Mennyttä toimintaa 2015

Pikkujoulut Kahvila Majurskassa 15.12.2015

Kuten menneinäkin vuosina vuoden viimeinen jäsenilta pidettiin seuran pikkujoulujen merkeissä. Tänä vuonna paikkana oli Kahvila Majurska ja sen maankuulu kaunis interiööri sekä herkkupöytä. Illan aluksi saimme nauttia vajaan tunnin verran aikuisten nuketeatteriesityksestä: Pulcinella Tanssiva Kutale, joka sisälsi ripauksen rakkauta, suuria taisteluita ja villiä tanssia esittäjänä Perrine Ferrafiat.

Viihdettä pikkujouluissa. Kuva: Jukka Kosonen
Viihdettä pikkujouluissa. Kuva: Jukka Kosonen

Esityksen jälkeen pääsimme nauttimaan Majurskan herkkupöydän jouluisista antimista sekä katsomaan GP-3 kisan kuvat ja kuulemaan tulokset. Lopuksi saimme sitten kuulla koko vuoden tulokset ja sarjavoittajien nimet. Vuoden Harrastaja Kuvaaja 2015 tittelin ja kunniakirjan voitti Esa Lautala ja pääsee näin ollen ensi vuonna kisaamaan Aktiivisarjaan. Vuoden Kuvaaja 2015 tittelin ja pokaalin voitti Tuomo Himmanen. Vuoden Näyttelykuvaaja tittelin ja Gunnarin lautasen voitti Jukka Kosonen.

GP-3 kisan ja kokonaistulokset löytyvät täältä.

Pikkujoulun tunnelmakuvia. Ylärivin kuvat: Jukka Kosonen. Alarivi: Seppo Toivari
Pikkujoulun tunnelmakuvia. Ylärivin kuvat: Jukka Kosonen. Alarivi: Seppo Toivari

Näillä eväillä onkin sitten hyvä siirtyä kohti vuotta 2016 ja juhlistamaan seuran 70 vuotista historiaa. Hyvää Joulua ja Kuvauksellista Uutta Vuotta 2016 Saimaan Kameraseura ry:n jäsenille!

Blip joulukuukalenteri on auki!

Seuran Blipfoto kuvaajat kuvaavat joulukuuun 2015 ajan erillisen teemaluettelon mukaan päivän kuvan oman näkemyksensä mukaan. Kuvia voi käydä katsomassa täällä.

Joulukuukalenteri
Joulukuukalenteri

Villitsimmepä myös muiden kameraseurojen kuvaajia samaan, joten kalenterissa on kuvia ympäri Suomen.

Päivittäiset aiheet ovat:

1. I (Minä)
2. Weather (Keli/sää)
3. Soft (Pehmeä)
4. Working (Työn touhussa)
5. Weekend (Viikonloppu)
6. Independence/Independent (Itsenäisyys/Itsenäinen)
7. Grey (Harmaa)
8. Waiting (Odottelua)
9. Drink (Juoma)
10. Shopping (Ostoksilla)
11. Together (Yhdessä)
12. Sauna (Sauna)
13. Tutkimassa (Exploring)
14. Hyvän joulun toivotus ( We Wish You A Merry Christmas)
15. Iltapäivällä kolmelta (At 3pm)
16. Joy (Ilo)
17. On The Street (Kadulla)
18. Wake-Up (Herätys/Herääminen)
19. Sweet (Makeaa)
20. Full (Täysi/Täynnä)
21. Sleep (Uni)
22. Gnome (Tonttu)
23. Hard (Kova)
24. Tradition (Perinne)
25. Christmas (Joulu)
26. Eating (Ruokailu)
27. Close (Lähellä)
28. Mono (Viittaus esim. ei-stereoon, mustavalkoiseen, tms.)
29. Reading (Lukea)
30. Sporty (Urheilullinen)
31. Happy New Year (Hyvää uutta vuotta)

Kuvakävely Nordkalkin suljetussa kalkkitehtaassa joulukuussa

13.12.2015 seuran jäsenille oli erittäin harvinainen mahdollisuus päästä tutustumaan kaksi vuotta sitten suljettuun Nordkalkin kalkkikivitehtaaseen. Turvallisuussyistä vaatimukset mukaan pääsemiseksi olivat tiukat, koska rakennus sisälsi lukuisia vaarallisiakin paikkoja, joten varustukseen tuli kiinnittään normaalia enemmän huomioita. Mm. suojakypärät, turvakengät ja suojalasit olivat pakolliset varusteet tippuvien kalkkivesien ja pölyn vuoksi. Käytännössä kalkkipölystä ei ollut juuri muuta haittaa kuin että vaateet likaantuivat ahtailla käytävillä. Tunnit tehtaalla kuluivatkin todella nopeasti ja paljon jäi vielä näkemättäkin saatikka kuvaamatta, mutta paikka oli todellakin vierailemisen arvoinen.

Näkymiä.
Näkymiä.
Kuvaajia miljöössä.
Kuvaajia miljöössä.

Vuoden toinen valokuvauksen peruskurssi saatiin päätökseen

Valokuvauksen peruskurssi järjestettiin 5.11.2015 – 5.12.2015 välisenä aikana. Mukana oli jälleen innostuneita uusia oppilaita, joista saatiin myös uusia jäseniä joukkoomme. Tälläkertaa pyrittiin lisäämään tunteihin enemmän käytännön tekemistä teorian sijasta ja jatkossa sitä tullaan tekemään vielä enemmän. Kokonaisuus koostui luennoista ja käytännön harjoituksista sekä kuvakävelyistä. Säänhaltija ei aina kuvakävelyissä ollut osallistujien puolella, mutta se ei ryhmää haitannut, koska Gallerian Pihaton pihapiiri tarjosi hyviä kuvauspaikkoja myös sisätiloissa.

