Kansainvälisiä näyttelyitä kotimaassa – Kuopio ja Ylöjärvi listoilla

Vuonna 2018 järjestetään Suomessa jälleen mukavia kansainvälisiä näyttelyitä. Kausi alkaa huhtikuussa Kuopiossa. Kesälaitumille siirrytään Ylöjärven (2nd International Digital Exhibition Vision 2018) toukokuun puolivälin töiden jätön jälkeen. Syksyllä sitten aloitetaan uusi lukuvuosi Finland Digital Cirquitin kanssa. Toistaiseksi muita näyttelyitä ei ole tiedossa.

Listaus löytyy FIAPin sivuilta osoitteesta http://myfiap.net

Kuopio Photo International on uusi tulokas suomalaisessa näyttelykentässä. Töiden vastaanotto päättyy 8.4.2018.
FIAP 2018/126
PSA 2018-089
NFFF 2018-07
SKSL 2018-02

Kuopiossa on omanlaisensa kattaus – teemat ovat Fine art, Portrait ja Humour. Palkintoina jaetaan mitaleiden, kunniamainintojen ja Kuopiolaisten oman mitalin lisäksi 1x.com sivuston vuosijäsenyyksiä. Palkintojen jako ja kuvien julkinen esittäminen pyritään järjestämään samanaikaisesti Kuopion Komediafestivaalin kanssa. Valitut kuvat kootaan tyylikkääseen kovakantiseen luetteloon.

Kuopion mitali ja kunniamaininta

Ylöjärveläinen Mielikuva ry:n (Photo Club Vision) 2nd International Digital Exhibition Vision 2018 alkaa vakiinnuttaa asemaansa. Näyttelyyn tarkoitettujen töiden vastaanotto päättyy 15.5.2018. Näyttelyssä on kolme sarjaa, Open Color (PID-C), Open Monochrome (PID-M) ja Photo Travel (PTD). Palkintoja jaetaan runsaasti, 96 kappaletta. Näyttelykuvista tehdään 56-sivuinen painettu luettelo, jossa julkaistaan kaikki palkitut ja mahdollisuuksien mukaan ansioituneita muita kuvia.

FIAP 2018/167,
PSA 2018-157
NFFF 2018/006.
SKsL 2018/005

Ylöjärveltä luvataan erillispalvelua suomalaisile. Suomalaiset osanottajat voivat niin halutessaan  maksaa osanottomaksun Kameraseura Mielikuva ry:lle pankkitilille FI02 5730 0820 7509 70. Kirjoita maksun viestikenttään ”2nd Vision 2018/oma nimesi”. 

Finland Digital Cirquit järjestetään jälleen syksyllä. Lisätietoja näyttelyn lähestyessä.

Väliaikatietoa vuoden 2017 Seuracup:sta ja FIAP:in Clubs World Cup:sta

Koska monet kamerakerhot ovat kyselleet vuoden 2017 Seuracup:sta sekä FIAP:in Clubs World Cup:sta, niin alustavan ja tuoreen Kiinassa 5th Fotomeetingissä saadun tiedon mukaan kerhot voivat lähteä keräämään kisaa varten kuviaan. SKsL:n Seuracupin kuvat osallistuvat Liiton kautta Clubs World Cupiin, joten molemmissa kisoissa toimitaan periaatteessa samoilla säännöillä. Clubs World Cupin 2017 uusia sääntöjä ei vielä ole julkistettu FIAP:in sivuilla, joten jäämme odottelemaan vielä niitä. Alla olevien ohjeiden perusteella kameraseurat voivat alkaa jo omaa kokoelmaansa keräämään, niin on kaikki sitten valmista kun säännöt on julkistettu.

  1. Seuracupiin osallistutaan 20 kuvan kokoelmalla. Yhdeltä kuvaajalta hyväksytään korkeintaan kaksi teosta, eli yhdessä kokoelmassa on oltava vähintään kymmenen kuvaajan teoksia. Kokoelman sisältö on vapaa eli sen ei tarvitse olla yhtenäinen teeman mukainen kokonaisuus ja kuvat voivat olla mustavalko- tai värikuvia.
  2. Kuvan pidempi sivu on oltava vähintään 2400 pikseliä, tarkkuudella 300 dpi, jpg kuvien pakkauskoko 10/12 tai 85/100 asteikosta riippuen.
  3. Kisojen muutokset koskevat lähinnä kuvien toimitustapaa, mahdollisesti maksuja, maksun suoritustapaa, tuomarointia ym. eli muutokset eivät tule vaikuttamaan kuvakokoelman keräämiseen, mihin puuhaan kerhot jo näillä ohjeilla voivat ryhtyä.
  4. Tarkemmat ohjeet julkaistaan heti, kun ne ovat sekä Clubs World Cupin 2017 sekä sitten myös Seuracupin 2017 osalta käytettävissä.

