Mennyttä toimintaa 2018

Kevään peruskurssilla loppuivat tuolit kesken

Valokuvauskoulutus kiinnostaa yleisöä vuodesta toiseen. Tänä keväänä Sks:n peruskurssille oli ennätysmäärä ilmoittautuneita ensimmäisenä luentoiltana 26. huhtikuuta. Galleria Pihattoon saapui liki kolmekymmentä oppilasta, joten osa apuopettajista jäi seisomapaikoille ihmettelemään tilannetta. Onneksi pääkouluttajalla Sami Auvisella on jo rautainen kokemus peruskurssin vetämisestä sekä yhtä lailla kokeneita apuopettajia tukenaan.

Järjestelmäkameran salat aukeavat. Kuva: Jukka Kosonen
Järjestelmäkameran salat aukeavat. Kuva: Jukka Kosonen

Valaisukokeiluja studiolla

Mari ja Tommi Joutjärvi olivat ystävällisesti kutsuneet kameraseuran tekniikkaillan luokseen Lentokentäntiellä sijaitsevalle studiolle. Paikalla oli mukava määrä osallistujia, joten kaikki suostuteltavissa olleet pääsivät kokeilemaan poseerausta, ja jokainen halukas myös kuvaamista. Kokeilimme useita erilaisia valaistuksia henkilökuvissa.

Tekniikkaillan studioporukka. Kuva: Tommari Foto
Tekniikkaillan studioporukka. Kuva: Tommari Foto

Lintukuvailta kiinnosti jäsenistöä

Jyrki Jääskeläisen lintukuvauksesta ja hänen omista lintukuvistaan koostuva esitys veti Galleria Pihattoon 25 kameraseuralaista. Huhtikuun jäsenillassa keskustelu kävi vilkkaana koskien kuvausvälineitä, lintukuvaajan etiikkaa ja alueen kuvauskohteita. Opimme paljon eri lintulajeista. Oli hauska huomata, miten paljon lintukuvausta selvästikin seurassa harrastetaan. Aiheeseen varmasti palataan jatkossa.

Kilpailutuomaristo

Kouvolan kameraseurasta oli lähetetty kilpailukuvia meille arvioitaviksi. Kokoonnuimme 16.4. Pihattoon ihmettelemään monipuolista kuvatarjontaa. Vaikka vedoksia oli yli kolmekymmentä, digikuvia yli kahdeksankymmentä ja tuomareitakin yli puolen kymmentä, selviydyimme urakasta kohtuullisessa ajassa. Myös keskustelu pysyi asiallisella linjalla, ja lähetimme Kouvolaan kehuvaa ja kannustavaa palautetta.

Kouvolan Kameraseuran kilpailun tuomareita. Kuva: Volha Muskaja.
Kouvolan Kameraseuran kilpailun tuomareita. Kuva: Volha Muskaja.

Johdatus urheilun kuvaamiseen

Maaliskuun tekniikkaillan aiheena oli urheilukuvaus, joka on myös syyskuussa päättyvän GP 2:n aihe. Tähän nopeiden tilanteiden maailmaan meitä johdatti Jukka Kosonen esitellen kuviaan useista eri urheilulajeista.

Aitoja kuvia

Maaliskuun jäsenillassa kilpailusihteerimme näytti GP 1:een osallistuneet kuvat ja kertoi kilpailun tulokset. Tuomareina kisassa olivat toimineet Kimpisen lukion kuvaamataidon lehtori Mervi Kokki, sekä hänen oppilaansa, abiturientit Miika Nieminen ja Henri Nisonen. Perinteiseen tapaan GP 1:n aihe on sama kuin myöhemmin samana vuonna järjestettävän SKsL:n Teemanäyttelyn, eli tänä vuonna ”Aito”.

Haastajasarjan voittajakuva "Aito Juhannusyö". Miira Ikonen
Haastajasarjan voittajakuva ”Aito Juhannusyö”. Miira Ikonen

Haastajasarjan kuvat ja tulokset.

Aktiivisarjan voittajakuva "Vaaratilanne on aito". Esa Lautala.
Aktiivisarjan voittajakuva ”Vaaratilanne on aito”. Esa Lautala.

Aktiivisarjan kuvat ja tulokset.

Tietopaketti kansainvälisestä kilpailu- ja näyttelytoiminnasta

Kameraseura palkitsee vuosittain kansainvälisissä näyttelyissä menestyneimmän kuvaajan. Helmikuun lopussa Jukka Kosonen herätteli seuralaisten kiinnostusta kv-toimintaan avaamalla omien kokemustensa kautta näyttelyiden ja arvonimien koukeroita. Tietopaketti kuvakilpailuista löytyy myös seuran kotisivuilta.

Kevätkokous ja epäonnistuneiden otosten paremmuusjärjestys

Jäsenillassa 21.2. kokoustettiin sulkemalla toimintavuosi 2017. Tuon vuoden hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus, jolloin puheenjohtajan paikalta vetäytynyt Jukka Kosonen sai virallisen vapautuksen tehtävästään. Viisivuotisen puheenjohtajuuden ansiosta seuralaiset esittivät nöyrimmät kiitoksensa ja ojensivat Jukalle kukkakimpun halauksen saattelemana. Jukan aktiivisen ja vastuullisen työn jäljiltä Saimaan kameraseura on hyvässä iskussa!

Sääntömääräisen kevätkokouksen jälkeen oli illan loppukevennyksen aika. Katsoimme kuukauden kuva -kilpailuun osallistuneet ”epäonnistuneet otokset”.