Tuokiokuvia peruskurssi 2-2015. Kuvat: Jukka Kosonen
Tuokiokuvia peruskurssi 2-2015. Kuvat: Jukka Kosonen

Raakaa terapiaa marraskuun tekniikkaillassa 25.11.2015

Marraskuun tekniikkaillassa jatkettiin kuvanäksittelyohjelmien läpikäyntiä. Tälläkertaa perehdyttiin RAW kuvien muokkaukseen tarkoitettuun ilmaiseen RawTherape ohjelmaan Sami Auvisen johdolla. Ilmaisohjelmaksi sisältää todella hyviä ominaisuuksia ja joiltakin osin jopa kätevämpiä ominaisuuksia kuin esim. Lightroomissa. On siis varteenotettava vaihtoehto tämäkin yhdessä GIMP:n kanssa. Tälläerää tämä oli viimeinen aiheeseen liittyvä teemailta, mutta toki näitä jatkossakin järjestetään kun kysyntää ilmenee.

Seuran syyskokouksen kuulumisia

Marraskuun jäsenilta 17.11.2015 aloitettiin perinteiseen tapaan sääntömääräisellä syyskokouksella. Kokouksessa käytiin läpi talousarvio ja toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Myös hallituspaikat olivat jaossa ja puheenjohtajaksi valittiin nyt neljännen kerran peräkkäin Jukka Kosonen. Uuden hallituksen jäseninä mukaan liittyivät Heini Eronen ja Tarja Riikonen, Kirsi Kenakkalan ja Simo Äikkään siirtyessä ”eläkkeelle” monivuotisen hallitustaipaleen jälkeen, josta kiitos heille. Hallituksessa jatkavat Sami Auvinen, Minna Mänttäri, Seppo Toivari, Tuomo Himmanen ja Jarmo Mäntykangas. Tarkemmat sisäset roolit jaetaan uuden hallituksen järjestäytyessä.

Iltaa jatkettiin Kuukauden kuva kisan merkeissä, jonka aihe oli tällä kertaa ”Uni”. Kisan tulokset löytyy täältä.

Katsellaan Kuukauden Kuva kisan satoa. Kuva: Jukka Kosonen
Katsellaan Kuukauden Kuva kisan satoa. Kuva: Jukka Kosonen

Lokakuun tekniikkaillassa 28.10.2015 perehdyttiin Lightroomiin

Kuvankäsittelyohjelmien peruskäytön luentosarja jatkui lokakuussa Lightroomin ominaisuuksiin perehtyen Jukka Kososen opastuksella. Ilta oli mukavan vuorovaikutteinen, mikä aina edistää oppimista.

Lightroomin innokkaat opiskelijat. Kuva: Jukka Kosonen
Lightroomin innokkaat opiskelijat. Kuva: Jukka Kosonen

Lokakuun jäsenillassa 20.10.2015 teatteria ja autoja

Lokakuun jäsenilta aloitettiin perehtymällä paikallisen ammattivalokuvaaja Ari Nakarin ”25 vuotta teatterikuvia” valokuvanäyttelyn taustoihin. Sen jälkeen katsoimme GP-2 kilpailun ”Auto” kuvat ja kuulimme palautteet tuomarimme Arin kertomana. Kisan tulokset löytyy täältä.

Jäsenillan runsasalukuinen yleisö. Kuva: Jukka Kosonen

Saimaan Kameraseura järjesti 7. World Wide Photowalkin Lappeenrannassa

Seuramme järjesti seitsemännen World Wide Photowalkin Lappeenrannassa. Mukana oli kävelyn aikana lähes 30 henkeä, joista osa liittyi mukaan karavaaniin matkan varrelta. Karavaania veti tänäkin vuonna seuramme puheenjohtaja Jukka Kosonen.

Reitti alkoi tänä vuonna Galleria Pihatosta kiertäen Uuden Iso-Kristiinan ohitse kohti päätöspistettä Kahvila Majurskaa, jossa meille oli varattu koko punainen kammari käyttöömme. Säänhaltijakin oli loihinut kauniin syksyisen päivän kuvaajien iloksi, joten mikä oli karavavaanin taivaltaa ja kuvata urbaanissa miljöössä. Löysipä muuan kävelijä kaupungista uuden ostarinkin ja useampikin kuvaaja ennennäkemättömän tienviitan 😀

7. WWPW ryhmäkuva. Kuva: Jukka Kosonen
7. WWPW ryhmäkuva. Kuva: Jukka Kosonen

Syyskuun tekniikkaillassa 30.9.2015 perehdyttiin kuvankäsittelyyn GIMP ohjelmalla

Syksyn aikana käydään läpi eri kuvankäsittelyohjelmia kuvien peruskäsittelyyn. Luentosarja aloitettiin syyskuun tekniikkaillassa, jossa Sami Auvinen perehdytti osallistujia ilmaisen GIMP ohjelman käyttöön.

Sami ja innokkaat GIMP oppijat. Kuva: Jukka Kosonen
Sami ja innokkaat GIMP oppijat. Kuva: Jukka Kosonen

Syyskuun jäsenillassa 16.9.2015 Jouni Suikkasen luontokuvia

Syyskuun jäsenillan osalta jouduttiin tekemään pikainen ohjelmanmuutos, kun alunperin kaavailtu tähtien katseluilta paikallisen tähtiharrastusyhdistyksen kanssa kariutui pilviseen säähän. Paikkaajaksi saatiin Lappeenrantalainen palkittu luontokuvaaja Jouni Suikkanen kertoi kuvauksestaan ja esitteli upeita luontokuviaan. Jouni on tunnetaan luontokuvauspiireissä erittäin upeasta valon tallentamisesta ja onpa hän pitänyt myös valokuvanäyttelyitäkin mm. Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa.