Suomen Kameraseurojen Liitto on vuodesta 2010 lähtien järjestänyt kaikille jäsenseuroille avoimen Seuracup-kilpailun. Kilpailun päätarkoitus on kasvattaa suomalaisten kameraseurojen osallistumisprosenttia kansainvälisessä FIAP:n Clubs’ World Cup -kilpailussa. Kaikki Suomen-kilpailuun tarjotut kuvakokoelmat jatkavatkin matkaansa myös kansainväliseen kisaan.

Kyselyihin vastaa SKsL:n Seuracup vastaava Matti J. Niemi, matti.j.niemi(at)sksl.fi

Seuracup tulee seitsemättä kertaa

Digitaalinen Seuracup tarjolla seitsemättä kertaa tänä vuonna. Kuvien toimitusaika päättyy 17.10.2016 (postileiman päivä).

Kuva-CD:t lähetetään osoitteella: Suomen Kameraseurojen Liitto ry PL 58 37501 Lempäälä. Seurat voivat myös lähettää kuvakokoelmansa sähköpostilla seuracup@sksl.fi  (laita useammassa erässä, kun liitteiden koko ylittää 10 Mb) WeTransfer.com:n kautta samaan osoitteeseen. WeTransfer tiedonsiirron käyttäminen.

Jokainen jäsenseura voi lähettää Seuracupiin 20 kuvan digitiedostokokoelman. Yhdeltä kuvaajalta voi olla 1-2 kuvaa eli kuvaajia mukana kokoelmassa voi olla 10-20.

Aihe on vapaa, kuvat voivat olla värillisiä tai mustavalkeita, voimakkaasti käsiteltyjä tai käsittelemättömiä, luontokuvia tai henkilökuvia, siis hyvin erilaisia kuvauksellisia kuvia. Seuracupiin ei saa osallistua sellaisella kuvalla, joka on jo hyväksytty aiemmissa Seuracupeissa tai FIAP:n raadittamassa Worldcupissa. Yksi seura voi osallistua FIAP:n seuracupiin vain yhdellä kokoelmalla. Jos seura on jo lähettänyt kokoelman liiton Seuracupiin edelleen lähetettäväksi myös FIAP:n kisaan, seura ei voi enää lähettää toista kokoelmaa sinne suoraan. Eikä sama henkilö voi osallistua yhtä aikaa useamman seuran kokoelmassa.

Digikuvat toimitetaan cd:llä tai WeTransfer-osoitteen kautta.. Kuvan pidemmän sivun on oltava vähintään 2400 pikseliä, tarkkuudella 300 dpi, RGB, jpg kuvien pakkauskoko 10/12 tai 85/100 asteikosta riippuen.

Kuvatiedostot tulee nimetä vain osallistuvan seuran nimellä (ilman ääkkösiä) ja sitä seuraavalla juoksevalla järjestysnumerolla 01-20. Tiedostot nimetään suoraan englanninkielisenä esim. 01_Fotoclub_Hyvinkaa.jpg, 02_Fotoclub_Hyvinkaa.jpg, 01_Fotoclub_Turku.jpg, 02_Fotoclub_Turku.jpg, jne. (ilman ääkkösiä). Kuvat merkataan oheiseen lomakkeeseen samassa järjestyksessä ja seuracup-lomakkeeseen kirjoitetaan myös kuvien nimet englanniksi.. Excel-lomake nimetään 00_Club-name.xls ja liitetään samalle CD-levylle excel-muodossa (ei pdf tai kuvana).

Ilmoittautumislomake  FWCef 11th FIAP CLUBS´S WORLD CUP
FIAP säännöt: FIAP World Cup 2016 page 1-en FIAP World Cup 2016 page 2-en

Osanottomaksu seuralta on 60 € (tilinro: Nordea FI74 1154 3000 1159 52).

Tuomaristo valitsee voittajakokoelman. Tuomareiksi valitaan ansioituneita kuvaajia eri puolilta Suomea. Tuomaristo pisteyttää kuvat harkintansa mukaan. Näyttelyyn tulevat hyväksytyiksi määrätyn pistemäärän saavuttaneet kuvat ja eniten pisteitä saaneille kuville raati jakaa kunniakirjoja. Nämä hyväksynnät ja kunniakirjat kerryttävät pisteitä SKsL:n arvonimien hakua varten samalla tavalla kuin liiton vuosi- ja teemanäyttelyiden hyväksynnät ja kunniakirjat.

