Toiminta

Jäsenillat

Saimaan kameraseuran toiminnan rungon muodostavat jäsenillat, jotka pidetään joka kuukauden kolmantena arkikeskiviikkona klo 18 Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen tiloissa. Kesä- ja heinäkuussa jäseniltaa ei pidetä.

Jäsenilloissa  tyypillisesti joku valokuvauksen harrastaja tai ammattilainen esittelee omaa kuvatuotantoaan tai pitää esitelmän jostain aiheesta. Ajankohtaiset uutiset valokuvausrintamalta käydään läpi, ja kerätään mahdolliset kuvalähetykset kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Jäsenilloissa hoidetaan myös seuran kevät- ja syyskokoukset sekä käydään läpi sisäisten kuvakisojen tulokset.

Jäsenilloissa keskustelu on runsasta, ja joskus aiheet saattavat jopa koskea valokuvausta. Jäseniltoihin on lupa tuoda mukaan tuttavia ja kavereita tutustumaan seuran toimintaan. Aina käynnistä hyötyy vähintäänkin kahvikupillisen verran.

Tekniikkaillat

Saimaan kameraseuran teknillisen osaamisen varmistavat tekniikkaillat, jotka pidetään joka kuukauden viimeisenä arkikeskiviikkona klo 18 Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen
tiloissa. Kesä-, heinä- ja joulukuussa tekniikkailtaa ei pidetä, mutta runsas kurssitarjonta oikaisee tämän epäkohdan.

Tekniikkailtoihin valitaan etukäteen aihe, jota käsitellään. Luentojen ohella tekniikkaa pyritään kokeilemaan myös käytännössä, usein työpajatyyppisesti ja hyvin vapaamuotoisesti.

Filmijäärät

Filmivalokuvaukseen hurahtaneet tapaavat toisiaan kuvien, jutustelun, yms. merkeissä Lauritsala-talon pimiöllä. Jutustelun yhteydessä saatetaan myös kehitellä filmejä porukalla, vedostaa, tms.

Nuorisojaosto

Alle 30-vuotiaiden jaosto etsii tällä hetkellä toiminnanohjaajaa säännöllisten tai epäsäännöllisten, mutta vähintäänkin vapaamuotoisten, tapaamisten järjestämiseksi. Toiveenamme on koota seudun valokuvausta harrastavaa nuorisoa yhteen, mieluusti seuratoiminnan ja NVK-yhteisön piiriin.

Kesäretket

Vaikka kameraseuran toiminta periaatteessa hiljeneekin kesäksi, eivät kaikki seuralaiset malta pysytellä kotona, vaan haluavat tavata toisensa useammin. Sen vuoksi seura alkoi järjestää kesäretkiä.

Päiväretket suuntautuvat kohtuullisen matkan päähän ja usein luonnonkauniiseen kohteeseen. Myös kesätapahtumat ovat mahdollisia retkikohteita. Ajankohta on tyypillisesti jokin heinäkuun lauantai. Retkistä kerätään osallistumismaksu kuljetuskustannusten kattamiseksi, ja lisäksi kukin huolehtii evästyksen itse.

Seurassa on joinakin vuosina järjestetty lisäksi pitkä kesäretki loppukesästä. Ne ovat olleet kestoltaan 2-4 päivää, yleensä viikonlopun. Pitkät kesäretket ovat tavallisesti pysytelleet Suomen rajojen sisäpuolella, mutta kohteet ovat kuitenkin kauempana. Vuonna 2010 pidempi kesäretki järjestettiin Viipuriin, ja se toimi samalla laajemman Viipurin-kuvausretkisarjan avajaana.

Retkillä pyritään tutustumaan kohteen valokuvauskulttuuriin, mutta luonnollisesti kyseessä on aina myös kuvausretki. Rentoa yhdessäoloa ja valokuvausaiheisia keskusteluja ei voi välttää.

Koulutus

Yksi kameraseuran tärkeimmistä toimintatavoista on jäsenistön koulutus. Se tarkoittaa tietysti vuoden mittaan pidettäviä erilaisia kursseja, mutta myös kilpailuilla ja kuvaesityksillä tavoitellaan sivistävää vaikutusta. Mikäpä sen paremmin opettaisi esimerkiksi kuvanlukutaitoa, kuin muiden ottamien kuvien katsominen, ja kilpailutuomareiden arvostelujen kuuleminen?

Seura järjestää valokuvauksen peruskursseja kerran tai kaksi vuodessa. Jatkokurssien sijaan seuran tekniikkailtojen sisältöön panostetaan, jotta jokaisen seuralaisen olisi niissä mahdollista syventää osaamistaan. Lisäksi seura organisoi paikkakunnalle ulkopuolisia kurssittajia ja koulutuksia vaihtelevan määrän vuosittain.