Kaikki kirjoittajan jkosonen artikkelit

Toiko Pukki kameran 16.1.2012

Järjestimme parituntisen teemaillan uusille kameranomistajille. Ensin Tatu luennoi tunnin verran perusasioita valokuvien ottamisesta, virheiden välttämisestä ja sommittelusta, ja toinen tunti käytettiin siihen, että tehotiimimme Hannu, Harri, Jarmo, Jukka, Kake, Marita ja Päivi jalkautuivat neuvomaan yleisöä heidän erilaisissa kamerankäyttöongelmissaan.

Ilta oli huikea menestys: siihen osallistui (omien jäsentemme lisäksi) lähes 40 henkilöä eri puolilta Etelä-Karjalaa! Suurin osa oli vieläpä ensimmäistä kertaa koko valokuvakeskuksessa. Voi siis olla, että tämä kannattaa ottaa jatkossa uusiksi vaikka joka vuosi…

 

Filmijäärät 10.1.2012

Analogiseen valokuvaukseen hurahtaneet jäsenemme kokoontuivat valokuvakeskukselle tiistai-iltana miettimään filmivalokuvauksen tulevaisuutta seurassamme. Pimiötekniikan kehittäminen, vanhojen tyylisuuntien tutkiminen ja matkiminen, sekä jopa oma näyttely vilahtivat keskusteluissa parituntiseksi venähtäneen illan aikana. Samalla tutustuttiin paikalletuotuihin manuaalikameroihin.

Lopputulos oli selvä: Tällaiselle ryhmälle on tarvetta seurassamme – olihan jo avauksessakin mukana seitsemän henkilöä.

Mielenkiintoista on havaita, että Saimaan Kameraseuralla on nyt säännöllistä toimintaa jo kuusi kertaa kuukaudessa, siis useammin kuin kerran viikossa! Nuorisojaosto kokoontuu kahdesti kuussa, jäsen- ja tekniikkaillat pidetään molemmat kerran, ja nyt filmijäärät täyttävät tyhjän aukon kuun toisen tiistain kohdalla. Kuudenneksi tapaamiseksi lasketaan valokuvakeskuksen näyttelyiden avajaiset kuun ensimmäisenä keskiviikkona, koska myös siellähän me toisemme aina näemme. 🙂

Valaisukurssi 6.-7.1.2012

Loppiaisviikonlopuksi saimme koulutuskalenteriimme todellisen herkkupalan, kun mainoskuvaaja Marko Rantanen saapui jälleen kerran opastamaan meitä valaisuasioissa. Miestä suosittelemme kurssittajaksi muillekin seuroille.

Kurssille osallistui 16 oppilasta. Kuvaamaan ei juurikaan ehditty, vaan opetus oli tällä kertaa demotyyppistä. Marko näytti kuviaan, kertoi miten ne on valaistu, ja välillä rakensi erilaisia valoja milloin mihinkin tarkoitukseen. Mielenkiintoista ja rakentavaa keskustelua käytiin läpi koko kurssin, eli mistään luennosta ei kuitenkaan ollut kysymys, vaan vuorovaikutteisesta intensiivityöpajasta.

Ruokaakin saatiin.

Pikkujoulut 20.12.2011

Toimintavuotemme huipentui joulukuun jäseniltaan, jossa vietettiin samalla seuramme sääntömääräiset pikkujoulut. Paikkana oli tällä kertaa historiallinen Skinnarilan hovi, ja paikalla lähes 30 seuralaista.

Laajasalon Valokuvaajat ry oli tehnyt ison työn ja laittanut vuosikilpailumme 150 kuvaa järjestykseen, ja tuloksia kuunnellessa ja kuvia katsellessa ilta sitten eteni herkullisen kahvipöydän säestäessä toimitusta. Kun uudet pisteet saatiin summattua aiempiin, voitiin lopulta julistaa myös Vuoden kuvaaja 2011: Tommi Joutjärvi. Kiertopalkinnon ja runsaiden aplodien myötä Tommille toivotettiin paljon onnea hyvästä saavutuksesta.

3rd Carelia Salon 2.12.-6.1.

Saimaan kameraseura järjesti Fédération International de l’Art Photographiquen (FIAP:n) näyttelyn 3rd Carelia Salon joulukuussa 2011 osana Suomen kameraseurojen liiton kiertonäyttelyä 3rd Finland Digital Circuit. Näyttely oli projisoituna esillä Savitaipaleen kirjastossa aina 6.1.2012 saakka.

Näyttelyn jälkeen kirjaston tädit kertoivat, että monet katsojat olisivat halunneet kuva-CD:n mukaan, siis lainaksi kotiinsa. Monet olivat katsoneet koko 1538-kuvaisen näyttelyn läpi yhdeltä istumalta!

