Blipfoto-palvelu kasvattaa suosiotaan

Valokuvausharrastuksella on monia erilaisia ilmenemistapoja varsinkin näin digikuvien ja Internetin aikana. Yksi taatusti aktiivisimmista on blippaus, suomennettuna kenties jotain valo(kuva)täplän tapaista, tai viittauksena digikameran piippaavaan laukaisuääneen. Ideana on ottaa joka päivä yksi kuva, joka jaetaan palvelun muille käyttäjille; jokapäiväisyys ei kuitenkaan ole vaatimus, vaan vain maksimimäärä. Myöskään kuvien julkaisun ei tarvitse tapahtua päivittäin, vaan vain kuvausajankohdalla on merkitystä. Yhteisön tyypillisimmät käyttäjät kuitenkin sekä kuvaavat että julkaisevat lähes päivittäin, ja monilla julkaistu kuva yhdistyy automaattisesti myös muihin sosiaalisen median päivityksiin (kuten Facebook tai Twitter).

Perusteet blip-harrastukselle voivat olla monenlaisia; esimerkiksi oman kuvauksen aktivointi, uusien kontaktien luonti, muiden kuvien katselu tai vaikkapa palautteen saaminen omista kuvista. Eräs palvelun aktiivikäyttäjistä, pian 1300 blippiä kuvannut legendaarinen muotokuvakouluttaja ja valokuvaaja Jussi Aalto kertoo:

Olen ollut valokuvan ammattilainen vuodesta 1966 lähtien, ja viimeiset kaksi vuotta valtion taiteilijaeläkkeellä. Tämä blip-harrastus palvelee minua sormiharjoitusten tapaan, eli haluan harjoitella päivittäin, kuten muusikotkin tekevät. Näin säilytän herkkyyteni tärkeitä projekteja varten.

Palvelun kotisivut http://www.blipfoto.com/

Uusia FIAP:n arvonimiä ennätysmäärä

Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä FIAP:n arvonimiä, tosin korkeinta MFIAP-arvonimeä ei nyt saatu yhtään. MFIAP on todella vaikeasti tavoitettava, ja siksi myös niin kiinnostava ja haastava arvonimi.

Muita korkeimpia arvonimiä kuitenkin saatiin: Veikko Wallström sai EFIAP/Silver-, ja Hannu Kontkanen EFIAP/Bronze -arvonimen. Nämä ovat arvonimiä, jotka vaativat hyväksyntöjen lisäksi   edellisen arvonimen jälkeen saavutettuja palkintoja; pronssinen vaatii kolme palkintoa kolmella eri kuvalla kolmesta eri maasta ja hopeinen neljä palkintoa neljällä eri kuvalla neljästä eri maasta.

Alempia EFIAP-arvonimiä (Excellence FIAP) Suomeen kotiutui tänä vuonna 12 ja AFIAP-arvonimiä (Artiste FIAP)  28 kappaletta.  Lisäksi Life Cardia eli FIAP:n henkilökorttia on tänä vuonna hakenut 52 suomalaista. Nämä lukemat rikkovat jopa viime vuoden ennätykset, ja aiempina vuosina arvonimien määrät ovat olleet huomattavasti pienempiä.

Kaikki uudet arvonimet, ks. Kansainväliset -> FIAP -> Myönnetyt arvonimet.

Suomen ensimmäinen EFIAP/Silver -arvonimi tuli Veikko Wallströmille. Hänen yksi vuoden aikana palkittuja kuviaan on Shame on you! Se on palkittu ainakin Finland International Digital Circuitissa 2011 Mielikuvan ja Mielikuvituksen osanäyttelyissä.

Kuusamo Nature Photo -kilpailu käynnistyi

Kaikille valokuvaajille avoin Kuusamo Nature Photo -luontokuvakilpailu on taas avattu. Osallistuminen maksaa 10e, ja siihen tarjotut kuvat jakautuvat neljään eri sarjaan. Jokaisen sarjan paras palkitaan rahapalkinnolla, ja tulokset julkaistaan Kuusamo-talolla pe 7.9. klo 17.30 Kuusamo XVII Nature Photo -tapahtuman (7.-9.9.2012) yhteydessä.

Tarkemmin tapahtuman kotisivuilla.

Helsingin Sanomat kannattaa hyvitysmaksuremonttia

Helsingin Sanomien pääkirjoitus otti tänään 28.5.2012 kantaa hyvitysmaksuihin, tarkemmin ottaen kritisoi niiden olemassaoloa. Tämä on meille mieluista, koska Suomen Kameraseurojen Liitto on ajanut voimakkaasti ko. maksujen poistamista, ja luovuttanut mm. toistatuhatta nimeä sisältäneen, asiaa koskeneen adressin opetusministeriölle.

