentoitiin myös käytöstä poistuva Sibelius-juna. Sehän korvattiin Pendolino-tyyppisellä rakkineella (Allegro) noin viikkoa myöhemmin. Mukana matkalla olivat tällä kertaa vain Tatu ja Ilkka, mutta Olli ja Valentina paikkasivat poissaolonsa viikkoa myöhemmin.

Tämän matkan hienointa antia oli Viipuriin perustettu Pietarin Eremitaasin sivutoimipiste. Satoja vuosia vanhojen taide-esineiden ja -maalausten keskellä mieli veti nöyräksi. Viereisen rakennuksen taidekoulun ”retrospektiivinen” oppilasnäyttely tarjoili sekin hienoja taide-elämyksiä.

 

Syyskokous 23.11.2010

Marraskuun jäsenilta oli samalla seuramme sääntömääräinen syyskokous. Hallitus koki suuria muutoksia; Tatu Kosonen ylipuhuttiin vielä jatkovuodelle puheenjohtajana (Kake ehdotti suoraan viittä jatkovuotta, mutta siihen ei suostuttu puolin eikä toisin), mutta Tommi Kähärä ja Marko Taimela laskettiin (pyynnöstä) vihdoin eläkkeelle ja tilalle valittiin kolme (!) uutta (!!) jäsentä (!!!).

Toimintasuunnitelmat, talousarviot yms. sen sijaan hyväksyttiin nopeaan tahtiin, niin että puolen tunnin ja yhden minuutin kokouksen jälkeen pääsimme katsomaan Turusen Juhan Nepalin-kuvia. Ilta jatkui ennätysmyöhään; kuuleman mukaan viimeiset kuvankatselijat lähtivät valokuvakeskukselta vasta klo 21.30.

Paikalla oli 21 jäsentä.

Vuosinäyttely Taipalsaarella 23.11.-17.12.2010

Saimaan Kameraseuran perinteinen vuosinäyttely (tosin ensimmäistä kertaa tällä nimellä) ripustettiin tällä kertaa Taipalsaaren kirjaston taidenäyttelytilaan. Näyttelyyn osallistui kahdeksan seuran jäsentä: Eija Hirvi-Talka, Veijo Kantele, Aulikki Korpela-Taimela, Anu Kosonen, Tatu Kosonen, Tommi Kähärä, Olli Räty ja Marko Taimela.

 

Leffalauantai 6.11.2010

Pyhäinpäivän kunniaksi kokoonnuttiin valokuvakeskukselle katsomaan vaihteeksi liikkuvaa kuvaa, jonka pääosassa kylläkin olivat valokuvat, kameraseurat ja nykytaide. Koska päivä oli pitkä, välillä jouduttiin syömään myös pizzaa. Tapahtuma oli erittäin onnistunut, joten tämä otetaan varmasti vielä uusiksi. Lämpimät kiitokset Yleisradiolle Suuren performanssin lainaamisesta!

 

Menestystä Etelä-Karjalan aluenäyttelyssä 3.11.2010

Seuramme jäsenet menestyivät hyvin Etelä-Karjalan aluenäyttelyssä. Näyttelyyn valittiin 12 taiteilijaa, ja meidän seuramme jäsenistä teoksiaan saivat läpi Kaisu Häkkänen, Tommi Kähärä, Olli Räty ja Kari Smolander. Näyttely on esillä valokuvakeskuksella 27.11. saakka. Kaakkois-Suomen taidetoimikunta järjestää jatkonäyttelyn Imatran taidemuseossa 17.12.2010-29.1.2011. Siinä on mukana teoksia myös Kymenlaakson aluenäyttelystä.

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi aluenäyttelyssä Kari Smolanderin 1000 euron palkinnolla. Palkinnonsaajan valitsi kuvataiteen läänintaiteilija Sirpa Hynninen. Hän perusteli palkintoa seuraavasti: Kari Smolanderilla on esillä neljän maisemakuvan sarja, joka erottui edukseen näyttelykokonaisuudesta. Kuvista välittyy tekijän selkeä oma ajattelu. Kuvissa on myös kiinnostava sommittelu ja tilan käsittely. Tekijä on saanut aikaan vahvoja ja puhuttelevia kuvia vähillä elementeillä. Kuvassa palkintoa luovuttamassa taidetoimikunnan puheenjohtaja Reetta Ahonen ja läänintaiteilija Sirpa Hynninen.

Lämpimät onnittelut!

