FIAP:n arvonimimuutoksille siirtymäaika

FIAP on vahvistanut uudet pisterajat AFIAP- ja EFIAP-arvonimille. Uudet pisterajat vahvistettiin FIAP:n kongressissa Singaporessa.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tälle sääntömuutokselle saatiin siirtymäaika: Uudet pisterajat astuvat voimaan vasta heinäkuussa 2013. Niinpä suomalaisten ensi vuoden haku toteutetaan vielä vanhoilla pisterajoilla: AFIAP-arvonimeen vaaditaan 30 hyväksyntää 10 eri kuvalla, 10 näyttelyssä viidessä eri maassa ja EFIAP-arvonimeen 150 hyväksyntää 50 eri kuvalla, 30 eri näyttelyssä 15 eri maassa. Myös 10% vedossääntö astuu voimaan vasta myöhemmin, eli vielä tässä haussa voivat kaikki hyväksynnät olla hankittu digikuvilla.

Ensi vuoden arvonimihakuun osallistuvat ilmoittautuvat kansainvälisten asioiden vastuuhenkilölle tammikuussa 2013, jolloin hakuprosessi käynnistyy. Käyttöön otetaan uusi hakulomake, ja vedosten sijaan kuvanäytteet toimitetaan digitaalisesti. Lopulliset hakemukset lähtevät FIAP:lle toukokuussa 2013, johon asti hakemusta voi vielä täydentää esim. Trierenbergin tuloksilla, jotta pisterajat saadaan täyteen. KV-ryhmä korostaa kuitenkin tuota tammikuisen ilmoittautumisen tärkeyttä.

Ks. myös:
FIAP:n arvonimivaatimukset tiukentuvat entisestään (4.8.2012)
FIAP:n arvonimisäännöt muuttuvat taas (9.6.2012)

UFO-kuvauskilpailu

Skepsis ry ja Skeptikko-lehti järjestävät kaikille avoimen kilpailun mahdollisimman vaikuttavalta näyttävän valokuvan ottamisesta UFO:sta, eli tunnistamattomasta lentävästä esineestä. Kilpailukuvien tulee olla perillä 9.9. mennessä, ja kilpailun pääpalkintona on 300 euroa. Tuomarina toimii Jouni Kallio.

Tarkemmin Skepsis ry:n kotisivuilla (PDF-muodossa).

 

Mustavalkovedostusta Tampereella

Tampereen valokuvausseura Ry. järjestää MV -vedostuskurssin kouluttajanaan Pekka Pakula.

Kurssilla keskitytään mustavalkokuvien vedostukseen, mutta myös filmin
kehittäminen on mahdollista. Vedostuskemikaalit hankitaan yhteisesti ja
sisältyvät kurssin hintaan. Papereita voi ostaa kouluttajalta tai käyttää omia.
Kurssin hinta 40 € , 13 kertaa tiistaisin Lielahdessa alkaen 11.9.2012 klo 18.
Ilmoittautuminen ja tiedustelut kouluttajalle sähköpostilla ppakula@kolumbus.fi
tai puhelimitse 040 731 1536.

Kurssi on SKsL:n alueellinen kurssi.

Hyvitysmaksut taas tapetilla: Yksityinen kopiointi lisää myyntiä, ei vähennä sitä

Helsingin yliopiston etnomusikologian dosentti Pekka Gronow ottaa blogissaan kantaa hyvitysmaksuja vastaan. Gronow on tutkinut kotinauhureiden vaikutusta äänilevyjen myyntiin jo 1980-luvun alussa. Hän toteaa, että hyvitysmaksun perusteena olevan kotinauhoittamisen aiheuttamien haittojen sijaan nauhureiden yleistyminen onkin päinvastoin lisännyt levy-yhtiöiden, tv-yhtiöiden ja ohjelmantekijöiden tuloja.

Gronow muistuttaa myös siitä, että viime aikoina maksun kannattajat ovatkin ryhtyneet korostamaan, ettei hyvitysmaksua peritä kopioinnista vaan kopioinnin mahdollisuudesta. Toinen yleinen argumentti on viitata laittomaan kopiointiin, mutta se ei ole koskaan kuulunut hyvitysmaksun piiriin (sehän on laitonta), vaan hyvitysmaksun yksikäsitteinen tavoite on korvata laillisen kopioinnin aiheuttamia tulonmenetyksiä.

