Käsitteellinen Helsinki esillä valokuvataiteen museossa

Suomen Valokuvataiteen Museon tämän kesän päänäyttelyssä Enter Helsinki valokuvaaja Hans von Schantz (s. 1961) tarjoaa sukelluksen vuorokauden kääntöpuoleen. Kuvien matka käy Helsingin periferiasta kohti keskustaa halki kaatopaikan, joutomaiden, teollisuusalueiden ja nukkuvien lähiöiden. Näyttelyn tuoreimpiin, 2000-luvulla valmistuneisiin kuviin liittyy hienovarainen sävy- ja värimaailma. Sitä korostaa näyttelyn vanhempien, 1980-luvun kaupunkidokumenttien mustavalkoisuus.

Valokuvauksessa minua kiehtoo kameran suhde aikaan – se miten yhteyksistään irrotettu aikasiivu on jähmettyessään kokenut transformaation. Hyvin harvoin ohjaan tai rakennan kuvaustilanteita, siinä mielessä olen dokumentaristi. Haen hallitsemattomuuden tuomia yllätyksiä. -Hans von Schantz

Näyttely on esillä 31.7. asti.

Laajemmin Suomen valokuvataiteen museon kotisivuilla.

Hans von Schantz: Helsingin telakka (2008)