2nd Carelia Salon -näyttelyn arvostelu 28.-30.10.2010

Saimaan kameraseura järjestää Fédération International de l’Art Photographiquen (FIAP:n) näyttelyn 2nd Carelia Salon marraskuussa 2010 osana Suomen kameraseurojen liiton kiertonäyttelyä 2nd Finland Digital Circuit. Kaikki neljä osanäyttelyä arvosteltiin samanaikaisesti Vantaan Tikkurilassa 28.-30.10. Tuomaristojen vaikeana tehtävänä oli valita noin 5500 teoksen joukosta se 10-15%, joka pääsee mukaan näyttelyyn.

Oman näyttelymme tuomariston muodostivat Raimo Ahonen AFIAP, Ilkka Niskanen EFIAP ja Christer Valtanen. Teimme samalla jonkin sortin ennätyksen hyväksynnissä; koko Finland Digital Circuitin historiassa ei missään osanäyttelyssä eli salonissa ole valittu näin paljon kuvia: 2nd Carelia Salon hyväksyi 1400 teosta mukaan näyttelyyn.

Vuoden kameraseura 10.10.2010

Suomen Kameraseurojen Liiton hallitus on valinnut Saimaan Kameraseura ry:nVuoden kameraseuraksi 2010. Valinta julkistettiin Kannuksessa pidetyn liittokokouksen yhteydessä. Arvioinnissa otettiin huomioon niin paikallinen toiminta, toiminta kotimaassa, kuin kansainvälinenkin toiminta. Aktiivisuus kaikilla eri sektoreilla ja seuramme monia muita nuorempi keski-ikä olivat valinnan perusteina. Palkinnon luovutti SKsL:n puheenjohtaja Reino Havumäki.

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/10/valokuvaaminen_suositumpaa_kuin_koskaan_2052058.html

Liittokokous ja teemanäyttelyn avajaiset Kannuksessa 9.-10.10.2010

Edustajamme osallistuivat Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttelyn Hetkiavajaisiin. Niitä vietettiin Kannuksessa, galleria Justuksessa lauantaina 9.10.

Avajaiset olivat osaltamme varsin juhlavat: Tommi Joutjärvi toi teoksellaan Paluuton piste pitkästä aikaa kunniakirjan meidänkin seurallemme! Kun näyttelyyn hyväksyttiin myös Jarmo Mäntykankaan kaksi teosta, sekä Kari Smolanderilta ja Mari Huttuselta molemmilta yksi teos, voidaan todeta seuramme menestyksen kerrankin olleen huippuluokkaa.

 

Museoperjantai 3.9.2010

Hyödynsimme jälleen museoperjantaita, jolloin Lappeenrannan taidemuseoihin on ilmainen sisäänpääsy. Tällä kertaa askeleet veivät Etelä-Karjalan museon puolelle, ja – kuinka ollakaan – Viipurin pienoismallin äärelle. Pienoismallihan kertoo 1930-luvun Viipurista, ja näyttelyprojektimme vuoksi siihen tutustuminen oli nyt meille ajankohtaista.

Näyttely osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että aikaa paloi tuntikaupalla, ja vielä jäi nähtävää uusillekin retkille.

Linnoituksen yö 7.8.2010

Saimaan kameraseura osallistui Linnoituksen yö -tapahtumaan tänä vuonna valokuvaten – kuinkas muutenkaan. Kulttuuritoimen kanssa tehtiin sopimus, jonka perusteella kaikki tapahtuman yksityiskohdat dokumentoitiin tarkasti. Jostain syystä kaikkein parhaiten tuli kuitenkin dokumentoitua Lappeenranta Big Bandin parin tunnin keikka lauantai-iltana…

 

Joutsenon kesäleiri 31.7.-6.8.2010

Joutsenon taidekesän valokuvauskurssi oli samalla Saimaan kameraseuran kesäleiri. Siihen osallistui seitsemän seuramme omaa jäsentä ja 10 muuta. Viikon aikana ehdittiin kuvata niin luonnonvalossa kuin salamavaloillakin, käsitellä kuvia ja tulostaa niitä seuran omalla printterillä (jonka asetukset myös saatiin viimeisen päälle kohdalleen). Leiri huipentui omaan näyttelyyn Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suuressa galleriassa.

Ensimmäinen kuvausmatka Viipuriin 22.-23.7.2010

Ensimmäinen Viipuri-projektimme kuvausmatka järjestettiin laivaristeilynä m/s Carelialla. Säät suosivat retkeläisiä jopa liiankin hyvin; aurinko paistoi lähes koko ajan. Onneksi Victoria-hotellin huoneissa oli hyvä ilmastointi!