Jouni Suikkanen näyttää kurki kuvia. Kuva: Jukka Kosonen
Jouni Suikkanen näyttää kurki kuvia. Kuva: Jukka Kosonen

Syyskuun Nudekuvaustyöpajan kuulumisia

Kesän toinen ja kaiken kaikkiaan neljäs seuran järjestämä Nude -kuvaustyöpaja pidettiin Savonlinnan lähistöllä sijaitsevassa Tolvanhelmi huvilassa 11.9.2015 – 13.9.2015. Mukana oli kolme mallia ja kuvaajia eri Suomen kameraseuroista. Kuten aiemmillakin kerroilla säänhaltija oli jälleen osallistujien puolella ja Suomen kesä näytti parhaimman puolensa koko viikonlopun ajan.

Perjantai ilta meni keskinäisen tutustumisen merkeissä ja lauantaina päästiin sitten työntouhuun kun ensin perehdyttiin tarkemmin mitä kukin osallistuja työpajalta odotti ja käytiin läpi pelisäännöt.

Lauantai aamun aloituspalaveri. Kuva: Jukka Kosonen
Lauantai aamun aloituspalaveri. Kuva: Jukka Kosonen

Mukana oli sekä entisiä että uusia kuvaajia ja jälleen kerran Tolvanhelmen hulppeat puitteet tarjosi mitä moninaisempia mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja lopputuloksena saatiin erittäin luovia valokuvia yli nude genre rajojen! Päätettiinpä vuosien aikana otetuista valokuvista järjestää myös näyttely Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa jossain vaiheessa.

Kuvia viikonlopulta. Kuvat: Jukka Kosonen
Kuvia viikonlopulta. Kuvat: Jukka Kosonen
Jetro Matilainen näyttää otoksiaan Maarialle ja Sannalle. Kuva: Jukka Kosonen
Jetro Matilainen näyttää otoksiaan Maarialle ja Sannalle. Kuva: Jukka Kosonen

Viikonlopun ryhmäkuva kertoo kaiken 🙂 Kiitos taas kaikille mukana olleille!

Ryhmäkuva syyskuun 2015 työpajasta. Kuva: Jukka Kosonen
Ryhmäkuva syyskuun 2015 työpajasta. Kuva: Jukka Kosonen

 

Saimaan Kameraseuran Vuosinäyttely 2015 avattiin

Seuran perinteinen vuosinäyttely pidettiin nyt 9. kertaa. Mukana oli 34 teosta kahdeksalta seuran jäseneltä. Näyttelyn kuratoi seuran puheenjohtaja Jukka Kosonen. Avajaiset pidettiin 1.9.2015 Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa, Galleria Pihatossa runsaslukuisen avajaisyleisön voimin.

Avajaisyleisöä. Kuva: Tatu Kosonen
Avajaisyleisöä. Kuva: Tatu Kosonen

Näyttelyn arviointi sai myös myönteistä palautetta Sanomalehti Etelä-Saimaan taidekriitikko Seppo Paajaselta 🙂

Elokuun tekniikkaillassa 25.8.2015 perehdyttiin valokuvanäyttelyn pystyttämiseen

Syyskauden ensimmäisessä tekniikkaillassa Tommi Kähärä kertoi valokuvanäyttelyn suunnittelun ja pystyttämisen periaatteista. Illan opit tulivat tuoreeltaan käyttöön kun seuran oman vuosinäyttelyn pystytys on nurkan takana syyskuussa. Myös ensimmäistä omaa valokuvanäyttelyä suunnittelevalle illan anti toi arvokasta tietoa.

Elokuun Nude -kuvaustyöpajan kuulumisia

Kesän ensimmäinen nudevalokuvaustyöpaja pidettiin nyt kolmannen kerran Savonlinnan lähistöllä sijaitsevassa Tolvanhelmi huvilassa 21.8.2015 – 23.8.2015. Mukana oli kolme mallia ja kuvaajia eri Suomen kameraseuroista. Jälleen kerran säänhaltija oli osallistujien puolella ja Suomen kesä näytti parhaimman puolensa koko viikonlopun ajan.

Perjantai ilta meni keskinäisen tutustumisen merkeissä ja lauantaina päästiin sitten työntouhuun kun ensin perehdyttiin tarkemmin mitä kukin osallistuja työpajalta odotti ja käytiin läpi pelisäännöt.

Aloitus tilaisuus. Kuva: Jukka Kosonen
Aloitustilaisuus. Kuva: Jukka Kosonen

Jälleen kerran Tolvanhelmen puitteet tarjosi mitä moninaisempia mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja lopputuloksena saatiinkin erittäin luovia valokuvia yli nude genre rajojen!

Valikoituja kuvia viikonlopulta. Kuvat: Jukka Kosonen
Valikoituja kuvia viikonlopulta. Kuvat: Jukka Kosonen

Kuten aiemminkin, niin lopuksi otettiin ryhmäkuva. Kiitos kaikille mukana olleille hienosta viikonlopusta!

3. nudetyöpajan perinteinen ryhmäkuva. Kuva: Jukka Kosonen
3. nudetyöpajan perinteinen ryhmäkuva. Kuva: Jukka Kosonen

Elokuun jäsenillassa 18.8.2015 katseltiin kesäisiä kuvia

Syyskauden ensimmäinen jäsenilta aloitettiin Kuukauden kuva kisan merkeissä keskellä Kalevatronin taidenäyttelyä. Aiheena oli ’Kesäterveiset’, joka innosti osallistujia kisasihteerin pienen ”painostuksen” jälkeen lähettämään kesäisiä kuviaan. Kisan tulokset löytyy täältä.