Perusteena vahvaan kantaan on se, että tallennusvälineiden suurkuluttajina juuri valokuvaajat joutuvat maksamaan kohtuuttoman paljon tätä maksua, vaikka kopioivat omaa tuotantoaan. Maksun perustehan sen sijaan on ollut se, että sillä korvataan muusikoiden tulonmenetyksiä laillisesta äänievyjen varmuuskopioinnista.

Helsingin Sanomat kirjoittaa:

Täy­sin jär­jen­vas­tais­ta ny­kyi­ses­sä jär­jes­tel­mäs­sä on se­kin, et­tä ku­lut­ta­jat jou­tu­vat mak­sa­maan hy­vi­tys­mak­sua omien teos­ten­sa – va­lo­ku­vien, vi­deoi­den ja näh­tä­väs­ti tu­le­vai­suu­des­sa ko­pioi­den­kin – te­ke­mi­ses­tä, kun he mak­sa­vat hy­vi­tys­mak­sua jo lait­tei­den os­ton yh­tey­des­sä. Ul­ko­mai­sia pil­vi­pal­ve­lui­ta sen si­jaan sai­si käyt­tää mak­sut­ta.

Tarkemmin Helsingin Sanomien digilehdessä.
Liiton adressista kerrottu tarkemmin, ks. Järjestö -> Toiminta -> Hyvitysmaksut kiusaavat valokuvaajia.

Kuvia 80-vuotisjuhlista

Suomen Kameraseurojen Liiton 80-vuotispäiviä vietettiin Helsingissä 14.4.2012. Nyt kotisivuille on lisätty kuvagalleria illan tapahtumista.

Tarkemmin Järjestö -> Historia -> Liiton 80-vuotisjuhlat 2012
Kaikki kuvat: http://sksl.fi/galleria/thumbnails.php?album=4

Kuvaaja: Jarmo ”Yammu” Jauhiainen

Liiton puheenjohtajia yhteiskuvassa: Takana Markku Huhta (vas), Reino Havumäki, Jorma Kytölä, Kari Tolonen, Erik Lauraeus ja Tatu Kosonen, edessä Mikko Karjanoja (vas), Leena Ikkala, Eino Perälahti ja Pertti Pitkänen.

Nils Nyman kutsuttiin Rauman Kameraseuran kunniajäseneksi

Rauman Kameraseura ry on kutsunut kunniajäsenekseen Nils ”Nisse” Nymanin. Nisse on toiminut mm. Rauman Kameraseuran pitkäaikaisena sihteerinä, varainhoitajana, Viron-matkojen hoitajana ja koulukilpailuiden järjestäjänä.

Valokuvauksen sekatyömies Nissen kuvauskohteita ovat luonnon ja sen ilmiöiden lisäksi olleet perhekuvat, lomamatkakuvat ja muu sellainen näppäily, jota varmaan kaikki ovat harrastaneet, mutta ne valokuvausmielessä tärkeimmät kohteet ovat löytyneet metsästä tai mereltä. Nisse on aina ollut innokas luonnossa liikkuja, ja kamera on ollut itseoikeutettu seuralainen. Mitään yksittäistä inspiraation kohdetta hän ei suostu nimeämään, vaan luonto kokonaisuudessaan on ollut se rakkain kuvauskohde. Aivan viime vuosina Nisse on kiinnostunut myös miljöön ja Vanhan Rauman kuvaamisesta.

Nisse ei ole ollut kilpailuhenkinen omassa kuvausharrastuksessaan eikä ole osallistunut oman seuran ulkopuolisiin valokuvauskilpailuihin. Kuvia katsellessa tulee kuitenkin mieleen, että olisi ehkä kannattanut. 🙂

Mielikuvan näyttely kauppakeskus Elossa

Ylöjärveläisen Kameraseura Mielikuva ry:n jäsenten keväisiä ja kesäisiä luonto- ja  maisemavalokuvia on nähtävillä Kauppakeskus Elossa (Elotie 1, Ylöjärvi) 26.5.-2.6. Näyttelypaikkana ovat Lastenkauppa Melukylän entiset liiketilat.

Lauantaina 26.5. kello 9-13 yleisö voi saada kameraseuralaisilta neuvoja oman kameransa käyttöön. Ota siis kamerasi mukaan!