Voittajaseuraksi tulee eniten arvostelupisteitä kerännyt kameraseura. Voittajaseuran kaikki kuvat hyväksytään näyttelyyn ja niille annetaan kunniakirjat, mitkä kerryttävät myös SKsL:n arvonimien hakua varten pisteitä (1 hyväksynnästä ja 2 kunniakirjasta).

Seuracupin tulokset julkaistaan liiton sivulla heti tuomaroinnin jälkeen.
Seuracupiin lähetetyt kokoelmat jatkavat Suomen Kameraseurojen Liitosta myös automaattisesti FIAP:n seuracupiin (FIAP Clubs World Cup) ja kilpailevat siellä hyväksynnöistä ja palkinnoista FIAP:n sääntöjen mukaisesti. FIAP:ssa toteutetaan oma raadituksensa. FIAP:n arvonimissä otetaan huomioon FIAP:n kilpailussa myönnetyt palkinnot ja hyväksynnät, FIAP:n arvonimisääntöjen mukaisesti. Siten Suomen seuracupissa jaetut kunniakirjat ja hyväksynnät eivät vaikuta FIAP:n arvonimiä haettaessa.

Liitto maksaa FIAP:n cupiin osallistuvien seurojen osanottomaksun FIAP:lle, eli samalla rahalla voi osallistua kahteen seuracupiin ja kerätä palkintoja Suomesta sekä FIAP:sta ulkomailta.

Digital Circuit 2015 – salonin järjestäjiä haetaan

Finland International Digital Circuit on Suomessa vuosittain järjestettävä kansainvälinen kiertonäyttely. Se jakautuu viiteen saloniin, joita isännöivät paikalliset kameraseurat eri puolilla Suomea. Maailmalla tämäntyyppisiä näyttelyitä on jonkin verran ja ne ovat yleistymään päin. Tapahtuma järjestetään FIAP:n PSA:n UPI:n ja SKsL:n alaisuudessa, ja siinä kilpaillaan hyväksynnöistä ja palkinnoista näiden järjestöjen sääntöjen mukaisesti.

Salonin isännöinti tuo järjestävälle seuralle paljon kokemusta valokuvakilpailun järjestämisestä samalla kun se on myös varmasti seuralaiset kokoon tuova yhteinen ponnistus. Salonin läpivienti onnistuneesti on myös taloudellisesti mielekäs projekti ja hieno mahdollisuus nostaa seuran profiilia. Osallistuvat seurat vastaavat luetteloiden postituksesta vuorollaan.

Finland Circuitin saloneihin on lähetetty kuvia kaikkialta maailmasta, ja tapahtuman suosio on ollut kasvussa. Circuit järjestetään ensi vuonna syksyllä. Jokaisella salonilla on oma raatinsa. Kilpailu tapahtuu kolmessa eri sarjassa. Sarja A: General Monochrome ja sarja B: General Colour ovat aiheiltaan vapaita, kun sarja C on aina omistettu jollekin teemalle, joka on vuonna 2015 Nature. Kuvat toimitetaan tuomarointia varten internetin välityksellä.

Liitto vastaa kiertonäyttelystä julkaistavasta salonien yhteisestä kuva- ja palkintoluettelosta. Jokainen osallistuja saa kiertonäyttelyn kuvaluettelon.

Salonin järjestämisestä kiinnostuneet seurat voivat ilmoittautua Eero Kukkoselle, jolta voi myös kysellä tarkemmin Circuitiin liittyvistä asioista. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 15. marraskuuta.

Jos ehdokkaita on useampia kuin saloneja, liiton hallitus päättää lopulliset Circuitin salonien isännöijät ensi vuodelle.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: eero.kukkonen@sksl.fi
Aikaisempien Circuitien järjestelyistä löytyy myös tietoa osoitteesta: http://www.finlandcircuit.fi

Seuracup 2013

Suomen Kameraseurojen Liitto järjestää neljättä kertaa kaikille jäsenseuroille avoimen Seuracup-kilpailun. Kilpailuun osallistutaan seurakohtaisilla 20 kuvan kokoelmilla, joissa yhdeltä kuvaajalta voi olla korkeintaan neljä teosta mukana. Osanottomaksu 60 euroa sisältää myös osallistumisen FIAP:n Clubs World Cup -kilpailuun, johon osallistuneet sarjat automaattisesti toimitetaan.

Tarkemmin Näyttelyt -> Seuracup -> 4. Seuracup 2013

Vuoden 2011 seuracupin voitti Saimaan Kameraseura ry. Palkintoa vastaanottamassa Tommi Joutjärvi, liiton edustajana pj. Reino Havumäki.