Lue koko blogikirjoitus: http://pekkahtgronow.blogspot.fi/2012/08/hyvitysmaksun-ongelma-4.html
Aiheesta aiemmin: Helsingin Sanomat kannattaa hyvitysmaksuremonttia (28.5.2012)
Liiton adressista kerrottu tarkemmin, ks. Järjestö -> Toiminta -> Hyvitysmaksut kiusaavat valokuvaajia.

Lappeenrannassa FIAP:n kansainvälinen valokuvanäyttely

Saimaan Kameraseura esittää lämpimän kutsun liiton jäsenistölle: Seura järjestää FIAP:n suojeleman (2012/169) näyttelyyn Lappeenranta 2012 – 1st International Exhibition of Photography, ja kutsuu muiden seurojen jäsenistön ottamaan osaa siihen. Sarjoja on kolme: värilliset vedokset, mustavalkovedokset ja kuvatiedostot, ja osallistumismaksut on yritetty pitää maltillisina. ”Closing Day” eli se päivä, jolloin kuvien on oltava perillä, on 7.9.2012. Kaikki osallistujat saavat näyttelyluettelon, joka painetaan värillisenä ja 48-sivuisena. Näyttelyllä on myös SKsL:n suojelus (2012/002).

Tämä on samalla hyvä tilaisuus neuvoa kansainvälistä näyttelytoimintaa seuroissa sellaisille henkilöille, jotka eivät aiemmin ole moista harrastaneet: Kotisivujen sisältö
samoin kuin kuvien sähköinen lähetysjärjestelmä toimivat myös suomeksi! Eli jos vaikkapa omassa seurassanne on henkilöitä, jotka haluaisivat kokeilla FIAP:n kisoja,
niin tässä olisi nyt varsin helppo tapa – edes mahdollinen kielitaidon puute ei tällä kertaa haittaa. Ja jo kokeneemmillekin harrastajille tämä voi olla hyvä tilaisuus kerätä arvonimiin tärkeitä lisäpisteitä; ensi vuodesta lähtienhän FIAP vaatii 10% hyväksyntäpisteistä
saadun vedoksilla.

Lisätietoa löytyy näyttelyn omilla kotisivuilta: http://www.photoclubsaimaa.fi/

SKsL:n Facebook-sivut kehitystyön kohteena

Seuratoiminnan syyskauden alun lähestyessä on aika päivittää ajankohtaisimmista tapahtumista lisätietoa liiton nettisivuille kuin myös Facebook-sivuille. Facebook-sivut ovat tänä syksynä erityisen kehitystyön kohteena, eli niillä pyritään julkaisemaan ajankohtaisia uutisia liiton toiminnasta.

Facebook-sivut löytyvät osoitteesta http://www.facebook.com/skslry/ – käykääpä tykkäämässä ja kutsukaa Facebook-ystävännekin paikalle!

Toinen liiton aktiivinen Facebook-porukka on FIAP-kisailijoiden ryhmä. Se löytyy puolestaan linkin http://www.facebook.com/groups/361909793869502/ takaa.

Jäsenseurojen kuulumiset liiton nettisivuille

Liiton nettisivuilla http://www.sksl.fi/ on myös jäsenseuroilla mahdollisuus tiedottaa ajankohtaisista näyttelyistä, sekä muista valokuvaukseen liittyvistä tapahtumista. Myös mielenkiintoiset artikkelit seuratoiminnasta samoin kuin henkilöesittelyt kuvineen otetaan vastaan, unohtamatta uutisia, joissa kerrotaan jäsenten yksityisnäyttelyistä sekä vaikkapa kunnianosoituksista. Toimittakaa myös mahdolliset linkit, jos lisätietoa on muualla netissä. Kuva- ja tekstiaineiston voi toimittaa osoitteeseen tiedotus(a)sksl.fi.

Seuracupiin voi vielä osallistua

Jäsenseuroille muistutellaan, että Suomen Kameraseurojen Liiton järjestämään Seuracup-kilpailuun ehtii vielä tarjota kuvia 10.9.2012 asti.

