Kuudes vuosikymmen 1996-2006

Nuorisojaosto I eli Ville Savolainen, Tatu Kosonen ja Tommi Kähärä syömässä makkaraa Jäämeren rannalla Hamningbergissa, Norjassa, vuonna 1998

Tasavuosia vietettiin taas Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttelyn merkeissä, tällä kertaa teemana oli Erotiikka. Näyttely järjestettiin galleria Pihatossa. Näyttelyn raadin muodostivat lappeenrantalainen Unto Ahjotuli, imatralainen Ritva Kärmeniemi ja savonlinnalainen Seppo Kiljunen.

Suomen kameraseurojen liitto myönsi teemanäyttelyn avajaisten yhteydessä hopeisen ansiomerkin vanhoille aktiivijäsenille Kari Kiljuselle, Ari Nakarille, Markku Lötjöselle, Juhani Palovirralle ja Esko Turkkilalle. Suomen kameraseurojen liitto myönsi myös viirinsä Saimaan kameraseuralle. Avajaisviikonlopun oheisohjelma koostui Matti J. Kalevan luennosta, juhlaillallisesta sekä liiton syyskokouksesta. Vuonna 2002 liiton hopeisia ansiomerkkejä myönnettiin uudemman kerran, silloin Tatu Kososelle, Tommi Kähärälle, Jarmo Niemiselle ja Esa Toppilalle.

Luentosarjoja järjestettiin kahdesti. Ensin oli vuorossa kolmen luennon sarja valokuvasta 2001, luennoitsijoina Raakel Kuukka, Tommi Kähärä, Jukka Male, Jarmo Nieminen, Magnus Sarmanoff ja Esko Turkkila. Heti perään vuonna 2002 järjestettiin kolmen luennon sarja teemalla Tango ja tanssilava, luennoitsijoina Markku Koski, Seija A. Niemi, M.A.Numminen ja Juhani Tahvanainen. Ennakkoluuloton poikkitaiteellisuus oli siis kysymyksessä edelleenkin – tangoaiheeseen kun yhdistyi jokaisen luennon kohdalla myös valokuvaus.

Sen sijaan pienryhmätoiminta kuihtui pois. Lyhytaikaisen palkkikameranrakennustyöryhmän lisäksi ainoa koko ajan toiminut pienryhmä oli Nuorisoryhmä I, jonka nimessä ollut numero osoittautui myöhemmin tarpeettomaksi. Ryhmä kokoontui säännöllisesti Puutarhurinkadun pimiölle pohtimaan valokuvausasioita, ja järjesti jopa kuvausmatkan Pohjois-Norjaan. Mielenkiintoista on huomata, että vuonna 2005 perustetun Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen perustamiskirjan allekirjoittivat täsmälleen samat nimet, jotka lukivat Nuorisoryhmä I:n jäsenluettelossa vuosituhannen vaihteen tienoilta.

Suomen kameraseurojen liiton puheenjohtaja Tatu Kosonen onnittelee Saimaan Kameraseuran Jukka Olkkosta SKsL:n Vuoden kuvaaja 2005 -palkinnosta.

Yhteistyö Maaseudun sivistysliiton kanssa jatkui mm. seuran sisäisen koulutustoiminnan muodossa, sekä erityisen Elämän taiteilija -päivän ja -näyttelyn järjestämisenä Etelä-Karjalan taidemuseossa. Sen sijaan yhteistyö Etelä-Karjalan taiteilijaseuran kanssa väheni, vaikka yhteisiä jäseniä olikin. Kameraseura jäi pois niin Pihaton toiminnasta kuin Kantrin ja urbaanin järjestelyistäkin, ei tosin ihan vapaaehtoisesti päätellen Positiivissa julkaistusta kuolinilmoituksesta… Seuran oma näyttely Rakkaudesta Lappeenrantaan pidettiin kuitenkin Pihatossa, eli ei välejä nyt sentään ihan poikki laitettu.

Puheenjohtajien toimikaudet olivat vaihteeksi pidempiä. Jarmo Nieminen oli puheenjohtaja vuodet 1997-2000, Tommi Kähärä 2001-2004 ja Markku Lötjönen (uudelleen) 2005. Tatu Kosonen toimi Suomen kameraseurojen liiton hallituksessa vuodet 1999-2015, ja 2005-2009 peräti liiton puheenjohtajana. Myös Tommi Kähärä toimi liiton hallituksen jäsenenä vuodet 2002-2003. Molemmat nähtiin myös Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n toimielimissä, sekä Joutsenon taidekesän valokuvauskurssin kouluttajina 2000-2015.

Vuoden kuvaajiksi nimettiin 1996 Tatu Kosonen, 1997 Tatu Kosonen, 1998 Jukka Olkkonen, 1999 Tatu Kosonen, 2000 Jukka Olkkonen, 2001 Jarmo Nieminen ja 2002 Jarmo Nieminen. Sen jälkeen tittelin jakamisessa seurasi tauko.

Tapani Räsänen kaksoisvoitti Vuoden luontokuva 2000 -kilpailun ja Jukka Olkkonen valittiin Suomen kameraseurojen liiton Vuoden kuvaajaksi 2005.

Saimaan kameraseuran pääprojekti tälle vuodelle on ollut ja on yhä edelleen mustavalkokuvauksen ja -vedostamisen taidon kartuttaminen. Tämä on perusteltua. Puutarhurinkadun pimiön varauskirjassa on nähty tyhjiä aikoja. [2000]

Saimaan kameraseuran väkeä SKsL:n vuoden 2002 teemanäyttelyn avajaisissa Kouvolassa. Vasemmalta lukien: Marko Taimela, Keimo Laakso, Tommi Kähärä, Tatu Kosonen, Anne-Mari Välikauppi, Aulikki Korpela-Taimela, Esa Toppila sekä Anu Seppänen (kuva: Jussi Aalto).