Uusia FIAP:n arvonimiä ennätysmäärä

Eilen saatiin hieno vahvistus FIAP:lta. Meillä on nyt Suomessa ennätykselliset 68 uutta FIAP arvonimeä!

EFIAP/b (Excellence FIAP Bronze) 4 kpl
EFIAP (Excellence FIAP) 24 kpl
AFIAP (Artiste FIAP) 40 kpl

Paljon onnea kaikille uusien arvonimien saajille !

Arvonimiin liittyvät diplomit ja pinssit luovutetaan juhlavasti Liiton teemanäyttelyn ”Ihminen” avajaisissa Raumalla 26.10. Olisi mukavaa, jos mahdollisimman moni voisi tulla mukaan avajaisiin. Toki diplomit ja pinssi voidaan lähettää pyydettäessä postin välitykselläkin.

EFIAP-diplomit on päivätty 8.7.2013 eli sen jälkeen tulleet ja tulevat palkinnot voi laskea mukaan EFIAP/b -hakemukseen.

Ensi vuonnakin arvonimihakemukset lähtevät Suomesta kesäkuussa eli hakemusten tulee olla valmiit toukokuun loppuun mennessä.

Arvonimien saajat ja arvonimien numerot, ks. Kansainväliset -> FIAP -> Myönnetyt arvonimet

FIAP 27th Projected Images Biennial

Joka toinen vuosi järjestettävän FIAP:n digitaalibiennaali oli tänä vuonna Luxemburgissa.

Suomen Kameraseurojen Liiton kokoelma Winter Time sijoittui mukavasti 18. tilalle 42 maan joukossa. Suomen kokoelman kuvat valittiin liittomme tämän vuoden vuosinäyttelyssä esillä olleista kuvista.

 

 

 

Mestarit jatkavat kiertuettaan

Suomen Kameraseurojen Liiton 80-vuotiskutsunäyttely Mestarit esillä on matkustanut Kuva&Kamera -messujen jälkeen Lappeenrantaan, Kaakkois-Suomen valokuvakeskukseen (Snellmaninkatu 13 A, käynti pihan puolelta). Se on siellä esillä 28.3. saakka ti-pe 11-18, la 11-15 (su-ma suljettu). Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa on samaan aikaan esillä kansainvälinen digitaalikuvien näyttely 4th Carelia Salon, joka järjestettiin syksyllä osana 4th Finland Internation Digital Circuitia.

Mestarit esillä -näyttelyyn osallistuivat Ilkka Niskanen SKsLE, Veikko Wallström SKsLE, Ari Haimi SKsLSM, Erkki Hakonen SKsLSM, Liisa Hanafi-Eweiss SKsLSM, Heimo Harju SKsLSM, Eero Laamanen SKsLSM, Erik Lauraeus SKsLSM, Markku Lötjönen SKsLSM, Kaarina Manninen SKsLSM, Raimo Paukku SKsLSM, Jorma Räsänen SKsLSM, Kari Tolonen SKsLSM, Eero Venhola SKsLSM ja Aimo Vuokola SKsLSM.

Ks. Näyttelyt -> Kutsunäyttelyt -> Mestarit esillä 2012

FIAP:n arvonimiä 2013 voi vielä hakea

Vuosi on alkanut vauhdikkaasti kansainvälisessä näyttelytoiminnassa. Olemme jo nyt ylittämässä viimevuotisen arvonimihakemusten määrän. Jotta kaikki mattimyöhäisetkin ehtivät mukaan, niin vielä helmikuun aikana voi ilmoittautua minulle (tapio.karjalainen@sksl.fi) FIAP-arvonimen hakijaksi. Tämä on sitten ehdoton takaraja. Hakemustahan saa täydentää toukokuulle asti ja sitten kaikki hakemukset lähtevät yhtenä toimituksena heti kesäkuun alussa eteenpäin.

Oivia näyttelyitä kasvattaa hyväksyntöjä ovat ainakin:

1. Saksan DVF Circuit, closing 17.3
http://www.germanphotocup.de
He ovat luvanneet hyväksyä 25 % näyttelyyn ehdotetuista teoksista

2. Kreikan uusi Circuit, closing 3.2,
http://greekcircuit.com

3. Ehdottamasti Trierenberg, closing 18.3,
http://www.supercircuit.at

4. UK:n Great British Small Print circuit, closing 11.2
http://www.westcumbriaphotogroup.co.uk
Täällä on hyvät mahdollisuudet saada printtihyväksyntöjä ja kuvat saavat olla maks. A4 ja toimitetaan näyttelyyn sellaisenaan ilman mitään pohjustusta

5. Serbian useat näyttelyt, joissa välillä tulee paljon hyväksyntöjä ja välillä taas niitä tulee hyvin rajallisesti. Kannattaa kyllä kokeilla.