Kilpailuun osallistutaan seurakohtaisilla 20 kuvan kokoelmilla, joissa yhdeltä kuvaajalta voi olla korkeintaan neljä teosta mukana. Osanottomaksu 60 euroa sisältää myös osallistumisen FIAP:n Clubs World Cup -kilpailuun, johon osallistuneet sarjat automaattisesti toimitetaan.

Tarkemmin Näyttelyt -> Seuracup -> 3. Seuracup 2012

Seuracupin voittajakokoelma 2011

Caj Bremerin näyttely esillä Kotkassa

Kotkan Valokuvakeskuksen elokuun näyttely on valokuvaaja, akateemikko Caj Bremerin Meri. Suomalaisen kuvajournalismin pioneeri on tuonut Kotkaan neljä erilaista sarjaa mustavalkokuvia 50 – 80 luvuilta. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta teoksia ei ole aiemmin ollut julkisesti esillä Suomessa.

Näyttely on esillä 26.8. asti.

Ks. myös Kotkan Valokuvakeskuksen kotisivut

Balettikuvien mestarit esillä Lappeenrannassa

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa, Lappeenrannassa, on elokuussa esillä valokuvia baletin maailmasta.

Suuren gallerian puolella nähdään balettivalokuvaukseen erikoistunut Suomen Kansallisbaletin ensitanssija Stanislav Beljajevski, joka on ottanut näyttelyn kuvat Lappeenrannan balettigaalan esityksissä vuosina 2010-2011. Stanislav Beljajevski on maailmankuulun Vaganova-balettiakatemian kasvatti, aluksi Mariinski-teatterin ja nykyisin Suomen Kansallisbaletin ensitanssija, joka on kouluttautunut myös balettipedagogiksi. Beljajevskin taiteellinen lahjakkuus on vienyt hänet myös valokuvaajaksi, joka on jo ansioitunut mm. kansainvälisten balettikilpailujen ja -tapahtumien loistavana kuvaajana. Sanotaan, että Beljajevski osaa vangita filmille tanssin lumon ja esityksen ytimen. Hän on kameransa kautta yhtä tanssijan kanssa.

Pienen gallerian puolella nähdään legendaarisen lappeenrantalaisen muotokuvaajan Paula Kylliäinen-Nikun baletti-aiheinen kokonaisuus. Näyttelyssä yhdistyy valokuvaajan huikaiseva tekninen osaaminen hänen rakkauteensa balettia kohtaan. Kuvien mallit ovat yhtä legendaarisen Sonja Tammelan balettikoulun kasvatteja. Mainittava on myös se, että Paula Kylliäinen-Nikku suoritti juuri tällä kokonaisuudella valokuvaajan erikoisammattitutkinnon yhtenä ensimmäisistä Suomessa. Kylliäinen-Nikku on Saimaan Kameraseuran pitkäaikainen jäsen, ja hänen jäätyään eläkkeelle lappeenrantalaisen Studio Kuvatornin toimintaa jatkaa seuran toinen pitkäaikainen jäsen Marja-Leena Ilmoni. Heitä molempia yhdistää myös tamperelaisen Visuaaliviestinnän instituutin vankka ammattikoulutus SKsL:n kunniajäsenen Matti J. Kalevan johdolla.

Tarkemmin Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kotisivuilla.

Paula Kylliäinen-Nikku

Fotofinlandia-voittaja esillä Karjaan Zebrassa

Karjaalla (Raseborgissa) toimivan Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus rf:n elokuun näyttelynä nähdään lehtikuvaaja Maija Tammen (s. 1985) Fotofinlandia 2011 -kilpailun voittanut kokonaisuus Bingo.Voittajan valinnut päätuomari Dome Karukoski sanoi, että sarja on finalistien sarjoista ainoa, jota hän ei ottaisi seinälleen. Hän korosti kuvien yhteiskunnallista merkitystä, sillä ne pakottavat katsomaan sitä puolta Suomesta, jota ei mielellään haluta nähdä.

Maija Tammi on suomalainen valokuvaaja, joka työskentelee kuvajournalistina sekä valokuva- ja videotaiteilijana Yhdysvalloissa ja Suomessa. Hän valmistui Tampereen yliopiston kuvajournalismin linjalta ja on opiskellut lisäksi Magnum Photos -kuvatoimiston Christopher Andersonin oppilaana New Yorkissa.

Laajemmin Galleri Zebran kotisivuilla.