Ministerit kiertueella

Tiedoksi jäsenseuroille, kun suunnittelette esim. syksyn 2012 ohjelmaanne: Suomen Kameraseurojen Liiton hallitus tahtoo  kantaa kortensa kekoon liiton ja kameraseurojen välisen tiedonkulun parantamisessa. Liiton hallitus on käytettävissänne kokousten esiintyjiksi – meitä saa tilata kilpailuita arvostelemaan, liiton jäseneduista tai kotiseuramme toiminnasta kertomaan, tai muuten vain valokuvauksesta juttelemaan. Vierailusta ei koidu seurallenne kuluja. Kukin hallituksen jäsen osaa kertoa liiton yleisistä asiosta ja kukin pystyy tarvittaessa liikkumaan ristiin rastiin ympäri Suomen.

Yhteystiedot -> Hallitus 2012.
Tarkemmin Järjestö -> Toiminta -> Ministerit kiertueella.

Valokuvakilpailu Espoossa

Kara-Kamerat ry järjestää yhdessä Espoonkruunu Oy:n kanssa Foto Espoo 2012  -kilpailun. Kilpailun teemana on Espoon monet kasvot, ja se on avoin kaikille espoolaisille. Kilpailun tarkoitus on kerätä 13 kuvaa vuoden 2013 kalenteria varten, ja siitä järjestetään myös näyttely Kara-talolla 2.-25.10. Kuvia kilpailuun voi tarjota aikavälillä 10.-14.9.

Tarkemmin Kara-Kameroiden kotisivuilla.

Kuopiossa digifotomaratoni 11.8.

Digifotomaraton on Kuopion Kameraseuran ja VB-valokuvakeskuksen järjestämä seitsemän tunnin mittainen valokuvauskilpailu. Kilpailijan on kuvattava digikameralla jpeg-muodossa yksi kuva kustakin kuudesta kilpailuaiheesta ja aiheluettelossa mainitussa järjestyksessä.

Ensimmäinen kilpailuaihe vuonna 2012 on ”Kurkistus Puijolta”.
Kuvausaikaa on lauantaina 11.8.2012 klo 10-17 (vuonna 2012 jatkoaika +1 h). Osallistumismaksu on 20/15 euroa. Alempaan 15 eur osallistumismaksuun ovat oikeutettuja koululaiset, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset siten, että osallistuja näyttää ilmoittautuessaan opiskelijakortin tai muun tositteen kuulumisestaan ko. ryhmään.

Tarkemmin Kuopion Kameraseuran kotisivuilla.

Vuoden muotokuva -kilpailun parhaat esillä Lapualla

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n (ent. Suomen Valokuvaajain Liitto ry) vuosikilpailussa 2012 menestyneet kuvat ovat esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa Lapualla 27.5.2012 asti.

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista. Kuopiolainen Johanna Karttunen voitti yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä 25.3.2012 Tampereella käydyn kilpailun 2012. Kunniamaininnat jaettiin Harri Virralle (Pori, Tampere), Marko Koivuportaalle (Seinäjoki) ja Sami Reiviselle (Tampere).

Johanna Karttunen työskentelee kuopiolaisessa useamman kuvaajan yhteisstudiossa, Alias Studiot Oy:ssä.

Mikael Laaksonen voitti Fotozafarin

Porvoolaista Kamera -67 ry:tä edustava Mikael Laaksonen Tolkkisista voitti tämänvuotisen Fotozafari-kilpailun. Kilpailu järjestettiin Karjaalla (Raaseporissa) 19.5.2012, ja kilpailutehtävänä oli kuvata fotomaraton-tyyppisesti 12 kuvaa kahdeksassa tunnissa. Yleisen sarjan voiton lisäksi Laaksonen saalisti aihepalkinnot teemoista ”Kaksi pintaa” ja ”Tanssi”.

Saimaan Kameraseura järjestää FIAP:n kansainvälisen valokuvanäyttelyn

Etelä-Karjalassa toimiva Saimaan Kameraseura ry järjestää tänä vuonna FIAP:n kansainvälisen valokuvanäyttelyn numeroltaan (Patronage Number) 2012/169. Merkittävää näyttelyssä on se, että siihen hyväksytään sekä vedoksia että digikuvia, osanottomaksujen ollessa silti kansainvälisestikin verrattuna varsin kohtuulliset (20-40 euroa riippuen siitä, kuinka moneen sarjaan osallistuu).