Paras epäonnistuneista. Kuva: Seppo Kuittinen
Paras epäonnistuneista. Kuva: Seppo Kuittinen

Keskustelua herätti kuvakisan voittajan valinta – pitääkö valita paras kuva, epäonnistunein kuva vai parhaiten epäonnistunut kuva? Lopulta kisan voiton vei Seppo Kuittinen otoksellaan ”Tuulen nopee”. Oletettavasti titteli Paras Huono Kuvaaja seuraa Seppoa pitkään tämän jälkeen.

Gallerian täydeltä huonoja kuvia

Epäonnistuneiden kuvien katselu jäsenillassa oli niin hauskaa, että halusimme jakaa tämän hauskuuden suuremman yleisön kanssa. Galleria Pihaton sillä hetkellä tyhjät seinät suorastaan huusivat ripustamaan huonot kuvamme näytille. Jukka osoitti melkoista ketteryyttä pystyttämällä kuvistamme pop up -näyttelyn jo seuraavaksi viikoksi. Huono kuva -näyttely oli esillä hiihtolomaviikon aikana 27.2.-3.3. Pihatossa. Ajankohta oli otollinen ja näyttely keräsi suuren yleisön. Kävijät myös pitivät kuvien mutkattomasta ja sympaattisesta otteesta, ja näyttely keräsi loistavaa palautetta sekä toiveita uusinnasta. Maalis- ja huhtikuun aikana kuvia nähtiinkin Lauritsalan Juttutuvalla.

Valtavasti hienoja kuvia Kouvolassa

Kouvolan alueella toimivat kameraseurat kutsuivat muiden seurojen jäseniä järjestämäänsä Valokuvia maailmalle! -tapahtumaan 10.2. kauppakeskus Veturiin. Saimaan kameraseurasta tapahtumaan osallistuivat Päivi ja Jarmo Mäntykangas, Jukka Kosonen, Olli Räty ja Heini Eronen.

Jarmo Mäntykangas ja hänen teoksensa Kouvolan Veturissa. Kuva: Heini Eronen
Jarmo Mäntykangas ja hänen teoksensa Kouvolan Veturissa. Kuva: Heini Eronen

Saimme aluksi katsoa kauppakeskuksen elokuvateatterissa Lauri Manteren karhukuvistaan koostamat videot sekä Jari Heikkisen esitelmän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja etenkin kisoissa menestyneistä kuvista. Tämän jälkeen tutustuimme kauppakeskukseen näytteille asetettuun Kameraseurojen liiton Teemanäyttelyyn syksyltä 2017.

Salamavalojen välkettä tekniikkaillassa

Potretti epäsuoralla salamavalolla. Kuva: Heini Eronen
Potretti epäsuoralla salamavalolla. Kuva: Heini Eronen

Tammikuun lopussa Tommi Joutjärvi jakoi vinkkinsä pikkusalamoiden käyttöön muun muassa tapahtumakuvauksessa. Käytännössä koetellut tekniikat otettiin mielenkiinnolla vastaan. Pääsimme itsekin kokeilemaan niitä saman tien Galleriassa.

Bilevalo-efekti salamaa ja kameran liikettä käyttäen. Kuva: Heini Eronen
Bilevalo-efekti salamaa ja kameran liikettä käyttäen. Kuva: Heini Eronen

Piipahdus pallon toisella puolella

Jarmo ja Päivi Mäntykankaan kuvallinen matkakertomus sai toivottua jatkoa tammikuun 17. jäsenillassa. Australian kuvat veivät meidät eksoottisiin ja odottamattomiin maisemiin, ja opimme paljon tuon maanosan luonnosta ja elämästä.

Taituruutta jäällä

Taltioimme Saimaan Muodostelmaluistelijoiden järjestämät kansallisten sarjojen 2. kilpailut Lappeenrannan jäähallissa 20. tammikuuta.

Liukasta liikettä. Kuva: Heini Eronen
Liukasta liikettä. Kuva: Heini Eronen

Muodostelmaluistelu on nopea ja monipuolinen laji kuvata, ja suurimmalle osalle kuvaajistamme uusi. Haaste otettiin mieluusti vastaan ja seuralaisia osallistui kisapäivän kuvaukseen pitkälle toista kymmentä. Kisoista kertyi huikea määrä otoksia Kuvat.fi-sivulle.

ToikoPukkiKameran_Kuva

Nopea perehdytys kameran toimintoihin ja valokuvaukseen tarjoiltiin jokavuotiseen tapaan tammikuun 18. päivä Toiko Pukki Kameran -illassa. Galleria Pihatossa muutama uusi valokuvauksen harrastaja kuunteli Jukka Kososen esityksen ja sai opastusta oman kameransa käyttöön.

Toimintavuosi käynnistyi kamppailun merkeissä

Tuomari Tatu Kosonen katsoo, että peli on reilu. Kuva: Jukka Kosonen
Tuomari Tatu Kosonen katsoo, että peli on reilu. Kuva: Jukka Kosonen

Lappeenrantalaisen judoseura Kamizan isännöimää Willimies Shiai -kilpailua oli kuvaamassa viisi kameraseuran edustajaa. Päivä tarjosi tilaisuuden tutustua lajiin aitiopaikalta, kun Kamizan Anu Kainulainen tarjosi lajitietämyksensä ja kuvausvinkkinsä avuksemme.