Ylöjärvellä kaikille avoin ”Paras kesäkuva” -kilpailu

Ylöjärvellä Pirkanmaalla toimiva Kameraseura Mielikuva ry on haastanut mukaan yhteistyöhön alueensa paikallislehden Ylöjärven Uutiset järjestämään Paras kesäkuva -kilpailun, jossa on aikuisten sarja (1993 ja aikaisemmin syntyneille), nuorten sarja (1994–1999 syntyneille) ja lasten sarja (vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneille). Kilpailu on avoin kaikille harrastajakuvaajille – ei siis vain ylöjärveläisille. Jokaisen sarjan parhaan kesäkuvan ottaja palkitaan kamerapalkinnolla. Jokaisessa kolmessa sarjassa valitaan parhaan kesäkuvan lisäksi myös paras maisemakuva, paras eläinkuva (villieläimet ja kotieläimet samassa sarjassa), paras kasvikuva ja paras ihmiskuva (kesäisiä tilannekuvia ihmisten sattumuksista ym.).

Yksi henkilö voi lähettää 1-4 kesäkuvaansa digimuodossa jpg-kuvina sähköpostiosoitteeseen: valokuvia.kilpailuun@gmail.com.

Kuvausaika on 1.6.–31.8.2012. Viimeinen kuvien lähetyspäivä on sunnuntai 9.9.2012. Kuvat voi lähettää täysilaatuisena, eli kuvattuna kameran ns. parhailla arvoilla (iso koko, paras laatu), jotta mahdollisesti palkittava kuva kestää julkaisun sekä vedostuksen A3-kokoon. Kaikki palkitut saavat kuvastaan A3-suurennoksen, mikäli kuva tällaisen vedostamisen kestää. Kuva on myös muistettava nimetä hyvin, sekä annettava sitä tarjotessa täydelliset yhteystiedot (kuvaajan nimi, postiosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, SYNTYMÄVUOSI ja ala-ikäisen kuvaajan kuvalähetyksen yhteydessä on ilmaistava selkeästi äidin tai isän suostumus kilpailuun osallistumiselle). Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet omaan kuvaansa. Mikäli kuvassa on ihmisiä, kuvaaja vastaa siitä, että kuvan mahdollinen julkaisu on sallittu.

Tulokset julkaistaan lokakuun aikana Kameraseura Mielikuvan nettisivulla http://www.sksl.fi/kameraseura.mielikuva/ ja palkintojenjakotilaisuus on Ylöjärvellä kirjasto Leijassa keskiviikkona 3.10.2012. Palkittavat saavat sinne kutsun.

Mielikuvalaiset ovat itse hakeneet kesäisiä kuvia muun muassa Ruoveden Ryövärinkuopalta. Kuvailemassa etualalla Aila Rekimies ja Marjatta Turkia. Takana miesväkeä: Veijo Rio, Harri Luojus ja Ari Kovalainen.

FIAP:n arvonimivaatimukset tiukentuvat entisestään

FIAP on muuttamassa ensi vuoden alusta arvonimivaatimuksiaan paljon tiukemmiksi. Tässä rytäkässä on päätetty myös, että jatkossa MFIAP (Master FIAP) -arvonimeä voi hakea vasta kolmen vuoden kuluttua EFIAP-arvonimen myöntämisestä. MFIAP-arvonimeä voivat siis ensi vuonna tavoitella ne, joiden EFIAP-arvonimi on saatu 2010 tai aikaisemmin. Viimeisen kolmen vuoden aikanahan MFIAPia on voinut hakea jo vuosi EFIAPin jälkeen.

Viime vuosina MFIAP-hakemusten määrä on muiden arvonimihakemusten lisääntymisen ohella kasvanut verrattuna aikaisempiin vuosiin. Vedosnäyttelyiden kulta-aikana ei myöskään alempia arvonimiä haettu nykyisessä laajuudessa, joten luonnollisesti se vaikutti vähentävästi silloin myös MFIAP-kandidaattien määrään. Tänä vuonna MFIAP-hakemuksia jätettiin FIAPille kuitenkin yhteensä  34. Hakemuksia tuli 20 eri maasta. MFIAP-arvonimi myönnettiin vain kahdeksalle hakijalle, hyväksymisprosentti oli siis 23,5.