Näyttely pidetään Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa marraskuussa 2012. Kuvien viimeinen tarjoamispäivä (engl. Closing Day) on 7.9.2012. Vedosten osalta tuomareina toimivat Reino Pelkonen EFIAP, Imatra (pj), Raimo Paukku AFIAP, Valkeakoski ja Olli Jaakkola AFIAP, Tampere; Digikuvien osalta Tapani Räsänen EFIAP, Joutseno (pj), Arto Korhonen, Raisio ja Jussi Helimäki EFIAP/b, Espoo.

Tarkemmin näyttelyn kotisivuilla lähiviikkoina.

Vuosinäyttelyluettelot 1954 ja 1958 kateissa

Kaikista Suomen Kameraseurojen Liiton vuosi- ja teemanäyttelyistä julkaistaan näyttelyluettelo, johon pyritään painamaan kaikki näyttelyyn hyväksytyt kuvat. Näyttelyyn hyväksytyt kuvaajat saavat automaattisesti luettelon, ja yleensä sen saavat myös kaikki ne, jotka ovat tarjonneet siihen kuviaan. Näyttelyluettelot toimivat kulttuurihistoriallisena dokumenttina siitä, millaista kuvaa milloinkin on Suomessa kuvattu, ja omankin kirjahyllyn täytteenä ne muodostavat vuosien mittaan mielenkiintoisen valokuvien kokoelman.

Suomen valokuvataiteen museo on saanut arkistoitua lähes kaikki SKsL:n näyttelyiden luettelot – vain vuosien 1954 ja 1958 luettelot puuttuvat. Jos kaapistasi siis löytyy jompi kumpi, niin jopa sellaisen kopioiminen museolle olisi merkittävä suomalainen kulttuuriteko!

Nuori Kamera -kilpailu käynnissä

Suomen Kameraseurojen Liiton ja Kamera-lehden perinteinen nuorisokilpailu on taas käynnistynyt. Kilpailuun voivat osallistua korkeintaan 25-vuotiaat valokuvaajat, yhteensä kolmessa eri ikäryhmässä. Jokaisen ikäryhmän paras palkitaan 200 eurolla, jonka lisäksi muista sijoituksista jaetaan tavarapalkintoja.

Kilpailuun osallistutaan 18.6.2012 mennessä, ja kilpailu on maksuton. Lisätietoja antaa liiton nuorisovastaava Sakari A. Mäkelä, puh. 040 831 6625 tai sähköpostilla sakari.aleksi.makela (a) sksl.fi. Tarkemmin ks. Nuoriso -> Nuori Kamera 2012.

Savonlinnan Fotokerholle merkittävä apuraha

Etelä-Savon Kulttuurirahasto on myöntänyt 12 000 euron apurahan Savonlinnan Fotokerholle, Pyhän Olavin killalle ja Savonlinnan maakuntamuseolle, jotka ovat aloittaneet yhteishankkeen Savonlinnan menneisyyden ja muutoksen dokumentoimiseksi. Materiaalin kartoitus eri lähteistä tehdään pääosin yhdistysten talkootyönä, tosin museon ohjauksessa.

Pyhän Olavin Kilta ry on Savonlinnan seudun paikallishistoriallinen seura, joka on tehnyt yhteistyötä maakuntamuseon ja Savonlinnan Fotokerho ry:n kanssa useissa eri hankkeissa, joista esimerkkinä oli hiljattain museossa ollut Miekkoniemi-näyttely. Kilta ja Fotokerho toivovat hankkeen myötä saavansa myös uusia jäseniä ja erityisesti nuoria kiinnostumaan alueen historiasta ja valokuvauksesta.

Savonlinnan Fotokerhon kotisivut

Näyttelyluetteloja verkossa

Haettaessa liiton arvonimiä on usein suurin ongelma löytää kattava tilasto omista näyttelyihin läpimenneistä kuvista. Paras tapahan on (toki) pitää läpimenoista kirjaa itse, mutta harvapa sitä ymmärtää aloittaa heti ensimmäisen näyttelyn osalta…

SKsL on kantanut kortensa kekoon, ja kotisivuilta löytyvät nyt näyttelyluettelot vuodesta 1998 lähtien, ks. Näyttelyt -> Vuosi- ja teemanäyttelyt -> Tulokset. Vielä kattavampi  kokoelma näyttelyluetteloista löytyy Suomen valokuvataiteen museosta.

Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson valokuvakalenterikisa

Loviisan Kameraseura ja Fortumin Loviisan-voimalaitos jatkavat jo perinteeksi muodostunutta valokuvakalenterikilpailua: Loviisan Kameraseura järjestää tänäkin vuonna kalenterikisan, jonka aiheena on Liikkeessä ja muutoksessa. Fortum julkaisee voittajakuvista vuoden 2013 seinäkalenterin. Kamerankäyttäjiä haastetaan tarkastelemaan itäuusmaalaista ja kymenlaaksolaista elinympäristöä uusin tuorein silmin.