Kaikista näyttelyistähän saat tietoa FIAPin näyttelysivulta, jossa on aina ajantasaisin tieto tulevista näyttelyistä.
http://patronages.fiap.net/Mensuel13.htm#f%E9vrier_2013_February_

Arvonimien hakuohjeet ja paljon muuta tietoa saat tietysti liiton sivuilta.
http://www.sksl.fi/?page_id=480

Hyvin aktiivinen keskustelufoorumi on Facebook ryhmämme FIAP-kisailijat. Siihen kannattaa ehdottomasti liittyä. Sieltä kuulee nopeimmin kokemuksia tulevista ja menneistä näyttelyistä. Meitä on siellä jo mukana yli 170 kuvaajaa.
www.facebook.com/groups/361909793869502/

Turkki kutsuu suomalaisia kylään

Huom! Sen jälkeen, kun tämä sama ilmoitus oli Facebookissa, 20 suomalaista tuli hetkessä täyteen. Mutta ryhmä voi elää, eli voi tulla peruutuksia, ja yritän saada Turkista lisäpaikkoja.

Turkki kutsuu meitä suomalaisia valokuvaustapahtumaan, mitä on suojelemassa myös UPI. Turkkilaiset ovat valmiita kustantamaan 20 suomalaiselle 14.-19.5. hotellin ja retket, kunhan sinne lennetään omaan piikkiin. Ilmeisesti reissusta tulisi 13.-20.5. -pituinen, alkupäässä omakustanteinen yö Istanbulissa ja sitten taas toisessa päässäkin, jotta ehtii vähän kurkkailla sielläkin. Valokuvaustapahtuman paikka on Niksar lähellä Mustaamerta.

Ei siis tule kovin kalliiksi tämä reissu. Kyselkää minulta lisää kaikki kiinnostuneet. Kohteena sentään varsin aito Turkki, ei se turistien kansoittama Välimeren rannikko.

Turkkilaiset kutsuivat minut tapahtuman kilpailun tuomariksi eivätkä ollenkaan siksi, että olisivat hurmaantuneita kuviini, vaan kun tietävät minut yllytyshulluksi ja pestasivat järjestämään sinne suomalaisten matkaa. Ovat kiinnittäneet huomiota just siihen, että valokuvausharrastus on huipussaan Suomessa ja haluavat siksi kutsua erityisesti suomalaisia tapahtumaansa. Toinen tuomariston UPI-edustaja on Claudio Calossi Italiasta, joten varmaan Turkissa tapaa runsaasti myös italialaisia; Claudio sai samanlaisen kutsun kutsua Turkkiin 20 italialaista.

Leena-Maija Lindqvist

Kansainvälinen Lappeenranta-näyttely esillä 1.-24.11.

Kansainvälinen Lappeenranta 2012 – 1st International Exhibition of Photography -näyttely avataan keskiviikkona 31.10. klo 18 Lappeenrannassa, Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa (Snellmaninkatu 13 A). Näyttely on sen jälkeen esillä 1.-24.11. keskuksen aukioloaikojen mukaisesti ti-pe 11-18, la 11-15, su-ma suljettu.

Näyttelyyn tarjottiin yhteensä 1471 kuvaa, joista kokenut ja nimekäs tuomaristo valitsi nyt esillä olevat kuvat. Vedossarjojen (paperikuvat) tuomareina toimivat imatralainen Reino Pelkonen EFIAP, tamperelainen Olli Jaakkola AFIAP ja valkeakoskelainen Raimo Paukku AFIAP. Kuvatiedostojen (digikuvien) sarjassa tuomareina toimivat joutsenolainen Tapani Räsänen EFIAP, espoolainen Jussi Helimäki EFIAP/b ja raisiolainen Arto Korhonen. Näyttelyn tuomaristo valitsi mukaan 65 värivedosta (386 tarjotusta), 35 mustavalkovedosta (357 tarjotusta) ja 220 kuvatiedostoa (748 tarjotusta). Näyttelyyn valittiin paljon myös suomalaisten kuvia, joka johtuu ennen kaikkea aktiivisesta osallistumisesta. Lähes puolet näyttelyyn kuviaan tarjonneista henkilöistä oli suomalaisia.

FIAP:n sääntöjen mukaan jokaisessa sen suojelemassa näyttelyssä on palkittava koko näyttelyn paras kuvaaja. Tämän näyttelyn parhaaksi kuvaajaksi valittiin intialainen
Malay Basu AFIAP, joka sai ainoana läpi seitsemän eri kuvaa, ja keräsi vielä kaksi palkintoakin.

