Hyvitysmaksut kiusaavat valokuvaajia

Suomen Kameraseurojen Liitto kampanjoi voimakkaasti ns. hyvitysmaksujen poistamisen puolesta. Hyvitysmaksu lisätään jo nyt mm. kaikkiin CD- ja DVD-levyihin, ja levy-yhtiöiden ajamana maksua yritetään laajentaa muihinkin tallennusmedioihin. Hyvitysmaksu nostaa tallentamisen kustannuksia 173%.

Valokuvaus on Suomen suosituin kulttuuriharrastus. Melkein kolmannes suomalaisista ilmoittaa harrastavansa valokuvausta. Hyvitysmaksu on luotu suojaamaan oikeudenhaltijoiden oikeuksia. Kuitenkin suurin osa meistä suomalaisista tuottaa tänä päivänä digitaalisia teoksia, ja me olemme siten itse oikeudenhaltijoita. Hyvitysmaksusta onkin tullut merkittävä tulonsiirto harrastajilta viihdeteollisuudelle. Hyvitysmaksu perustuu EU-direktiiviin, mutta tällainen tulonsiirto oikeudenhaltijalta toiselle ei todellakaan ole direktiivin tavoite. EU-direktiivi säätää myös, että kompensointijärjestelmän on oltava kohtuullinen. Nykyinen järjestelmä ei täytä direktiivin kohtuullisuusvaatimusta video- ja valokuvauksen harrastajien osalta.

Laajapohjaisen hyvitysmaksun aika on ohi, ja tämän vuoksi SKsL on perustanut verkkoadressin. Vaikka varsinainen adressi luovutettiinkin opetus- ja kulttuuriministeriölle jo toukokuussa 2011, voi sen vieläkin käydä allekirjoittamassa os. http://www.adressit.com/napit-irti