Kesäkurssi, toinen päivä

Suomen Kameraseurojen Liiton kesäkurssin toinen päivä painottui muotokuviin. Saimaan Kameraseuran tehopariskunta Mari ja Tommi Joutjärvi piti esitelmän studiotyöskentelystä mallien kanssa, ja myös hankkivat paikalle suuren määrän malleja. Loppupäivän ajan Joutsenon Opiston kampuksella nähtiinkin pienryhmiä, joissa pari-kolme kuvaajaa kuvaili milloin mitäkin mallia milloin missäkin ympäristössä.

Eräs päivän työryhmistä kuvaamassa japanilaisia naismalleja. Osoittautui, että nämä mallit toimivat myös Joutsenon Taidekesän musiikinopettajina - ilmankos muistikorteille tarttui myös musisointikuvia.

Kesäkurssi alkoi

Suomen Kameraseurojen Liiton perinteinen kesäkurssi alkoi tänään 30.7.2012, ensimmäistä kertaa Joutsenossa. Kurssi on osa Joutsenon Taidekesää, ja tänä vuonna sille osallistui 19 henkilöä eri puolilta Suomea.

Ensimmäisen päivän pääluentona nähtiin Yleisradion entisen kuvaajan, nykyisen eläkeläisen Veijo Kanteleen esitys kuvailmaisusta. Monituntinen esitys kävi läpi mm. sommittelua, värioppia ja ”ratkaisevan hetken” analyysiä.

Veijo Kantele vauhdissa. Vaikka luento kesti monta tuntia, ei yksikään kurssilaisista poistunut paikalta - vaikka luennoille osallistuminen heti alkuun julistettiin täysin vapaaehtoiseksi toiminnaksi. 🙂

Jäsenseuraesittelyjä aletaan julkaista kotisivuilla

Suomen Kameraseurojen Liiton kotisivuilla aletaan elokuun aikana julkaista lyhyitä seuraesittelyjä.Tarkoituksena on vuoden-parin sisällä käydä läpi kaikki jäsenseurat ja laajentaa siten kokonaistietämystä siitä, millaisia eri seuroja eri puolilla maata onkaan. Esittelyt tulevat koostumaan seuran nykypäivän toiminnan pääkohdista yhdellä tai parilla valokuvalla täydennettynä, sekä linkistä seuran omille kotisivuille. Kaikkien jäsenseurojen yhteystiedothan kotisivuilta jo löytyvätkin.

Muutenkin jäsenseurojen toivotaan tiedottavan omista ajankohtaisista asioistaan, kuten kursseista ja näyttelyistä, myös liiton kotisivuilla. Paitsi, että nämä saattavat kiinnostaa vaikkapa työnsä takia matkustelevia vieraspaikkakuntalaisia jopa osallistumismahdollisuutensa vuoksi, voivat toiset seurat saada hyviä ideoita muiden toiminnasta. Jäsenseurojen yhteiselle sähköpostilistalle postitetuista tiedotuksista pyritään automaattisesti keräämään poimintoja myös kotisivuille.

Dokumentaristinen tyylisuunta kasvattanut suosiotaan

Yleisradion uutiset kertovat dokumentaarisen taidevalokuvauksen elävän Suomessa nousukautta. Uutisten mukaan ainakin osasyynä tähän on Sanoma Oy:n kiistelty avustajasopimus, jonka jättäminen allekirjoittamatta on pakottanut monia lehtikuvaajia etsimään toimeentulonsa muualta.

Laajemmin Yleisradion uutisten kotisivuilla

Fotofinlandian voittanut Maija Tammen Bingo-sarja nostetaan uutisessa esimerkiksi dokumentaarisesta taidevalokuvasta.

 

VB-keskuksen ”Barson kellarissa” esillä pieniä kesänäyttelyitä

Kesällä 2012 VB-valokuvakeskuksen Barson kellarissa nähdään pienimuotoisia valokuvanäyttelyitä keskuksen kokoelmista. Sarjan aloittaa kirjailija Sirpa Kähkösen Kuopio-romaanisarjan tapahtumapaikkoja esittelevä kokonaisuus, jossa esillä olevat vanhat mustavalkoiset valokuvat Kähkönen on valinnut ja joihin hän on myös kirjoittanut lyhyet kuvatekstit.