 

Lappeenrannan kansainvälisen näyttelyn tulokset on julkistettu

Lappeenrannan kansainvälisen valokuvanäyttelyn 1st Lappeenranta International Exhibition of Photography tulokset on nyt julkaistu. Näyttelyn tuomaristo valitsi mukaan 65 värivedosta (386 tarjotusta), 35 mustavalkovedosta (357 tarjotusta) ja 220 kuvatiedostoa (748 tarjotusta). Näyttelyyn valittiin paljon myös suomalaisten kuvia, joka johtuu ennen kaikkea aktiivisesta osallistumisesta. Peräti 39% näyttelyyn kuviaan tarjonneista henkilöistä oli suomalaisia!

Ks. Näyttelyn kotisivut

"Dancing Floor" - Näyttelyn parhaaksi kuvaajaksi valittiin intialainen Malay Basu, joka sai ainoana läpi seitsemän eri kuvaa, ja keräsi vielä kaksi palkintoakin.

FIAP:n näyttelyasiat uusiin käsiin

FIAP:n näyttelyitä harrastavat ovat tottuneet näkemään FIAP:n näyttelysivulla osoitteessa http://patronages.fiap.net/   FIAP:n Patronage-palvelua hoitavan,
valkopartaisen luxemburgilaisen Willy A. Suesin kuvan. Hänelle on lähetetty anomukset, kun haetaan FIAP:n suojelusta näyttelylle. Hänelle myös kirjoitetaan,
jos jollakin yksityisellä kuvaajalla on ongelmia jonkun näyttelyjärjestäjän kanssa eikä niitä pystytä ratkomaan suoraan järjestäjän kanssa. Silloin Willy A.
Sues on aina tullut välittäjäksi.

Nyt tehtävää pitkään (vuodesta 1995) hoitanut Willy A. Sues on jättämässä tehtävän FIAP:n uudelle hallituksen jäsenelle, niin ikään luxemburgilaiselle Romain
Nerolle, joka ottaa tehtävät hoitoonsa ensi vuonna.

FIAP:n arvonimiasioita hoitaa jatkossakin FIAP:n hallituksen jäsenistä belgialainen Freddy Van Gilbergen, mutta FIAP:n kokoelmia pitkään (vuodesta 1987 – 25
vuotta) hoitanut belgialainen Andrée Denis on jättämässä tehtävänsä. Tähän asti Andrée Denis on pitänyt huolta kaikista niistä kuvista, mitä arvonimien hakijat
ovat hakemuksensa liitteenä FIAP:lle luovuttaneet.

Jatkossa arvonimien hakijat eivät enää lähetä kuviaan vedoksina (poikkeuksena MFIAP-hakijat, jotka edelleen lähettävät 20 kuvan vedoskokoelman), vaan
hakemuksiin liitetään viisi digikuvaa, joilla kaikilla pitää olla hyväksyntä vähintään kolmessa näyttelyssä.

Kokoelmien hoitajaksi ensi vuonna siirtyy belgialainen Frans Van Esch.

Valtaosa FIAP:n kuvakokoelmista on Pariisissa, missä FIAP:n toimistokin sijaitsee. Kun arvonimiä on parina edellisenä vuonna haettu todella runsaasti, FIAP:n
kokoelmat ovat karttuneet 748 valokuvalla vuonna 2010 ja 725 valokuvalla vuonna 2011. Nämä kuvat on sijoitettu Musée de l´Elyséehen Lausanneen.

FIAP:n presidentti Emile Wanderscheid (vasemmalla) on jättämässä tehtävänsä 27 FIAP-aktiivivuoden jälkeen. Hän ehti toimia 14 vuotta FIAP:n sihteerinä ja 13 vuotta puheenjohtajana. FIAP:n sihteeri Riccardo Busi (oikealla) valittiin Singaporessa pidetyssä kongressissa FIAP:n seuraavaksi presidentiksi. Keskellä muistettavana oli Willy A. Sues, joka on jättämässä FIAP:n Patronage-palveluiden hoitamisen kuluvan vuoden jälkeen.

 

FIAP:n presidentti Emile Wanderscheid ja sihteeri Riccardo Busi, josta tulee FIAP:n presidentti ensi vuonna, muistivat kongressin päätösjuhlassa Andrée Denistä, joka on hoitanut FIAP:n valokuvakokoelmia vuodesta 1987.

FIAP:n Patronage-palveluita ensi vuodesta ryhtyy hoitamaan FIAP:n uusi hallituksen jäsen Romain Nero. Kuvassa tyttärensä Julian kanssa Singaporessa pidetyssä FIAP-kongressissa.

