Valokuvakilpailuiden säännöt on syytä lukea huolella

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry muistuttelee, että valokuvakilpailuihin osallistuvien on syytä olla huolellisia sääntöjen lukemisen osalta, erityisesti kilpailulle luovuttamiinsa käyttöoikeuksiin. Digitaalikamerat ja Internet ovat madaltaneet kynnystä osallistua kilpailuihin, ja samalla lisännyt kilpailuiden lukumäärää. Valokuvien julkaisemisessa on kuitenkin aina korrektia huomioida muun muassa kuvassa esiintyvien vieraiden ihmisten oikeudet ja vastaavat seikat. Kilpailujen järjestäjät osaavat usein vaatia, että osallistujalla pitää olla suostumukset kuvien käyttöön niissä esiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanut henkilö, eli tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön seuraamuksista kuvan ottajalle.

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden, ml. oikeuden kuvan mahdolliseen jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on usein kilpailuun osallistumisen edellytys. Näin kilpailun järjestäjä saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella. Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti mm. mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydä kuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.

Laajemmin Finnfoton kotisivuilla.