Kuukauden kuvakisailijat. Kuva: Jukka Kosonen
Kuukauden kuvakisailijat. Kuva: Jukka Kosonen

Syyskausi polkaistiin käyntiin kuvakävelyllä

Seuran syyskausi aloitettiin reipashenkisesti kuvakävelyn merkeissä 11 henkilön voimin, joista nuorin oli vajaa neljä vuotias ja vanhin 76 vuotias. Kohteena oli Imatran Kylpylältä lähtevä retkeilyreitti, joka kulkee pitkin Saimaan rantoja ja sen kuvauksellisia, enemmän ja vähemmän ränsistyineitä venevajoja, laitureita sekä jäkälöityneitä ja sammaleisia rantakiviä. Vaikka olimme jo hyvissä ajoin liikenteessä, niin matkalla vastaan tuli muitakin maisemista muullatavoin nauttivia.

Kuvia matkan varrelta. Kuvat: Jukka Kosonen
Kuvia matkan varrelta. Kuvat: Jukka Kosonen

Eväiden syöntitaukoa pidimme Hosseinlahden uimarannalla, jonka jälkeen jatkoimme matkaa vielä kilometrin verran Malonsaaren hienoihin maisemiin. Osallistujien joukossa oli tällä kertaa monta ensikertalaista, mikä on aina hieno asia! Matkalaiset suosittelevat muitakin seuran jäseniä käymään samaisella Saimaan järvikulttuuria ja jääkauden jälkiä sisältävällä retkeilyreitillä, ja jos tarmoa riittää, niin jatkamaan aina Niskalammen satamaan asti. Vastaavia maisemia ei nimittäin ihan jokapaikasta löydy!

Kesäretkellä Savonmualla

Kesäisen lämpimänä lauantaina  4.7.2015 linja-autollinen Saimaan kameraseuralaisia suuntasi matkansa Etelä-Savoon kohteenaan Mikkeli ja Kenkäveron matkailijapyydys. Matka sujuikin jälleen mallikkaasti Äikkään Simon turvallisessa kyydissä läpi Puumalan komeiden maisemien. Vaikka Puumalan väylä ei niitä leveimpiä, suorimpia ja varsinkaan tasaisimpia ole, niin vastapainona maisemat ovat enemmän kuin hienot.

Saavuimme siis hyvissä ajoin Kenkäveroon jossa ihan alkajaisiksi hyökkäsimme ruokailemaan kun vielä tilaa oli. Ei ollut pitopöydän antimissa valittamista ja talon hampurilaisetkin tuli korkattua sekä hyväksi havaittua. Nam ja slurps! Ruumis ravittuna oli siten hyvä tutustua turistirysän tarjontaan. Tarjolla oli komiaa villasukkanäyttelyä ja myymälää jos jonkinlaista ja eihän sieltä tyhjin kassein selvitty. Mukaan tarttui Kekkosta, Kenkäveron näkkileipää, marenkia, teetä, jne…shoppaillessa ja valokuvatessa kuumana kesäpäivänä tulee tietenkin pitää huolta myös nesteytyksestä, joten ennen paluumatkaa nautittiin vielä kylmiä juomia. Paluumatkalle toki päästiin ihan ajallaan 😉 Koska Mikkelin Valokuvakeskuksen Mikkeli muutoksessa -näyttely ei ollut vielä valmis ja Mikkelin Taidemuseonkin aukioloaika oli kovin erikoinen turistien näkökulmasta, päätimme kuitenkin pyörähtää katsastamassa Mikkelin torin ympäristön ja Päämajan. Nekin olivat vielä paikallaan ja avoinna, joten niiltä osin ei ollut turha reissu, vaikkakaan 26 vuotista Skotlantilaista savujuomaa ei enää Päämajan valikoimissa ollutkaan.

Mutta emme antaneet ”savolaisten” pikku kujeiden iloamme lannistaa, vaan suuntasimme matkamme sitten kohti Puumalaa, joka oli seuraava pysähtymiskohde. Matkalla pidimme kuitenkin lyhyen kuvaus- ja jäätelötauon Lietveden komeissa maisemissa.

Kenkäverossa ja matkalla Lietvedellä.

Kenkäverossa ja matkalla Lietvedellä. KUVAT: Jukka Kosonen

Rädyn Olli filmaa maisemaa Lietvedellä- KUVA: Jukka Kosonen
Rädyn Olli filmaa maisemaa Lietvedellä- KUVA: Jukka Kosonen

Lietveden pysähdyksen jälkeen oli päiväkahvin aika ja sen pysähdyimme nauttimaan Sahanlahden matkailukeskuksessa. Kerrassaan kuvauksellinen paikka, joka innosti matkalaisia tarttumaan kameraan ja vääntäytymään mitä ihmeellisimpiin paikkoihin 😀 Erityismaininnan ansaitsee rantakahvila sekä sen mansikkakakku, burgerit ja koivunlehti Mojito!

Retkue Sahanlahdessa. KUVAT: Jukka Kosonen
Retkue Sahanlahdessa. KUVAT: Jukka Kosonen

Kaikki kiva loppuu aikanaan ja oli pakko suunnata kohti Etelä-Karjalaa, jossa sitten alkoikin vesisade, mutta siitä viis. Tuli paljon kuvia ja mukavia muistoja 🙂

Sataa sataa ropisee. KUVA: Jukka Kosonen
Sataa sataa ropisee. KUVA: Jukka Kosonen

Eikun ensivuoden matkakohdetta kohdetta miettimään!

Talvikausi päätettiin myös valokuvan merkeissä

Toukokuun viimeinen jäsenilta 26.5.2015 vietettiin valokuvia katsellen. Ilta aloitettiin kilistämällä shampanjaa ja nauttimalla tarjolla olleita herkkuja; rypäleitä, mansikoita, suklaata, pikkusuolaista sekä Heinin leipomaa herkullista raparperipiirakkaa kera vaniljakastikkeen.

