Yki Hytönen

1. Kuka olet?

Yki Hytönen. Toimin tutkijana Helsingin kaupunginmuseossa kuvakokoelmat-yksikössä.

2. Missä vaikutat?

Liityin helsinkiläiseen Kameraseura ry:een 2006. Löysin seurasta ensi kertaa samanmielisten yhteisön, ihmisiä, jotka jakoivat saman intohimon valokuvaukseen. Niinpä jo ensimmäisen jäsenyysvuoden aikana tuli mieleen, että voisi jotenkin olla avuksi. Aloitin opintokerhon vetoryhmässä, mistä jättäydyin kahden vuoden kuluttua, kun tulin valituksi seuran hallitukseen. Siellä olen ollut vuoden 2009 alusta sihteerin tehtävissä. Täysin en kuitenkaan malttanut jättää kerhotoimintaa, sillä syksyllä 2010 perustin kahden muun kameraseuralaisen kanssa Lauantaikamerat-kerhon, jonka vetoryhmässä olin kaksi vuotta. Lisäksi olen kaksi ja puoli vuotta vetänyt kansainväliseen ystävyysseuratoimintaan keskittynyttä Berliini-ryhmää. Syksyllä 2012 piti SKsL:n hallitukseen valinnan jälkeen pitänyt raivata tilaa kalenteriin ja luopua Lauantaikameroiden ja Berliini-ryhmän aikaa vievimmistä tehtävistä.

3. Miksi liiton hallituksessa?

Digitalisaatio on nopeasti lisännyt valokuvauksen harrastamista. Internet ja viime vuosina erityisesti sosiaalinen media ovat lisäksi tuoneet harrastajien ulottuville paljon uusia mahdollisuuksia. Tekninen kehitys on tuonut uusia tapoja työskennellä itsenäisesti valokuvan parissa ja luonut uusia yhteydenpitotapoja harrastajien välille. Näin se haastaa perinteisen kameraseuratoiminnan. Kameraseurat ovat vastanneet antamalla eväitä teknisen kehityksen haltuunottoon. Niiden on lisäksi pystyttävä kertomaan kasvaville harrastajajoukoille, miksi kannattaa etsiä harrastajia myös nettiä pidemmältä, kerhohuoneelta. Mitä harrastajayhteisö pystyy tarjoamaan digikuvaajalle? Kameraseuroja on aina perustettu, koska niiden avulla voidaan saavuttaa jotain, mihin kukaan ei yksin pysty. Uskon että teknisen kehityksen rikastuttava vaikutus tulee entistä enemmän näkymään myös kameraseurojen toimintakulttuurissa, kun kameraseurat miettivät, miten ne toteuttavat tarpeen vaatimaa perustehtäväänsä muuttuvassa maailmassa. SKsL:lla voi maamme kameraseurojen yhdyselimenä olla merkittävä rooli tässä kehityksessä, ja tässä murrosajan työssä haluan olla mukana auttamassa.

4. Mitä itse kuvaat ja millä?

Olen harrastanut valokuvausta vuodesta 2005 lähtien. Lähtökohtani on aina ollut kuva ja itseilmaisu valokuvalla, ei niinkään teknisen täydellisyyden tavoittelu. Innoitun asioiden näkemisestä ja löytämisestä sieltä, missä kuljen. Kuvaan asioita, jotka saavat innostumaan, vaikken aina tietäisi, miksi jokin aihe sytyttää. Useimmiten suuntaan kameran tilanteisiin, kaupunkiympäristöihin, asioihin, joissa ihmisen ja luonnon kohtaaminen näkyy. Kalustonani ovat Canonin järkkärit, joista nykyään kuvaan lähinnä 5DMarkII:lla, ja muutama putki.

5. Mitä muuta?

Jonkin verran olen osallistunut yhteisnäyttelyihin lähinnä Kameraseura ry:ssä, toteuttanut toistaiseksi yhden yksityisnäyttelyn, ja toimin kilpailusihteerinä, kun Kameraseura järjesti liiton kevätnäyttelyn 2011. Olen taustoiltani historiantutkija, ja valokuvausta harrastaessa olen kiinnostunut myös valokuvauksen historiasta. Tykkään valokuvien pohdiskelusta.