Barson kellari on avoinna keskuksen aukioloaikoina ja pääsymaksu sisältyy kesänäyttelyn pääsymaksuun.

Ks. myös:
Kuopion kesänäyttelyssä lattaritunnelmia (24.6.2012)
VB-keskuksen kotisivut

Voionmaan opiston valokuvauslinja esittäytyy Tampereella

Ylöjärvellä toimivan Voionmaan opiston valokuvauslinjan 21 oppilaan loppunäyttely on esillä Tampereen Telakan (Tullikamarinaukio 3) ravintolassa heinäkuun loppuun saakka.

– Olemme halunneet tuoda valokuvat ihmisten lähelle, ei mihinkään galleriaan, kertoo valokuvauslinjan vastaava opettaja Hannu Sinisalo. Hän iloitsee Telakan kesänäyttelystä, sillä paikalla käy kuukausittain tuhansia ihmisiä. Kaupunkiin tuotu näyttely kannustaa nuoria eteenpäin, vaikka Sinisalon mielestä he eivät aina osaa arvostaa näyttelyn merkitystä tarpeeksi.

Näyttelytöillä ei ole mitään erityisteemaa, mutta niiden pitää olla lukuvuoden aikana otettuja kuvia. Aihepiiri on dokumentoiva, ihmiskeskeinen, sillä lähes kaikissa kuvissa on ihminen pääosassa.

Sanni Siira

Lemillä esillä presidenttejä ja valtionhoitajia

Lemin Taikalyhdyssä (Uimintie 7) on kesällä esillä presidenttejä ja valtionhoitajia. Päänäyttelynä nähdään Touko Yrttimaan kuvia Suomen presidenteistä, jota täydentää Suomi-filmin elokuva valtionhoitaja, presidentti, marsalkka C.G. Mannerheimista vuodelta 1951. Näyttelyt ovat esillä 26.8. saakka ti-su klo 12-16.

Laterna Magican kotisivut

 

Vuoden kameraseuraa etsitään taas

Vuoden kameraseura 2012 -tittelin hakuaika on menossa. Vuoden kameraseuralle myönnetään palkintona liiton koulutuspalveluita 1000 euron arvosta. Vapaamuotoiset hakemukset tulee postittaa liitteineen 30.9.2012 mennessä toimistolle, os. PL 58, 37501 Lempäälä (postileiman päiväys riittää). Valinta julkistetaan syyskokouksessa Hyvinkäällä 7.10.2012.

Arvonimen myöntämisestä päättää liiton hallitus hakemusten ja liitteiden perusteella. Ainoa pakollinen liite on vuoden 2011 toimintakertomus, mutta muitakin liitteitä saa olla. Arvioinnissa otetaan huomioon niin paikallinen toiminta, toiminta kotimaassa kuin kansainvälinenkin toiminta. Myös yhdistyksen jäsenmäärä otetaan huomioon.

Aikaisempina vuosina tittelin ovat saavuttaneet: 2005 Hyvinkään Kameraseura ry, 2006 Hämeenkyrön Kameraseura ry, 2007 Savonlinnan Fotokerho ry, 2008 Mielikuvitus ry, Lempäälä, 2009 Raision Kamerat ry, 2010 Saimaan Kameraseura ry, Lappeenranta ja 2011 Kameraseura ry, Helsinki.

Hallitseva "mestari" on Helsingin Kameraseura, jonka pj. Urpo Väisänen tuulettaa Ikaalisissa tittelin kunniaksi. Onnittelemassa liiton pj. Reino Havumäki.

Blippaus esillä televisiossa

Lappeenrantalaisen Hannu Rissasen (18v) näyttely poiki blippaus-harrastusta esittelevän haastattelun televisioon, tarkemmin ottaen Kaakkois-Suomen alueuutisiin 6.7. Katso uutiset Yleisradion Areena-palvelusta (esillä 5.8. asti): http://areena.yle.fi/tv/1608479

Ks. myös:
Lappeenrannan heinäkuussa rockia ja blippiä (5.7.2012)
Blipfoto-palvelu kasvattaa suosiotaan (31.5.2012)