Illan herkkuja. Kuva: Jukka Kosonen
Illan herkkuja. Kuva: Jukka Kosonen
Nostettiin maljat meille! Kuva: Jukka Kosonen
Nostettiin maljat meille! Kuva: Jukka Kosonen

Sen päälle kelpasi katsoa seuran jäsenien ”Valo” teeman kuvia ja kuulla niistä palautteet jotka ystävyysseuramme Mielikuva oli antanut. Se oli kaikista oikein mieluisaa kuulla ns. ulkopuolinen arvio omista kuvistaan. Mielikuva ry luovutti viisi kunniakirjaa seuraaville kuviaan lähettäneille: Jukka Kosonen, Tarja Riikonen, Marita Räsänen, Eija Hirvi-Talka ja Markku Nurmi. Onnittelut heille!

Kuten meidänkin edellisen viikon arviointisessiossa todettiin niin tällaista yhteistyötä pitää jatkaa! Tätä mieltä olivat myös Mielikuvan jäsenet.

Otettiin joukolla tuntumaa valokuvien arviointiin

Toukokuun jäsenillassa 19.5.2015 pääsimme katsomaan ja kommentoimaan Ylöjärveläisen ystävyysseuramme Kameraseura Mielikuva ry:n jäsenien  meille lähettämiä valokuvia teemalla ”Unohdettu”. Alun esitystekniikan haasteista huolimatta 30 kuvan arviointi saatiin hyvin vauhtiin 11 hengen voimin. Kuvien arviointi herätti vilkasta keskustelua ja kuvia  pohdittiin useasta eri näkökulmasta. Viidestä kunniakirjasijasta käytiinkin lopussa tiukka vääntö, koska tarjonta oli kautta linjan hyvällä tasolla. Tällaista toivottiin lisää ja viikon päästä saammekin sitten katsoa jäsentemme omia kuvia ja kuulla niistä saadut palautteet joita lähetimme Mielikuvan arvosteltavaksi.

Lauantainen iltapäivä valokuvan merkeissä

Lauantaina 9.5.2015 vietettiin antoisa iltapäivä valokuvan merkeissä, kun valokuvaaja Jussi Aalto Helsingistä saapui Kaakkois-Suomen Valokuvakeskukseen kertomaan itsestään ja omasta valokuvaamisestaan sekä kuvien ”näppäilystä” Sakari Pälsin esimerkin voimin. Iltapäivän ja illan aikana saimmekin aimo annoksen mielenkiintoista tietoa valokuvauksen historiasta.Jussi Aalto kertoo valokuvauksen historiasta. Kuva: Jukka Kosonen

Jussi Aalto kertoo valokuvauksen historiasta. Kuva: Jukka Kosonen

Saimaan Kameraseura kokoontui perinteiselle Vappu Picnicille

Tänäkin vuonna seuramme jäseniä perheineen ja lemikkeineen kokoontui Lappeenrannan Linnoituksen valleille Picnicin merkeissä. Tälläkertaa sääkin suosi iloista vapun juhlintaa.

Erosen Heini, meidän oma munkkikeiju oli taas loihtinut todella maukkaita munkkeja, joista ISO kiitos!!! Vieläkin vesi kielellä. Kuten Vappuun kuuluu myös kuohujuomaa nautittiin ja mikäs oli nauttiessa kun aurinko paistoi ja ilmakin oli normaali Vappukeliä lämpimämpi. Vuoden päästä taas uudestaan!

Iloisia kaksi ja nelijalkaisia SKSn vapunjuhlijoita. Kuvat: Jukka Kosonen
Iloisia kaksi ja nelijalkaisia SKSn vapunjuhlijoita. Kuvat: Jukka Kosonen

 

Huhtikuun tekniikkaillassa tarjottiin rastikoulutusta

Valokuvauksen peruskurssin jälkeen olikin sopiva hetki pitää tuoreeltaan syventävä jatkokurssi aiheista, joihin ei peruskurssin yhteydessä voitu tutustua syvemmin. Illan tarjonta muodostui liikkeen kuvaamisesta, johon osallistujia johdatti Moision Jaakko. Salamavalolla kuvaamisesta kertoi Auvisen Sami, valotuksen mittaamisesta kertoi puolestaan Tulkin Ville ja muotokuvaamisesta miljöössä luonnonvalossa kertoi Joutjärven Tommi. Paikalle saapuikin lähes 30 henkeä. Ja täytyy sanoa että Galleria Pihaton miljöö antoikin oivalliset mahdollisuudet rastikoulutukselle ja sääkin suosi ulkoilmakuvauksia.

Tekniikkaillan toimintapisteitä. KUVAT: Jukka Kosonen
Tekniikkaillan toimintapisteitä. KUVAT: Jukka Kosonen

Huhtikuun jäsenillassa perehdyttiin nude -kuvaukseen

Toukokuun jäsenillassa seuran puheenjohtaja Jukka kertoi nudekuvauksesta ja kokemuksia seuran järjestämistä nude -kuvaustyöpajoista parin viime vuoden aikana. Aihe kiinnostikin 20 henkeä joiden joukossa myös viimeisimmän peruskurssin yhteydessä mukaan liittyneitä uusia jäseniä. Aihetta käsiteltiin hyvin monipuolisesti sekä työpajan aikana otettujen valokuvien kautta että aiheeseen liittyvän kirjallisuuden kautta. Esillä oli kirjallisuutta sekä Kirmo Wilénin kokoelmista että Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kirjastosta, joka onkin varsinainen valokuvateosten aarreaitta!