Valokuvat tulee nimetä vuodenaikojen ja paikkakunnan mukaan. Jokainen osallistuja voi lähettää kisaan enintään neljä kuvaa. Kuvat voivat olla digitiedostoja, paperikuvia tai dioja.

Tarkat kilpailusäännöt luettavissa Loviisan Kameraseura ry:n kotisivuilta.

Kotkansaari 31.10.2011

Seuracup 2012

Suomen Kameraseurojen Liitto järjestää kolmatta kertaa kaikille jäsenseuroille avoimen Seuracup-kilpailun. Kilpailuun osallistutaan seurakohtaisilla 20 kuvan kokoelmilla, joissa yhdeltä kuvaajalta voi olla korkeintaan neljä teosta mukana. Osanottomaksu 60 euroa sisältää myös osallistumisen FIAP:n Clubs World Cup -kilpailuun, johon osallistuneet sarjat automaattisesti toimitetaan.

Tarkemmin Näyttelyt -> Seuracup -> 3. Seuracup 2012

Edellisen Seuracupin (2011) voitti Saimaan Kameraseura ry. Palkintoa vastaanottamassa Tommi Joutjärvi, liiton edustajana pj. Reino Havumäki.

Vuoden matkakuva 2012

Kamera-lehti järjestää valokuvauksen harrastajille matkakuvakilpailun yhteistyössä Matkaoppaan, Valitut Palat- ja Meidän Suomi -lehtien kanssa. Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, jotka on otettu aikaisintaan 15.6.2011, ja osallistumisaika päättyy 31.5.2012. Pääpalkintoina nähdään 1000 euron matkalahjakortti ja päivä Tukholmassa -risteily.

Tarkemmin Kamera-lehden kotisivuilla.

Kamerankorjauskurssi Killinkoskella 9.-10.6.

Suomen valokuvaushistoriallinen yhdistys järjestää Killinkoskella, Pirkanmaalla, kamerankorjauskurssin 9.-10.6.2012. Kurssilla käsitellään perinteisten kameroiden mekaniikkaa, mm. keskussulkimen huoltamista ja himmentimen puhdistamista, kameran purkamista, voitelua, säätöjä, yms. Kouluttajina toimivat kameramekaanikot Jukka Kelotie ja Seppo Poutala.

Kurssin hinta 55 euroa sisältää majoituksen omin liinavaattein tai makuupussilla, sekä kahvit Vanhan Tehtaan kahviossa. Ruokailut omalla kustannuksella joko paikallisessa Krouvissa tai itse valmistaen, kyläkauppa on 200 m päässä kurssipaikalta.

Tarkemmin Suomen valokuvaushistoriallisen yhdistyksen kotisivuilla.

Menestystä nuorisobiennaalissa

FIAP:n 34. nuorisobiennaalissa Mallorcalla Suomen alle 16-vuotiaiden kokoelma sijoittui jaetulle kuudennelle  tilalle  86 pisteellä ja alle 21-vuotiaiden kokoelma 12. tilalle 73 pisteellä. Nuorempien sarjassa Iita-Reetta Niskanen (s. 1998) voitti FIAP:n hopeamitalin kuvallaan Osprey Fishing. Vanhempien sarjassa ei tällä kertaa tullut henkilökohtaisia palkintoja Suomeen.

Iita-Reetta Niskanen: Osprey Fishing

Hämeenkyrössä valokuvakilpailu ”Metsän henki”

Hämeenkyrön Kameraseura ry ja Kyrön Luonto ry ovat julistaneet kaikille avoimen valokuvauskilpailun, jonka teemana on Metsän henki. Kilpailussa on kaksi sarjaa: yksittäiset kuvatiedostot ja yksittäiset värivedokset. Kilpailukuvien määrä on rajoittamaton, mutta kullakin kuvalla voi osallistua vain yhteen sarjaan. Kuvat eivät saa olla manipuloituja (vain normaalit säädöt ja roskien poistot ovat sallittuja) eivätkä aikaisemmin palkittuja.

Kuvat on postitettava viimeistään 29.6.2012 (postileima), ja digikuvat voi lähettää myös sähköpostitse. Tulokset julkistetaan Hämeenkyrön 25. luonto- ja maisemapäivillä lauantaina 28.07.2012 maisemakahvila Kulttuuriladossa.

Tarkemmin os. http://www.sll.fi/pirkanmaa/kyron-luonto