MFIAP ei ole sillä tavoin ”ylin” arvonimi, että sen jälkeen ei voisi tulla mitään muuta. MFIAPin saanut voi hakea myös tämän arvonimensä jälkeen EFIAP-tasojen arvonimiä ja molempia arvonimiä voi myös käyttää nimensä perässä samanaikaisesti. Tämän ”mestarin” arvonimen lisäksi suomalaisten kuvaajien kannattaa entistä enemmän ryhtyä tavoittelemaan EFIAPin jälkeen myös sen pronssi-, hopea-, kulta- ja platina-tasoja, joiden saanti perustuu täysin heidän saavuttamiinsa hyväksyntöihin ja palkintoihin eikä ole kiinni FIAPin hallituksen harkinnasta. Näitä tasoarvonimiä arvostetaan maailmalla, mutta suomalaiset ovat vasta heräämässä näiden hakemiseen.

Ks. myös FIAP:n arvonimisäännöt muuttuvat taas (9.6.2012)

Viimeksi MFIAP-arvonimi on saatu Suomeen vuonna 2011, silloin Ilkka Niskanen saavutti sen karhu-kokonaisuudellaan.

Kesäkurssi päättyi

Suomen Kameraseurojen Liiton perinteinen kesäkurssi päättyi tämän vuoden osalta tähän päivään. Kurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa historiansa aikana Joutsenossa, osana 40 vuoden ikään ennättänyttä Joutsenon Taidekesä -tapahtumaa. Viimeisen päivän pääanti liittyi digitaalisten mustavalkokuvien tuottamiseen ja esinevalaisuun.

Aika moni kurssilainen ilmoitti osallistuvansa myös ensi vuoden kurssille, eli ilmeisesti kurssi onnistui hyvin. Ruoka ainakin oli hyvää, ja sitä oli tarpeeksi. 🙂 Kouluttajat kiittävät ja kumartavat.

Suomen Kameraseurojen Liiton kesäkurssin 2012 osallistujat yhteiskuvassa; kuvaajan lisäksi vain Kaisa ja Niilo puuttuvat. -Kuva: Tommi Joutjärvi

Kesäkurssi, neljäs päivä

Suomen Kameraseurojen Liiton kesäkurssin torstai oli täynnä toimintaa. Päivän aikana kuultiin mm. Saimaan Kameraseuran kilpailusihteerin Marita Räsäsen esitelmä makrokuvauksesta; kuvaus-  ja tulostustyöpajat pyörivät koko päivän jo omalla painollaan. Myös kuvankäsittelyn alkeita käytiin läpi niiden kurssilaisten kanssa, jotka eivät ko. aihealueen kanssa olleet niin sinuja.

Illalla oli vuorossa täyslaidallinen strobismia, eli valaisua pikkusalamoilla Ville Tulkin johdolla.

Ville Tulkin (kuvassa keskellä) strobismityöpaja kesti koko illan. Koulutuksen tasosta kertoo se, että lähes kaikki kurssilaiset osallistuivat tähän.

Kesäkurssi, kolmas päivä

Suomen Kameraseurojen Liiton kesäkurssin kolmas päivä oli todella monipuolinen. Kurssin osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista puolet tutustui korkeatasoiseen valokuvausstudioon (ja myös työskenteli siellä eri-ikäisten mallien kanssa), ja puolet alistettiin Tommi Kähärän digitaalisen työnkulun korkealaatuisen etenemisen luennoille. Puolivälissä päivää ryhmät vaihtoivat paikkaa, eli kaikki kurssilaiset saivat osansa molemmista.

Illalla oli vuorossa Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen elokuun-näyttelyiden avajaiset Lappeenrannassa, ja lähes kaikki osallistuivat myös sinne. Avajaiset olivatkin normaalia juhlavammat, kun hiljattain eläköitynyt kaupunginjohtaja Seppo Miettinen piti avajaispuheen, suuren gallerian taiteilija Stanislav Beljajevski lensi avajaisiin suoraan Miamista, ja tarjoilupöytäkin oli kuohujuomineen normaalia juhlavampi. Voidaan hyvin väittää myös, että paikalla oli Lappeenrannan kulttuuriväen koko kerma.

Tommi Kähärä demonstroi valokuvatulostimen kalibroimista