Vuosinäyttely valokuvakeskuksella 30.11.-23.12.2011

Saimaan Kameraseuran perinteinen vuosinäyttely ripustettiin tällä kertaa Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen suureen galleriaan. Näyttelyyn osallistui 17 seuran jäsentä. Avajaisissa palkittiin seuran kurssiemäntä Riitta Huttunen Suomen kameraseurojen liiton hopeisella ansiomerkillä.

Näyttelylle ei oltu valittu mitään yhteistä teemaa, vaan jokainen kuvaaja sai osallistua näyttelyyn nimenomaan niillä kuvilla, jotka koki omimmikseen. Aiheita löytyikin laidasta laitaan; mukana oli lähikuvaa, luontokuvaa, muotokuvaa ja abstraktimpiakin tulkintoja, ja teknisesti tarkastellenkin tavallisempien väri- ja mustavalkokuvien lisäksi myös kokeellisempia tekniikoita. Samoin näyttelyyn osallistuvien kuvaajien kirjo on runsas; ikähaitarin voidaan katsoa ulottuvan lukiosta eläkkeelle asti, ja naisia ja miehiä on myös tasaisesti edustettuna.

Valokuvakeskuksen pienen gallerian näyttely on myös syytä mainita, koska se koostui tulevien kameraseuralaisten töistä. Valokuvakeskus ja Ylämaan esikoululaiset järjestivät yhteisnäyttelyn teemalla Neljä päivää kuvaajana, mukana 10 poikaa ja neljä tyttöä.

Syyskokous 15.11.2011

Marraskuun jäsenilta oli samalla seuramme sääntömääräinen syyskokous. Kokouksen aluksi kilpailusihteeri Tommi Joutjärvi jakoi seuracup-kunniakirjat kaikille 20 kuvaajalle, joiden ansiosta seuracup-voitto tuli. Sen jälkeen päästiin kokousasioihin.

Hallitus koki muutoksia: Anun ja Aulikin vetäydyttyä vastuusta tilalle valittiin taas kolme (!) uutta (!!) jäsentä!!! Marita Räsänen, Jukka Kosonen ja Hannu Rissanen tuovat entisten näyttöjensä perusteella epäilemättä paljon lisäarvoa yhdistyksen hallintoon, samalla kun Olli Rädyn jatkokausi tuo mukanaan jatkuvuutta. Tatu Kosonen yritti taas venkoilla pois vastuista, mutta eihän siitä mitään tullut. Tommi Joutjärven johdolla syyskokous valitsi miehen yksimielisesti jatkamaan puheenjohtajana edelleenkin.

Toimintasuunnitelman osalta tehtiin jotain aivan ennennäkemätöntä. Koko 23-henkinen syyskokousporukka mietti oikein ajan kanssa, että mitä kaikkea ensi vuonna halutaan tehdä. Sihteeri Harri Junnolalla onkin kova työ kerätä nämä fläppitaululle raapustetut suunnitelmat uudellen painokelpoiseen muotoon.

Nuorisojaosto III ei vielä saanut yhdistyslain ikärasismin vuoksi osallistua syyskokoukseen. Onneksi paikalle oli hankittu DVD-laitteisto, joten ihan hukkaan aika ei kuitenkaan mennyt.

Nuorisojaosto II aloitti 8.11.2011

Nuorisotoiminta on seurassamme ollut kateissa jo toistakymmentä vuotta (silloisten nuorten vanhennuttua määritelmän ulkopuolelle), mutta marraskuussa asian osalta tapahtui kaivattuja muutoksia. Uusi nuorisoryhmä (K+30) kokoontui aloituspalaveriin pohtimaan sitä, ettei kameraseuratoiminnassa ihan joka kerralla ole pakko olla vanhuksia mukana. Samanikäisessä porukassa kuvaaminen, kuvien esittely, tekniikkakeskustelut yms. ovat tervetullutta vaihtelua, varsinkin kun sosiaalinen puoli tässä harrastuksessa on vähintään yhtä tärkeä kuin se tekninenkin.

Ensimmäisen tapaamiskerran tarkoituksena oli tutustuttaa valokuvaavaa nuorisoa toisiinsa. Tulevaa toimintaa suunniteltiin, ja tietysti esittäydyttiin ja kerrottiin vähän kunkin osanottajan taustoista. Arvioitu ikähaitari ensimmäisellä kerralla oli 13-18 vuotta, osallistujien lukumäärän ollessa kahdeksan. Lukkoon lyötiin tuleva säännöllinen toiminta ja todettiin, että porukkaan on paljon kiinnostuneita mukaanliittyjiä tiedossa. Saapa nähdä, mitä tästä(kin) vielä seuraa!

Retki Kotkaan 1.11.2011

Teimme näyttelymatkan Kotkaan kahdeksan hengen voimin, mukana Olli, Tatu, Harri, Aulikki, Marita, Eija, Jarmo ja Päivi. Puolet porukasta otti heti kennonputsaukset Foto PR:n (Matti Pukki) palveluna, ja toiset taas kuvasivat koko ajan.

