Ensimmäinen vuosikymmen 1946-1956

Saimaan kameraseura kokoontuu, ensimmäinen oikealta (savuke kädessä) Jarl Mortensen, ensimmäinen vasemmalta valokuvausliike Valotuksen omistaja Gunnar Grönqvist.

Saimaan kameraseura ry:n historia alkaa tammikuusta 1946, jolloin johtaja Gunnar Grönqvist kutsui koolle seuran perustavan kokouksen. Seuran säännöt hyväksyttiin helmikuussa 1946, ja ”yhdistysregisteriin” se merkittiin vuonna 1947. Seuran logon laatimiseksi järjestettiin kilpailu, jonka voitti kultaseppä V.F.Tiihonen. Tuo sama logo on käytössä yhä edelleenkin.

Aktiivinen toiminta alkoi saman tien. Seuran hallitus (tai johtokunta, kuten sitä tuohon aikaan kutsuttiin) suunnitteli etukäteen ohjelman kuukausittaisiin kokoontumisiin. Pian alkoi myös säännöllinen kilpailu- ja koulutustoiminta, jotka vakiintuivat 1950-luvulla erityisesti sen vuoksi, että materiaalipula alkoi helpottua. Grönqvistin liike Valotus Oy toimi merkittävässä roolissa seuran toiminnan kannalta.

Valokuvakilpailuja oli kahdessa sarjassa; A- (ammattilaiset) ja B-sarja (harrastajat). B-sarjan kilpailuiden voittaja nostettiin kuitenkin aina A-sarjaan. Näyttelytoiminnan puolelta merkittävä helmi löytyy vuodelta 1949, jolloin seura järjesti kansainvälisen näyttelyn. Näyttelyyn tuli kuvia pääasiassa pohjoismaista, mutta myös Sveitsistä. Myös vuosi 1950 kannattaa mainita erikseen, koska silloin seura sai Lappeenrannan, Lappeen ja Lauritsalan yhteisen sankarihautausmaan kuvaamisen tehtäväkseen. Kuvaus suoritettiin sankarihautausmaan hoitokunnan tilauksesta erityistä julkaisua varten.

Saimaan kameraseuran ensimmäinen puheenjohtaja Sulo Kinnunen toimi tehtävässään vuodet 1946-1949, sekä vielä vuoden 1951. Vuonna 1950 puheenjohtajana toimi Kauko Tiili, ja Kinnusen jälkeen Toivo Härkönen 1952-1955. Vuonna 1952 seura hankki osakkeen Lappeenrannan kerhosta, jonka jälkeen kuukausittaiset kerhoillat pidettiin muutaman vuoden ajan kerhon tiloissa. Itse osake on yhä edelleen kameraseuran hallussa.

Mielenkiintoista on todeta, minkälainen tilanne muualla Suomessa oli valokuvausharrastajien kohdalla sotien jälkeen. Saimaan kameraseura liittyi Suomen kameraseurojen liittoon vuonna 1947, jonka jälkeen liittoon kuului yhteensä 12 kameraseuraa. Ennen sotia niitä oli ollut enemmän. Jälleenrakennuskaudelle tyypillistä oli vahva yhteishenki ja aktiivisuus, vaikka materiaaleista olikin pulaa.

Euroopan mittakaavassa merkittävin tapahtuma oli kameraseurojen kansainvälisen kattojärjestön FIAP:n (Fédération Internationale de l’Art Photographique) perustaminen vuonna 1947. Suomen kameraseurojen liitto liittyi siihen jäseneksi heti saman tien – ja liiton kautta siihen on siis heti alusta alkaen kuulunut myös Saimaan kameraseura.

Toisena työiltana suoritettiin Jalon valokuvaamossa alastoman mallin kuvausta. Valokuvan ottajia oli melkoisesti ja kenties vielä melkoisemmin valokuvauksen – tai ehkä mallin – katselijoita. [1950]