”Lukijan kuva” -kilpailut polkevat valokuvaajien oikeuksia

Aina aika-ajoin on syytä varoitella jäsenistöä olemaan osallistumatta lehtien järjestämiin valokuvauskilpailuihin tai ”Lukijan kuva” -palstoille. Sekä paikallislehdet, suuremmat sanomalehdet kuin iltapäivälehdistökin syyllistyvät säännöllisesti rikkomaan niihin osallistuvien kuvaajien oikeuksia. Vähintäänkin on syytä lukea kilpailun/palstan säännöt huolella, jotta tietää, mihin kuvansa oikein tarjoaa. Joissakin kilpailuissa kuvaaja jopa luopuu oikeudestaan julkaista kuva muualla!

Moraalisesti väärin on se, että tällaisten kilpailuiden ja palstojen välityksellä lehti saa käyttöönsä laajan kokoelman valokuvia, kustannuksen jäädessä hyvin pieniksi (tyypillisesti esim. kilpailuiden pääpalkinto on suuruudeltaan vain joitakin satasia, jolla rahalla ei kuvapankista tai lehtikuvaajilta saa kuin jokusen kuvan).

Pahin ongelma kuvaajan kannalta on kuitenkin se, että julkaisu varaa itselleen oikeuden käyttää tarjottuja kuvia myöhemmin miten haluaa, ilman että kuvaaja hyötyy itse siitä mitenkään. Kaikki vastuu siirretään kuitenkin kuvaajalle, eli kuvaaja vastaa esim. siitä, että kuvassa esiintyviltä henkilöiltä on saatu lupa julkaisuun. Kuten tiedämme, jo kuvatekstillä voidaan kuitenkin muuttaa kuvan konteksti ja sanoma aivan toiseksi kuin mitä alunperin oli tarkoitettu.

Iltalehden Lukijan kesäkuva -kilpailu on erittäin hyvä esimerkki kuvaajalle vaarallisesta kilpailusta. Sääntöjen viimeiset lauseet ovat nimittäin: "Kuvan lähettäjä vastaa siitä, että kuva on hänen itsensä ottama. Lähettämällä kuvansa kisaan kuvaaja luopuu kaikista kuvan julkaisuoikeuksista."