Tutustuimme kolmeen näyttelyyn. Kotkan kirjastossa oli oman seuramme Kari Smolanderin ja Pekka Kettusen näyttely Narvan mailta. Pub Albertissa oli Sofia Virtasen näyttely Ladies, ja Kotkan valokuvakeskuksessa Kymen kamerat ry:n 60-vuotisjuhlanäyttely. Lopuksi Sofia vei meidät syömään huippukiinalaiseen.

SKsL:n vuosinäyttelyssä menestynein seura 29.10.2011 ja Seuracup-voitto 30.10.2011

Saimaan kameraseura on Suomen kameraseurojen liiton teemanäyttelyssä 2011 ”Tunnelma” menestynein kameraseura. Tuomaristo perusteli voiton tylysti: Eniten osallistujia, eniten nuoria, eniten kunniakirjoja, eniten läpimenneitä kuvia ja eniten läpipäässeitä kuvaajia. Eli tuomaristolla ei mielestään ollut vaihtoehtoja. 🙂

Kunniakirjan saaneet teokset olivat: Mari Huttunen: Erätauolla, Kauko Keränen: Missä kalat, ja Tatu Kosonen: Odottajat. Muut läpipäässeet kuvaajat olivat Sami Auvinen, Eija Hirvi-Talka, Tommi Joutjärvi, Anu Kosonen, Jukka Kosonen, Jetro Matilainen, Jarmo Mäntykangas, Hannu Rissanen ja Marita Räsänen.

Teemanäyttelyn järjesti tänä vuonna Hämeenkyrön Kameraseura ry. Näyttelyyn tarjottiin noin 1000 teosta, joista noin 20% hyväksyttiin näyttelyyn. Tuomareina toimivat Leena-Maija Lindqvist, Taisto Nurkkala, Paula Kivimäki, Jere Lepola ja Ulla Kangasperko.

Liiton syyskokouksessa julkaistun kansallisen Seuracup-kilpailun voiton tuoman kunniakirjasalkun joutui lunastamaan kokoelman koonnut kilpailusihteerimme Tommi Joutjärvi. Kiitospuheessaan Tommi nosti ylös sen, että meidän seuramme osallistui laajalla rintamalla, 20 kuvaajan voimin, kisaan. Eivät yksittäiset huippukuvat, vaan ehdottomasti paras joukkuepeli on siis mielestämme voittomme syynä.

Vuonna 2011 Saimaan Kameraseura oli näyttelyssä menestynein seura molemmissa liiton näyttelyissä, ja lisäksi liiton seuracupin voittaja. HATTUTEMPPU!

Vuoden toinen peruskurssi 24.10.-19.11.2011

Valokuvauksen peruskurssi järjestettiin valokuvakeskuksella. Kurssin pääkouluttajana toimi jälleen kerran Tatu Kosonen, apunaan Olli Räty, Tommi Joutjärvi, Harri Junnola ja Jarmo Mäntykangas. Oppilaita otettiin mukaan ennätysmäärä; ensimmäisellä tapaamiskerralla paikalla oli 25 uutta kuvaajaa. Ikävä kyllä sen enempää kurssille ei voitu ottaa, vaan osa jäi vielä odottelemaan seuraavaa kurssia, joka huhujen perusteella pidetään Ylämaalla helmikuussa 2012.

Henkilökuva miljöössä 21.-23.10.2011

Tuosan leirikeskuksessa järjestetylle kurssille osallistui 22 kuvaajaa, 12 mallia, kolme opettajaa, yksi meikkaaja ja kurssiemäntä. Kaikki meni täydellisesti, joten eipä suotta hehkuteta, vaan julkaistaan muutamat palautteet:

– Kallis kurssi, 27″ näyttö ja LightRoom 3 tuli tilattua… -Sami, kuvaaja.

– Ääää, haluan takaisin! -Johanna, malli.

– En ikinä ennen ole ollut näin hyvin organisoiduilla kursseilla! Ja itse kuvittelen (sinällään ehkä naivisti ) omaavani hiukan myös kokemuksen tynkää näistä asioista. Eipä nuo muutkaan pitkämatkalaiset moitteen sijaa toiminnastanne löytäneet.

Toivon Sinun välittävän nämä kiitokseni minun ja Jukka Kedon puolesta kaikille tapahtuman ”upseereille”, malleille ja kuvaajatovereille. Huipputyyppejä kaikki työpajaan osallistuneet.

Tästä lähtien me toivomme, ilkeästi kylläkin, työpajojenne jäävänkin aina hiukan osallistujien suhteen vajaaksi. Silloin täältä Joensuun suunnalta lähes aina olisi varmastikin tulijoita sinne.

Mainituista syistä arvostamme Jukan kanssa suunnattomasti sitä, kun näemme jonkun muun onnistuvan kaikessa sataprosenttisesti. Kiitos!

Matti Kuivalainen