I.K.Inhan valokuvanäyttely Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan museon kesänäyttelyssä Lappeenrannassa ihastellaan suomalaista maisemaa. Into Konrad Inha (1865-1930) oli suomalaisen valokuvauksen uranuurtaja, jonka näyttelyä Unelma maisemasta päästään nyt ihailemaan uusina vedoksina. Inha toteutti suurta kansallista projektia niin valokuvaajana kuin kirjailijana. Hän oli sivistyneeksi kulkuriksi luonnehdittu kulttuurimatkailija, joka kävi kaikissa Suomen pitäjissä. Kirjailijana Inha asema oli jo eläessä tunnustettu, valokuvaajana hän on lunastanut paikkansa kirjailija Aino Kallaksen ennustuksen mukaisesti.

Suurin osa Inhan kuvastosta tunnetaan ainoastaan vanhoina vedoksina. Valtaosa alkuperäisnegatiiveista on kadonnut. Unelma maisemasta -näyttelyyn on arkistosta kuitenkin löytynyt paitsi ennen julkaisemattomia vedoksia, myös negatiiveja. Uuden tekniikan avulla on Inhan kuville voitu palauttaa niiden alkuperäinen loisto. Näyttelyaineisto esittelee Inhan suuret valokuvausprojektit: Suomi kuvissa 1892-96 ja tilaustyönä vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten toteutetun Suomen maatalous -sarjan.

Tarkemmin Etelä-Karjalan museon kotisivuilla.