Osallistujat syventyvät aiheeseen perusteellisesti. KUVA: Jukka Kosonen
Osallistujat syventyvät aiheeseen perusteellisesti. KUVA: Jukka Kosonen

Huhtikuussa käveltiin ja kuvattiin luonnossa

Huhtikuun kuvakävely suuntautui 7 hengen voimin Lappeenrannan kupeessa sijaitsevalle Hämmäauteensuolle. Valitettavasti ennustettu räntäsade ei saapunut kuvattavaksemme, mutta se ei menoa haitannut, oli mukavampi lämmitellä nakkeja nuotiolla pilvipoutaisessa säässä. Suokierroksen jälkeen ryhmä suuntasi kulkunsa Vanhan Viipurintien toisella puolella sijaitsevalle Housulammelle, jossa paikalliset ”alkuasukkaat” käyvät kesäisin myös uimassa. Suolampi on todella kaunis ja suurimalle osalle retkeilijöistä se oli täysin uusi kohde, mikä on aina hienoa, kun löytää kotikaupungistaan uusia luontokohteita. Varsinkin syysruskan aikaan lampi on vallan hieno!

Jukka Kososen kuvia kuvakävelyltä
Jukka Kososen kuvia kuvakävelyltä

Ulkoilun päätteeksi porukka suuntasi vielä Café Myllyyn päiväkahveelle palautekeskustelun merkeissä.

Tunnelmia Vihdin vuosinäyttelystä 2015

Huhtikuun 12. päivänä avattiin Vihdin pääkirjastossa Suomen Kameraseurojen Liiton Vuosinäyttely. Seuraamme avajaisissa edusti puheenjohtajamme Jukka Kosonen, seuran näyttelyvastaava Jarmo Mäntykangas vaimonsa Päivin kanssa sekä kisasihteerimme Tuomo Himmanen.

Näkymä vihdin pääkirjaston aulasta. Kuva: Jukka Kosonen
Näkymä Vihdin pääkirjaston aulasta. Kuva: Jukka Kosonen

Avajaisten yhteydessä luovutettiini myös kunniakirjat näyttelyssä parhaiten menestyneille. Yksi vastaanottajista oli Jukka Kosonen, jonka teos ”New Dawn” näkyy alla olevassa kuvassa vasemmassa laidassa ylimmäisenä, kunniakirjateoksille varatulla seinällä.

Kunniakirja seinä kiinnosti avajaisvieraita. Kuva: Jukka Kosonen
Kunniakirjaseinä kiinnosti avajaisvieraita. Kuva: Jukka Kosonen

Näyttelyn jälkeen avajaisvieraat siirtyivät Air Hotel Nummelaan, jossa kuultiin esitelmiä Valokuvaaja Heikki Willamolta, seuramme Jarmo Mäntykankaalta pienoishelikopterikuvauksesta, SKsL:n nuorten ryhmän toiminnasta ja kokemuksia kameramerkin vaihdosta. Esitelmien jälkeen oli sitten vuorossa herkullinen illallinen hotellin ravintolassa, jota ryyditti paikallinen runonlausuja. Illan aikana muistettiin myös järjestävää seuraa SKsL:n viirillä hienosti toteutetusta viikonlopusta.

Kollaasi illan tapahtumista. Kuvat: Jukka Kosonen
Kollaasi illan tapahtumista. Kuvat: Jukka Kosonen

Medianäkyvyyttä Saimaan Kameraseuralle huhtikuussa

Huhtikuun alussa oli seuramme kiitettävästi esillä valtakunnan medioissa. Digikuva lehden huhtikuun numerossa 6-2015 oli koko sivun artikkeli Saimaan Kameraseura ry:n toiminnasta.

Digi-Kuva  6-2015
Digikuva 6-2015

Lisäksi 2.4.2015 oli seuran puheenjohtaja Jukka Kosonen yhdessä paikallisen ansioituneen luontokuvaaja Anna-Liisa Pirhosen kanssa Yle Etelä-Karjalan puolituntisessa radiohaastattelussa kertomassa valokuvaamisesta yleensä näinä aikoina sekä siitä harrastuksena.

Vieraita Etelä-Karjalan NOVA ry:stä

Maaliskuun tekniikkailtaan 31.3.2015 saimme vieraita Etelä-Karjalan NOVA ry:stä joka on seutukunnan avaruuden kohteita havainnoivien ja kuvaavien harrastajien yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja Rauno Päivinen Imatralta kertoi reilu 20 henkiselle yleisölle avaruuden kohteiden ja taivaanilmiöiden kuvaamisesta kaukoputkea apuna käyttäen. Mukana oli myös muita E-K NOVA ry:n jäseniä, joka synnytti myös vilkasta keskustelua.

Rauno Päivinen kertoo avaruuden kappaleiden kuvaamisesta. KUVA: Jukka Kosonen
Rauno Päivinen kertoo avaruuden kappaleiden kuvaamisesta. KUVA: Jukka Kosonen

Illan aikana Rauno näytti meille ottamiaan kuvia avaruudesta ja kertoi välineistöstä joilla ne oli otettu, sekä antoi käytännön vinkkejä kuvankäsitelyyn. Esityksen jälkeen päästiin sitten myös  itse kokeilemaan Raunon mukanaan tuomia välineitä ja esittämään tarkentavia kysymyksiä.

Kaukoputki ja kuvausvälineistä käytännön testissä. KUVA: Jukka Kosonen
Kaukoputki ja kuvausvälineistä käytännön testissä. KUVA: Jukka Kosonen

Illan päätteeksi sovittiin myös NOVAlaisten kanssa että tulevana syksynä teemme yhteisen tähtikuvausretken jonnekin mihin keinovalot ei paista.

Maaliskuun jäsenillan kuulumisia

Maaliskuun jäsenillassa 17.3.2015 aivan aluksi muistettiin seuran kilpailusihteeri Tuomoa syntymäpäivälahjalla luovuttamalla hänelle Rähinämuna 😀  Alun ”juhlallisuuksien” jälkeen  syvennyttiin vuoden ensimmäisen ’Lähellä’ teemanmukaisiin GP1 kilpailukuviin ja kuultiin tuomari Tommi Kähärän kommentit kuvista. Aktiivisarja voittajaksi selvityi Eija Hirvi-Talka ja Harrastajasarjan ykköspaikan lunasti Esa Lautala. Onnittelut heille! Tarkemmat tulokset löytyvät täältä.