Mukana matkalla oli seitsemän henkilöä: Olli ja Valentina, Seppo vaimoineen, Aulikki ja Marko, sekä Tatu. Projekti jatkuu syksymmällä toisen kuvausmatkan merkeissä. Alustavaksi ajankohdaksi on ajateltu syyskuun puoliväliä.

 

Big band -festivaalien valokuvamaraton 3.7.2010

Valokuvakeskuksen järjestämässä kuvamaratonissa oli hyvä osanotto; tosin kaikki osallistujat olivat Saimaan kameraseuran jäseniä. Kilpailun ja samalla henkilökohtaisen viikkopassin festivaalitelttaan voitti Seppo Toivari, lämpimät onnittelut! Viime vuoden voittaja Eija Hirvi-Talka sijoittui toiseksi, ja Anu Kosonen kolmanneksi. Aurinkoinen päivä tarjosi hyvän mahdollisuuden yhdistää valokuvausharrastus rentoon festaritunnelmaan; jazz-musiikin faneja tosin taisi olla Imatralla paikalla tuhatkertaisesti valokuvaajiin verrattuna…

Filminkehityspäivä 10.6.2010

Kesäkuussa neljä rohkeaa kameraseuralaista kokoontui Lauritsala-talon pimiölle tavoitteena kehittää mustavalkofilmejä. Osa porukasta oli peräti ensikertalaisia, mutta ei se mitään – filmit kehittyivät juuri, kuten pitikin: mustavalkoista tuli! Välillä käytiin myös lähistön kebabbilassa, ja viimeistään Joutsenon-leirillä tätä herkkua on mahdollista harjoitella lisää.

Jatkokurssi 4.-28.5.2010

Jatkokurssi jatkoi siitä, mihin alkeiskurssi jäi, vaikka osin samaakin asiaa taidettiin käsitellä (kun pääosa oppilaista kuitenkin vaihtui). Toivottavasti tästäkin tulee perinne! Kurssin kouluttajina toimivat Ari Nakari, Lauri Heino, Tommi Kähärä ja Tatu Kosonen. Oppilaiden lukumäärä oli yhdeksän.

 

Huhtikuun jäsenilta 20.4.2010

Huhtikuun jäseniltaan saimme vieraan vähän kauempaa, kun Suomen Kameraseurojen Liiton puheenjohtaja Reino Havumäki kävi esittäytymässä ja esittelemässä samalla liittoa. Paikalle oli saapunut parikymmentä seuramme jäsentä, joiden joukossa oli pitkästä aikaa aivan ennätysmäärä uusia naamoja. Mutta taas se nähtiin: olkoot miten hyvä luennoitsija ja miten kiinnostava aihe tahansa, niin ne parhaat keskustelut käytiin Reinon omista kuvista.

 

Liittokokous ja vuosinäyttelyn avajaiset Loviisassa 10.-11.4.2010

Edustajamme osallistuivat Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyn avajaisiin, joita vietettiin Loviisan museossa lauantaina 10.4. Ohjelmaan kuului puheita, esityksiä ja palkintojen jakoa. Tommi sai meidän seuramme ainoana edustajana kuvan läpi itse näyttelyyn, kyseessä oli Kitsch -niminen, kärpäsaiheinen canvas-taulu.

Liiton sääntömääräinen kevätkokous pidettiin samoin Loviisassa. Kokous sujui sopuisasti, ja sen jälkeen oli vuorossa arvonimihakemus; varkautelainen Riina Karvonen sai SKsLA* -arvonimen 12 värivedoksen kokoelmallaan.

 

Alkeiskurssi 9.4.-2.5.2010

Perinteinen (tosin ensimmäistä kertaa järjestettävä) alkeiskurssi pidettiin valokuvakeskuksen tiloissa 9.4.-2.5. Kurssin pääkouluttajina toimivat Olli Räty, Lauri Heino ja Tatu Kosonen, apunaan Aulikki Korpela-Taimela ja Marko Taimela. Oppilaiden lukumäärä oli kahdeksan, ja todennäköisesti tänä vuonna vedetään vielä uudestaankin samanlainen kurssi, joskin hieman suuremman etukäteismainonnan kera. Ja jatkossa sitten joka vuosi.

Kevätkokous 16.3.2010

Maaliskuun jäsenilta oli samalla seuramme sääntömääräinen kevätkokous. Tili- ja vastuuvapaudet myönnettiin viime vuoden vastuuhenkilöille jälleen yksimielisesti. Erityistä mielenkiintoa herätti lähes 12000 euron ”liikevaihto” – joskin tulos jäi vaatimattomaksi. Mutta toimintaa siis selvästi on!