SKsL:n näyttelyille etsitään järjestäjiä

Suomen Kameraseurojen Liiton jäsenseurat voivat hakea itselleen SKsL:n näyttelyiden järjestämisvuoroa. Näyttelyn järjestäminen on hyvä tapa vahvistaa järjestävän seuran yhteishenkeä, ja samalla mahdollisuus parantaa talkooporukalla sen taloudellista tilannetta. Näyttelyä voi hakea hallitukselle osoitetulla hakemuksella; hakemuksesta on käytävä alustavasti ilmi näyttelyn ajankohta ja näyttelypaikka. Hakemuksen voi toimittaa joko näyttelyvastaavalle tai liiton toimistoon 30.9.2012 mennessä, ja teemanäyttelyn järjestäjä saa yleensä valita itse teeman (hallitus tosin vahvistaa sen). SKsL myös tukee järjestäjää taloudellisesti.

Nyt varattuna ovat seuraavat näyttelyt: Vuosinäyttely 2013 on vahvistettu ylöjärveläiselle Kameraseura Mielikuva ry:lle ja teemanäyttely 2013 Rauman Kameraseura ry:lle. Vuosinäyttely 2014 on varattu haminalaiselle Ympyräkamerat ry:lle, mutta teemanäyttely 2014 olisi vapaana. Vuosinäyttely 2015 on myös vapaana, mutta teemanäyttely 2015 on varattu Varkauden Kameraseura ry:lle. Viimeinen varaus koskee vuosinäyttelyä 2016, jonka on varannut lappeenrantalainen Saimaan Kameraseura ry.

Tarkemmin, ks. Näyttelyt -> Vuosi- ja teemanäyttelyt -> Näyttelyiden järjestäminen
SKsL:n näyttelysäännöt, ks. Näyttelyt -> Vuosi- ja teemanäyttelysäännöt

Vuosinäyttely oli Lappeenrannassa viimeksi 2006, ja jo taas vuodeksi 2016 Saimaan Kameraseura ry yrittää omia sen itselleen. 😉

Lappeenrannan heinäkuussa rockia ja blippiä

Lappeenrannassa toimivan Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen suuressa galleriassa koetaan heinäkuussa voimaa, vimmaa ja herkkyyttä. Live N’ Loud – rock valokuvina -näyttely kerää yhteisnäyttelyyn seitsemän suomalaisen rock-kuvaajan teoksia. Näyttelyssä nähtävät kuvat on taltioitu ympäri Suomea useamman vuoden ajalla. Kuvissa esiintyy niin pieniä kuin suuria artisteja, kotimaasta ja ulkomailta, kulisseinaan pienet klubit tai suuret festarilavat. Jussi Eerola, Henri Käck, Kenneth Lehtinen, Markus Lehto, Aku-Axel Muukka, Mikko Pylkkö ja Petri Vilén tuovat kukin omalla vahvalla tyylillään esiin rock-keikkojen monet tunnelmat. Näyttelystä on kerrottu tarkemmin tuoreimmassa Kamera-lehdessä 6-7/2012.

Pienessä galleriassa nähdään jotain ihan uutta: Vasta 18-vuotias Hannu Rissanen on koonnut esikoisnäyttelynsä 366. Nimensä mukaisesti näyttely koostuu 366 valokuvasta, joista kukin on otettu yhtenä päivänä vuoden aikana, noudattaen Internetissä toimivan Blipfoto-yhteisön periaatteita. Ideana blippauksessa on ottaa joka päivä yksi kuva, joka jaetaan palvelun muille käyttäjille. Kyseessä on siis eräänlainen päivän kuva -projekti tai valokuvapäiväkirja. Yhteisön tyypillisimmillä käyttäjillä blippaus yhdistyy kiinteästi muihin sosiaalisen median päivityksiin, kuten Facebook tai Twitter. Hannu Rissanen on Saimaan Kameraseuran hallituksen jäsen, ja seuran nuorisopäällikkö.

Ks. myös: Blipfoto-palvelu kasvattaa suosiotaan (31.5.2012)
Näyttelyistä tarkemmin Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kotisivuilla.

