Toiminta

Jäsenillat

Saimaan kameraseuran toiminnan rungon muodostavat jäsenillat, jotka pidetään joka kuukauden kolmantena arkikeskiviikkona klo 18 Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen tiloissa. Kesä- ja heinäkuussa jäseniltaa ei pidetä, mutta kesäkuussa järjestetään yleensä seuran saunailta.

Jäsenilloissa  tyypillisesti joku valokuvauksen harrastaja tai ammattilainen esittelee omaa kuvatuotantoaan tai pitää esitelmän jostain aiheesta. Ajankohtaiset uutiset valokuvausrintamalta käydään läpi, ja kerätään mahdolliset kuvalähetykset kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin.

Muutoinkin jäseniltojen keskustelu on runsasta, ja joskus sen aiheet saattavat jopa koskea valokuvausta. Jäseniltoihin on lupa tuoda mukaan tuttavia ja kavereita tutustumaan seuran toimintaan. Aina käynnistä hyötyy vähintäänkin kahvikupillisen verran.

Tekniikkaillat

Saimaan kameraseuran teknillisen osaamisen varmistavat tekniikkaillat, jotka pidetään joka kuukauden viimeisenä arkikeskiviikkona klo 18 Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen
tiloissa. Kesä-, heinä- ja joulukuussa tekniikkailtaa ei pidetä, mutta runsas kurssitarjonta oikaisee tämän epäkohdan.

Tekniikkailtoihin valitaan etukäteen aihe, jota käsitellään. Illat eivät ole luentotyyppisiä, vaan ennemminkin työpajoja. Illan aikana harjoitellaan kulloinkin otsikossa olevaa tekniikkaa hyvinkin vapaamuotoisesti.

Filmijäärät

Filmivalokuvaukseen hurahtaneet tapaavat toisiaan kuvien, jutustelun, yms. merkeissä joka kuukauden toisena tiistaina. Paikkana on yleensä Lauritsala-talon pimiö, ja jutustelun yhteydessä saatetaan myös kehitellä filmejä porukalla, vedostaa, tms.

Nuorisojaosto II

Nuoret kokoontuvat joka kuun toinen ja neljäs torstai. Tapaamisiin on 30 vuoden ikäraja.

Kesäretket

Vaikka kameraseuran toiminta periaatteessa hiljeneekin kesäksi, eivät kaikki seuralaiset malta pysytellä kotona, vaan haluavat tavata toisensa useammin. Sen vuoksi seura alkoi järjestää kesäretkiä.

Lyhyt kesäretki tehdään yleensä alkukesästä. Se kestää yhden päivän, aamusta iltaan, ja suuntautuu sen vuoksi johonkin lähiseuduille.

Pitkä kesäretki tehdään loppukesästä. Sen kesto on 2-4 päivää, yleensä se sijoittuu kuitenkin viikonloppuun. Pitkät kesäretket ovat tavallisesti pysytelleet Suomen rajojen sisäpuolella, mutta kohteet ovat kuitenkin kauempana. Vuonna 2010 pidempi kesäretki kuitenkin järjestettiin Viipuriin, ja se toimi samalla laajemman Viipurin-kuvausretkisarjan avajaana.

Retkillä pyritään tutustumaan kohteen valokuvauskulttuuriin, mutta luonnollisesti kyseessä on aina myös kuvausretki. Rentoa yhdessäoloa ja valokuvausaiheisia keskustelujakaan ei voi aina välttää.

Koulutus

Yksi kameraseuran tärkeimmistä toimintatavoista on jäsenistön koulutus. Se tarkoittaa tietysti vuoden mittaan pidettäviä erilaisia kursseja, mutta myös kilpailuilla ja kuvaesityksillä tavoitellaan sivistävää vaikutusta. Mikäpä sen paremmin opettaisi esimerkiksi kuvanlukutaitoa, kuin muiden ottamien kuvien katsominen, ja kilpailutuomareiden arvostelujen kuuleminen?