Hyvitysmaksut taas tapetilla: Yksityinen kopiointi lisää myyntiä, ei vähennä sitä

Helsingin yliopiston etnomusikologian dosentti Pekka Gronow ottaa blogissaan kantaa hyvitysmaksuja vastaan. Gronow on tutkinut kotinauhureiden vaikutusta äänilevyjen myyntiin jo 1980-luvun alussa. Hän toteaa, että hyvitysmaksun perusteena olevan kotinauhoittamisen aiheuttamien haittojen sijaan nauhureiden yleistyminen onkin päinvastoin lisännyt levy-yhtiöiden, tv-yhtiöiden ja ohjelmantekijöiden tuloja.

Gronow muistuttaa myös siitä, että viime aikoina maksun kannattajat ovatkin ryhtyneet korostamaan, ettei hyvitysmaksua peritä kopioinnista vaan kopioinnin mahdollisuudesta. Toinen yleinen argumentti on viitata laittomaan kopiointiin, mutta se ei ole koskaan kuulunut hyvitysmaksun piiriin (sehän on laitonta), vaan hyvitysmaksun yksikäsitteinen tavoite on korvata laillisen kopioinnin aiheuttamia tulonmenetyksiä.

Lue koko blogikirjoitus: http://pekkahtgronow.blogspot.fi/2012/08/hyvitysmaksun-ongelma-4.html
Aiheesta aiemmin: Helsingin Sanomat kannattaa hyvitysmaksuremonttia (28.5.2012)
Liiton adressista kerrottu tarkemmin, ks. Järjestö -> Toiminta -> Hyvitysmaksut kiusaavat valokuvaajia.