9. Seuracup tuomarikommentit

Kauko Lehtonen, SKsLE, EFIAP/p

TUOMARIN KOMMENTTI KUVISTA JA KISASTA

Oli hienoa päästä arvioimaan 9. Seuracup:n kuvia. Teimme arvostelun etänä keskustelematta keskenämme. Jokainen tuomari oli riippumaton toisten mielipiteistä. Seuraavassa esitän omia mielipiteitäni kuvista ja kisasta.

Seuracup antaa erinomaisen yleiskäsityksen suomalaisissa kameraseuroissa tapahtuvasta toiminnasta. Kuvien taso oli hyvin kirjava. Lähes aloittelijan näppäilyistä korkeimpaan kansainväliseen tasoon. Uskon, että seurojen sisäisissä keskusteluissa on punnittu vaihtoehtoja, halutaanko mahdollisimman monelle osallistumismahdollisuus silläkin uhalla, että seuran menestys siitä kärsisi tai kerätäänkö kaksi kuvaa pelkästään kymmeneltä kärkikuvaajalta. Pari vuotta sitten tehty kuvien määrän rajoittaminen kahteen kuvaajaa kohti oli hyvä uudistus ja vaatii seuralta laajaa tasoa.

Hyvän kuvan pitää herättää katsojassa tunnetilan. Kuva on joko esteettisesti mielihyvää herättävä tai siinä on idea, oivallus, joka sykähdyttää. Tai näitä molempia. Tätä kaikkea ja niiden puutetta kuviin sisältyi. Taitava kuvankäsittely ei ole itsetarkoitus, vaan väline kuvan viestin tehostamiseksi. Ei temppua pelkästään tempun vuoksi. Erityisen vaikea on luontokuvien arvostelu. Vallalla tuntuu olevan käsitys, että harvinainen luonnontapahtuma tekee kuvasta automaattisesti hyvän. Usein se on kuitenkin vain tyypillinen lajikuva tai dokumentti tapahtumasta, jota harva on päässyt näkemään. Muoti on tässäkin muuttunut. ”Syöttökarhujen” kuvat ovat vähentyneet ja eksoottisemmat, safariautojen katolta kuvatut eläimet lisääntyneet. Kuvaajalle tilanne on saattanut olla jännittävä, mutta katsojalle kuva on vain dokumentti, jota parempia näkee jatkuvasti televisiossa. Luontokuviin kaipaisi enemmän tuoretta, oivaltavaa kuvallista näkemystä.

Valokuvaaminen näyttää olevan totista totta otsa rypyssä. Aika vähän oli kuvissa huumoria nähtävissä. Hymy katsojan suupielessä jo paljastaa, että kuva on osunut maaliin. Sitä kaipaisi lisää.

Tuodessaan kuvansa julkisesti nähtäville kuvaaja toivoo, että katsojat siitä pitäisivät. Kun näyttelyyn tarjottavista kuvista ei voida järjestää kansanäänestystä, on tyydyttävä ”pula-ajan kansaan”, tuomareihin. Tuomarit on valittu kertomaan ”suuren yleisön” mielipide. Seuracupin tuomareiksi valitaan sääntöjen mukaan ”ansioituneita kuvaajia eri puolilta Suomea”.  Tuomarit ovat itse myös kameraseurojen jäseniä. Reilun ja oikeudenmukaisen arvostelun kannalta on tärkeää, että valitut tuomarit eivät osallistu oman seuransa kuvien valintaan eivätkä edes näe niitä etukäteen. Kokonaan tältä ei voi välttyä, koska osa kuvista on ollut mukana seurojen omissa kilpailuissa. Tämän asian jokainen ratkaisee oman etiikkansa pohjalta.

Kunniakirjat ja paras seura ratkaistiin täysin annettujen arvostelupisteiden mukaan. Kunniakirjat kahden korkeimman pistemääräluokan kuville ja paras seura eniten pisteitä keränneen kuvakokoelman mukaan. Kun keskusteluja ei käytä, kukaan ei päässyt vaikuttamaan toisiin oman suosikkinsa puolesta.

Seuracup 2018 selkeä voittaja oli Kuopion Kameraseura ry. Kuopiossa on tehty jo pitkään hienoa laaja-alaista työtä. Tulokset näkyvät. Tätä kirjoitettaessa ovat tiedossa jo World Cup:in tulokset Tuomarien kannalta voidaan tyydytyksellä todeta, että Suomen osion viisi ensimmäistä seuraa olivat myös kansainvälisessä arvostelussa viisi parasta, suomalaista seuraa. Näkemys oli yhdenmukainen. Hyviä tuomareita Italiassa.

Tässä yhteydessä on syytä koko kameraseurayhteisön puolesta kiittää Matti J. Niemeä ja Eero Kukkosta siitä suuresta, vapaaehtoisesta työstä, jonka he ovat tehneet kilpailun onnistumiseksi.