Hannu Rissanen

Teemanäyttelyyn voi nyt lähettää kuvia

Suomen Kameraseurojen Liiton teemanäyttelyyn 2012 voi nyt lähettää kuvia. Näyttelyn teemana on Työ, ja kuvia otetaan vastaan 31.8. asti. Ne osallistujat, jotka osallistuvat vain digisarjaan, voivat hyödyntää liiton circuiteista tuttua Photoportal-järjestelmää, jonka käyttöön on nyt laadittu suomenkieliset ohjeet, ks. http://www.finlandcircuit.fi/faq.html

Näyttely pidetään Hyvinkään kaupungintalolla avajaisten ollessa lauantaina 6.10. SKsL:n sääntömääräinen syyskokous pidetään samana viikonloppuna, sunnuntaina 7.10. hotelli Rantasipissä. Tarkemmin Näyttelyt -> Vuosi- ja teemanäyttelyt -> Teemanäyttely 2012 “Työ” Hyvinkäällä

Näyttelyn ja sen avajaisviikonlopun ajantasaisin tieto löytyy jatkuvasti Hyvinkään Kameraseuran kotisivuilta, os. http://www.hyvinkaankameraseura.net/media/teema12.pdf

Hippolyte muuttaa

Helsingin valokuvakeskus eli Hippolyte muuttaa heinäkuussa uusiin tiloihin. Gallerian uusi osoite tulee olemaan Yrjönkatu 8-10, 00120 Helsinki. Monelle sisäpihan tila on entuudestaan tuttu historiastaan mm. Edison- ja Diana-elokuvateattereina.

Uuden tilan ensimmäisenä taitelijana nähdään Karoliina Paatos, joka on Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista vuonna 2006 valmistunut valokuvaaja. Näyttely avataan 20.7.

Ks. myös Hippolyten kotisivut.

Uusi sisäänkäynti

Nuoret verkostoituvat verkossa

Suomen Kameraseurojen Liiton nuorisotoiminta on yksi järjestön tärkeimmistä toimialueista, koska se takaa toiminnan jatkumisen myös tulevaisuudessa.

Nuorisotoiminta näkyy vahvimmin ”Nuoret valokuvaajat” -facebook-yhteisössä, jonka kautta tiedotamme aktiivisimmin nuorille suunnatuista kursseista, tapahtumista ja kilpailuista. Lisäksi pidetään yllä omaa Flickr-ryhmää, josta valitaan viikottain paras kuva julkaistavaksi nuoristotoiminnan Facebook-sivulla.

Jos sinulla tulee kysyttävää nuorisotoiminnasta, otathan rohkeasti yhteyttä nuorisovastaava Sakari A. Mäkelään. Suorat linkit yllämainittuihin palveluihin ovat:

Pohjanmaan kesänäyttely

Pohjanmaan Valokuvakeskus esittelee galleriassaan Lapualla näyttelyn Pikkusen häjymmissä pidoissa – ristihin rastihin rintehiä, sarkoja siksakkihin. Näyttely on esillä 27.6.-26.8. ja siinä on mukana myös monia tuttuja nimiä pohjanmaan kameraseurojen aktiivijäsenistöstä.

Näyttelyssä on esillä noin puolet Helsingissä Sanomatalossa näytteillä olleista kuvista, eli 33 kuvaa 30 valokuvaajalta: Virpi Savunen, Lapua; Veikko Hemminki, Seinäjoki; Päivi Aila, Lapua; Eetu Sillanpää, Vaasa; Harri Toivola, Seinäjoki; Jussi Asu, Seinäjoki; Ulla Nikula, Kälviä; Michael Neunstedt, Kokkola; Jyrki Portin, Kokkola; Tuija Kotka-Ritavuori, Alavus; Kimmo Kujanpää, Seinäjoki; Krista Luoma, Lapua; Hannu Pitkäaho, Pietarsaari; Jukka Kontkanen, Lapua; Veikko Siponkoski, Laihia; Benjam Pöntinen, Lapua; Juha-Pekka Anttila, Alajärvi; Lasse Jokilehto, Seinäjoki; Esa-Matti Åkerberg, Seinäjoki; Raimo Nieminen, Lapua; Jouni Mäkipelto, Lehtimäki; Riitta Veijola, Seinäjoki; Antti-Kalle Levijoki, Alajärvi; Johanna Lammentausta, Seinäjoki; Pekka Latva, Teuva; Sirkka Franttila, Lapua; Ira Erämaa, Lapua; Vesa Rauhala, Seinäjoki; Jukka Tilus, Himanka ja Hannu Paju, Seinäjoki.

Ks. Pohjanmaan valokuvakeskuksen kotisivut.

Kuva: Esa-Matti Åkerberg