Hämähommia tuo kuvien katsominen. KUVA: Jukka Kosonen
Hämärähommaa tuo kuvien katsominen. KUVA: Jukka Kosonen

Vuosinäyttelyn 2015 tulokset on julkaistu

Suomen Kameraseurojen Liiton Vuosinäyttelyn 2015 tulokset olivat mukavaa luettavaa Saimaan Kameraseuralaisille. Seuraavat jäsenet saivat kuviaan läpi näyttelyyn.
(A=Vedossarja, B=Digisarja, C=Muut kuvamuodot, KK=Kunniakirja)
Tuomo Himmanen
Aamu kanavalla (A), Tähtiyö (A), Saimaan Kanava (A), Hento (A), Pisara (A)

Eija Hirvi-Talka
Liekeissä 1 (B), Liekeissä 2 (B)

Jukka Kosonen
New Dawn (C,KK), Häivähdys reposista (B), Lämmin henkäys talvisäässä (B), MC Pihlajaniemi Angels (B), Pacman (B), Puut (B)

Jarmo Mäntykangas
Cold War 1 4 (B), Mystique Rock and 3 wheel (B), White house 02 (B)

Reino Pelkonen
Korennon aurinkopaikka (B), Missä pallo (B), Saunaranta (B)

Tatu Kosonen
Karhuperhe (B), Kippis (B)

Onnittelut kaikille näyttelyyn päässeille!
Tarkemmat tulokset katsottavissa SKsL:n sivuilta.

Vuoden 2015 ensimmäinen valokuvauksen peruskurssi alkoi

25 innokasta valokuvauksen harrastajaa kokoontui Galleria Pihattoon 12.3.2015 aloittamaan opiskelua valokuvauksen perusteista Auvisen Samin johdolla ja apuopettajien Seppo Toivarin, Ville Tulkin, Marita Räsäsen, Eija Hirvi-Talkan, Raija Sivosen, Riia-Liisa Valkendorffin ja Jukka Kososen avustamana. Jo ensimmäisen kurssin aikana kävi selväksi että osallistujat olivat tosissaan mukana ja moni osallistuja löysiki jo heti alkuun uusia ominaisuuksia kamerastaan. Tästä on hyvä jatkaa!

Innokkaat opiskelijat työn touhussa. KUVA: Raija Sivonen
Innokkaat opiskelijat työn touhussa. KUVA: Raija Sivonen

Matkamuistoja Helsingistä

Maaliskuun 7. päivänä suuntasi 18 hengen joukko Helsinkiin kohteena Kuva & Kamera messut ja Suomen Valokuvataiteen Museo. Mukaan saatiin myös tänä vuonna kameraseuratovereita Kouvolasta ja Korialta. Matka sujuikin rattoisasti hovikuljettajamme Simo Äikkään turvallisessa ohjauksessa, joten oli varaa matkustajilla ottaa rennosti 🙂

Kuvia matkalta ja messuilta
Kuvia matkalta ja messuilta. KUVAT: Jukka Kosonen

Osa matkalaisista ehti käymään myös Suomen Valokuvataiteen Museossa Kaapelitehtaalla, Ruoholahdessa. Tällä kertaa tämä matka tehtiin paikallisliikennettä hyväksikäyttäen, mikä olikin nopein ratkaisu. Samalla sai harrastaa katuvalokuvausta.

 Sari Pajari, Eija Hirvi-Talka ja  Minna Mänttäri Ruoholahden metroasemalla. KUVA: Jukka Kosonen
Sari Pajari, Eija Hirvi-Talka ja Minna Mänttäri Ruoholahden metroasemalla. KUVA: Jukka Kosonen

Museossa tapahtui yllättävä kohtaaminen ansioituneen valokuvaajan Leena Sarasteen kanssa keskellä hänen näyttelyään. Jutustelu venyikin melkein puolituntiseksi.

Yllättävä kohtaaminen Valokuvaaja Leena Sarasteen kanssa. KUVA: Jukka Kosonen
Yllättävä kohtaaminen Valokuvaaja Leena Sarasteen kanssa. KUVA: Jukka Kosonen

 

Helmikuun tekniikka-illassa perehdyttiin videokuvaukseen

Helmikuun tekniikka-illassa 24.2.2015 perehdyttiin videokuvauksen maailmaan Imatralaisen video- ja valokuvaajan Markus Lehteisen asiantuntevalla opastuksella. Paikalla ollut yleisö saikin selkeän esityksen ja hyviä käytännön vinkkejä videokuvaamiseen järjestelmäkameralla. Päästiin myös hypistelemään kaikenlaisia videokuvauksessa käytettäviä tarpeellisia lisävarusteita, jonka vuoksi taitaa taas kukkaro keventyä, vaikka eivät mitenkään hirmukalliita edes ole. Niin oli mielenkiintoista että pakko alkaa kokeilemaan videointia myös itse. Markukseen voi tutustua www.lehteinen.com sivulla ja häneen saa kuulemma olla myös yhteyksissä jos kysyttävää tulee. Asiasta innostuneille Markus suosittelee tätä kirjaa.

Niin ja asiasta kiinnostuneille tiedoksi, että Markus etsii myös avustajia tulevaan elokuvaprojektiinsa.