Japanissa suomalaiskuvia näytteille, kreikkalaiskuvia Suomeen

Japan International Photographic Federation tulee järjestämään lähiaikoina Japanissa näyttelyn, jonne kuvia vedostetaan niistä kuvista, mitä eri maista on
lähetetty FIAP:n suojeluksessa olevaan  1st JIPF International Phtographic Exhibitioniin (FIAP-numero 2012/019).

Tuo FIAP-näyttely osoittautui siten fiaskoksi, että siellä hyväksymisprosentti jäi reilusti alle FIAP:n suositusten, vain noin kolmeen prosenttiin tarjonnasta.
Näyttelyyn tarjottiin 3637 kuvaa, ja näistä hyväksyttiin näyttelyyn vain 115, mikä on epätavallisen pieni määrä, kun kyseessä on kansainvälinen näyttely. 29
suomalaiskuvaajaa tarjosi näyttelyyn yhteensä 215 kuvaa, eikä näistä yksikään tullut hyväksytyksi.

Japanin FIAP-yhteyshenkilö Keiko Sato on ollut hyvin pahoillaan heidän tuomaristonsa työskentelytavasta. Hän sanoo olleensa itse ihastunut moniin suomalaisiin
kuviin. Siksi hän haluaa koota Japaniin näyttelyn, jossa esitellään laajemmin eri maiden kuvia ja erityisesti juuri suomalaisten, joita oli osallistumassa
todella merkittävä määrä tuohon Japanin ensimmäiseen FIAP-kisaan.

Keiko Sato sanoo, että japanilaiset ovat kiinnostuneita Suomesta. Hän toivoisi myös, että mahdollisesti Suomessa järjestettäisiin jossakin vaiheessa näyttely,
johon tulisi japanilaisten kuvaajien kuvia.

FIAP:n hallituksen kreikkalainen jäsen Ioannis Lykouris on puolestaan halukas tuomaan kreikkalaisten kuvaajien kuvia näyttelyyn juuri Suomeen. Mahdollista on
myöhemmin viedä vastaavasti suomalaiskuvaajien kuvia Kreikassa pidettävään näyttelyyn.

Suomen Kameraseurojen Liitto yhteistyössä Kameraseura ry:n ja kreikkalaisen  Hellenic Photographic Societyn kanssa järjestää tämän kreikkalaisten kuvaajien
näyttelyn Kameraseura ry:n Kameragalleriassa elo-syyskuussa 2013, jolloin näyttely on avoinna myös Helsingin taiteiden yön aikaan.

Suomi-aiheisia kuvia Tanskaan

Suomen ja Tanskan FIAP-yhteyshenkilöt ovat sopineet maiden välisestä kuvavaihdosta. Suomi lähettää Tanskaan suomalaisten kuvaajien kuvia, ja vastaavasti Tanska
lähettää Suomeen tanskalaisten kuvia.

Suomesta Tanskaan lähetettäviä kuvia voidaan näyttää tanskalaisen liiton (The Society of Danish Photography) ja sen jäsenseurojen tilaisuuksissa. Vastaavasti
Tanskasta Suomeen tulevia kuvia voidaan käyttää Suomen Kameraseurojen Liiton tai sen jäsenseurojen tilaisuuksissa.

Suomesta Tanskaan lähtevän kokoelman kokoaa FIAP-yhteyshenkilö Leena-Maija Lindqvist. Lähetä lokakuun loppuun mennessä hänelle Suomi-aiheisia valokuviasi
(maisemia, kaupunkinäkymiä, luontokuvia, ihmisiä erilaisissa tilanteissa – aihe on vapaa, kunhan kuvat on otettu Suomessa), osoite:
leena-maija.lindqvist@sksl.fi.

Kuvan pitkä sivu 2400 pikseliä. Anna kuvillesi englanninkielinen nimi. Jos kuvasi on jo kiertänyt kansainvälisiä näyttelyitä, ethän vaihda kuvan nimeä.
Tiedostonimeksi:  sukunimi_etunimi-kuvannimi.jpg.

Voit lähettää useampiakin kuvia, mutta mielellään yhdeltä kuvaajalta ei saisi tulla kuin korkeintaan 20 kuvaa. Jos lähetät useampia kuvia, jaa lähetyksesi
useampaan sähköpostiviestiin.

Vastaavasti Suomeen tulee kuvia Tanskasta. Kameraseura, joka haluaa tutustua jossakin kuukausikokoontumisessaan ensi vuonna tanskalaisten kuvaajien valokuviin,
voi pyytää kuvaesitystä FIAP-yhteyshenkilöltä.