Uteliaat tulevat videokuvaajat :-) Kuva: Jukka Kosonen
Uteliaat tulevat videokuvaajat 🙂 Kuva: Jukka Kosonen

Seurayhteistyötä savolaisten kanssa

Saimaan Kameraseuran valintaraati tuomaroi Järvi-Suomen kameraseurojen kuvakilpailun 2015 216 kehystettyä vedosta 21.2.2015 Ruokolahden Taito-talolla. Mukana kilpailussa olivat Pieksämäen Kamerat, Varkauden Kameraseura, Juvan Kamerakerho, Savonlinnan Fotokerho, Hankasalmen Kameraseura sekä Suolahden Kamerat. Sarjoja oli viisi; Mustavalkovedokset, Värivedokset, Kuvakokonaisuudet, Nuoret ja Luontokuvat. Valintaraati, johon kuului seurasta Minna Mänttäri, Markku Nurmi sekä Reino Pelkonen. Seuran pj Jukka Kosonen toimi raadin sihteerinä. Alunperin nelituntiseksi kaavailtu sessio venähti reilut kuusi tuntiseksi, kun kuvat herättivät sen verran värikästä keskustelua.

Koko raati oli yhtämieltä siitä että oli yksi heinoimpia kokemuksia nähdä näin iso määrä vedoksia kerralla ja keskustella niistä. Olisi kuulemma opettavaista jokaiselle valokuvausta harrastavalle, joten jos vain sinulle lukija mahdollisuus joskus tarjoutuu, niin rohkeasti vaan mukaan!

Valintaraati työssään. Vasemmalta lukien; Minna Mänttäri, Markku Nurmi, Reino Pelkonen. Kuva: Jukka Kosonen
Valintaraati työssään. Vasemmalta lukien; Minna Mänttäri, Markku Nurmi, Reino Pelkonen. Kuva: Jukka Kosonen

Vuosi 2014 suljettiin Helmikuun jäsenillassa 17.2.2015

Helmikuun jäsenilta aloitettiin seuran sääntömääräisen kevätkokouksen merkeissä, jossa käytiin läpi menneen vuoden talous ja toiminta. Toiminnantarkastajamme Tuula Heino puolsi vastuuvapauden myöntämistä vuoden 2014 hallitukselle ja kokousväki oli hänen kanssaan samaa mieltä, joten oli aika myös kiittää monen vuoden jälkeen hallitustyön jättävää Tommi Joutjärveä SKsL:n seuratoiminnan hopeisella ansiomerkillä ja kunniakirjalla. Myös Tommin henkilökohtainen ”neuvonantaja” ja seuran pitkäaikainen aktiivi Mari Joutjärvi sai SKsL:n seuratoiminnan hopeisen ansiomerkin kera kukkakimpun ansioistaan.

Puheenjohtaja Jukka Kosonen luovuttaa SKsL:n hopeiset ansiomerkit Tommi ja Mari Joutjärvelle. Kuvat: Seppo Toivari (Lumia)
Puheenjohtaja Jukka Kosonen luovuttaa SKsL:n hopeiset ansiomerkit Tommi ja Mari Joutjärvelle. Kuvat: Seppo Toivari (Lumia)

Kokouksen jälkeen iltaa jatkettiin Jarmo ja Päivi Mäntykankaan tuoreella kuvaesityksellä heidän Islannin matkaltaan. Oli hitokseen komeita maisemia ja useammalla taisi alkaa matkakuumetta pukkaamaan.

Tästä se kaikki lähti. Ensin vuokrattiin auto...Kuva: Jukka Kosonen
Tästä se kaikki lähti. Ensin vuokrattiin auto…Kuva: Jukka Kosonen

Toiko Pukki kameran teemailta 29.1.2015

Jo perinteiseksi muodostunut Toiko Pukki kameran yleisölle avoin teemailta järjestettiin 29.1.2015 Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa Galleria Pihatossa. Paikalle saapuikin innokkaita kaupunkilaisia kuulemaan joka kuvausvälineessä toimivia vinkkejä Kososen Jukan opastamana ja avuliaan apuopettaja joukon avustamana.

Kun yleinen osuus oli ohi, niin apuopet pääsi hommiin :-) Kuva: Jukka Kosonen
Kun yleinen osuus oli ohi, niin apuopet pääsi hommiin 🙂 Kuva: Jukka Kosonen

Tutustuttiin kuvakilpailuihin ja arvonimiin

Tammikuun tekniikkaillassa 27.1.2015 perehdyttiin Jukka Kososen opastuksella kansainväliseen että kotimaiseen kuvakilpailutoimintaan. Lisäksi syvennyttiin sekä Suomen Kameraseurojen Liiton että kansainvälisten kuvakilpailuorganisaatioiden arvonimiin ja arvonimisääntöihin. Alla tärkeitä linkkejä asiaan liittyen:

FIAP kilpailut
UPI kilpailut
PSA kilpailut
SKsL vuosi- ja teemanäyttelysäännöt
SKsL arvonimisäännöt
Saimaan kameraseuran kilpailusäännöt

Illan päätarkoitus oli taustoittaa miten em. asiat liittyvät seuran sisäiseen vuosikilpailuun ja sen kautta voitettaviin Vuoden Kuvaaja arvonimiin.

Tervetuloa uuteen vuoteen 2015!

Vuosi aloitettiin 20.1.2015 juhlistamalla paluuta Galleria Pihattoon, jonka yksi perustava osapuoli Saimaan kameraseura ry oli kesäkuussa 1996. Vuoden ensimmäinen jäsenilta aloitettiin luovuttamalla vuoden 2014 vuosikilpailun voittajien kunniakirjat ja pokaalit sekä kukkaset asianosaisille. Iltaa jatkettiin Lappeenrantalaisen luontokuvaaja Pekka Mikkolan kuvaesityksellä. Paikalle olikin saapunut lähes 30 henkeä, mutta onneksi Pihatossa on reilusti tilaa ja lämmintä.

Kuvia vuoden 2015 ensimmäisestä jäsenillasta. Kuvat: Jukka Kosonen
Kuvia vuoden 2015 ensimmäisestä jäsenillasta. Kuvat: Jukka Kosonen