Nuorten kuvia Kyprokselle

Kyproksen ILFIAP-valokuvausklubi sekä TAMA AND PESGSPC PASCAL (englantilainen ja kreikkalainen koulu) kutsuvat nuoria ympäri maailman osallistumaan 1st Youth Photographers of the World 2013 -kilpailuun.

Jokainen maa saa lähettää kisaan enintään 40 kuvaa. Yhdeltä nuorelta kuvaajalta voi olla enintään neljä kuvaa. Kuvaajien on oltava alle 21-vuotiaita.

Aihe on vapaa (paitsi nudekuvia ei hyväksytä).

Suomen Kameraseurojen Liitto kokoaa lähetettävien kuvien kokoelman pääosin liiton ja Kamera-lehden Nuori kuvaaja -kisan sadosta,  mutta nuoret, jotka eivät ole
osallistuneet tähän kisaan, voivat lähettää kuviaan vielä lokakuun aikana osoitteella leena-maija.lindqvist@sksl.fi.

Kuvaajan tulee kertoa henkilötietonsa (nimi, osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja TARKKA SYNTYMÄAIKA).  Jokaiselle kuvalle on annettava myös nimi.  Anna
mielellään englanninkielinen nimi. Nuori kuvaaja -kisaan annetut suomenkieliset nimet tullaan kääntämään englanniksi, kun kuvia lähtee kansainvälisiin
kisoihin, nyt ensin Kyprokselle ja ensi vuoden puolella jälleen FIAP:n nuorisobiennaaliin.

Ensimmäistä nuorten näyttelyä Kyprokselle on puuhaamassa yhteyshenkilönä Andreas Andreou. Kuvassa hän on suomalaisen Kirsi-Marja Niemisen seurassa Singaporessa pidetyssä FIAP-kongressissa.

FIAP:n arvonimimuutoksille siirtymäaika

FIAP on vahvistanut uudet pisterajat AFIAP- ja EFIAP-arvonimille. Uudet pisterajat vahvistettiin FIAP:n kongressissa Singaporessa.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tälle sääntömuutokselle saatiin siirtymäaika: Uudet pisterajat astuvat voimaan vasta heinäkuussa 2013. Niinpä suomalaisten ensi vuoden haku toteutetaan vielä vanhoilla pisterajoilla: AFIAP-arvonimeen vaaditaan 30 hyväksyntää 10 eri kuvalla, 10 näyttelyssä viidessä eri maassa ja EFIAP-arvonimeen 150 hyväksyntää 50 eri kuvalla, 30 eri näyttelyssä 15 eri maassa. Myös 10% vedossääntö astuu voimaan vasta myöhemmin, eli vielä tässä haussa voivat kaikki hyväksynnät olla hankittu digikuvilla.

Ensi vuoden arvonimihakuun osallistuvat ilmoittautuvat kansainvälisten asioiden vastuuhenkilölle tammikuussa 2013, jolloin hakuprosessi käynnistyy. Käyttöön otetaan uusi hakulomake, ja vedosten sijaan kuvanäytteet toimitetaan digitaalisesti. Lopulliset hakemukset lähtevät FIAP:lle toukokuussa 2013, johon asti hakemusta voi vielä täydentää esim. Trierenbergin tuloksilla, jotta pisterajat saadaan täyteen. KV-ryhmä korostaa kuitenkin tuota tammikuisen ilmoittautumisen tärkeyttä.

Ks. myös:
FIAP:n arvonimivaatimukset tiukentuvat entisestään (4.8.2012)
FIAP:n arvonimisäännöt muuttuvat taas (9.6.2012)

Lappeenrannassa FIAP:n kansainvälinen valokuvanäyttely

Saimaan Kameraseura esittää lämpimän kutsun liiton jäsenistölle: Seura järjestää FIAP:n suojeleman (2012/169) näyttelyyn Lappeenranta 2012 – 1st International Exhibition of Photography, ja kutsuu muiden seurojen jäsenistön ottamaan osaa siihen. Sarjoja on kolme: värilliset vedokset, mustavalkovedokset ja kuvatiedostot, ja osallistumismaksut on yritetty pitää maltillisina. ”Closing Day” eli se päivä, jolloin kuvien on oltava perillä, on 7.9.2012. Kaikki osallistujat saavat näyttelyluettelon, joka painetaan värillisenä ja 48-sivuisena. Näyttelyllä on myös SKsL:n suojelus (2012/002).

Tämä on samalla hyvä tilaisuus neuvoa kansainvälistä näyttelytoimintaa seuroissa sellaisille henkilöille, jotka eivät aiemmin ole moista harrastaneet: Kotisivujen sisältö
samoin kuin kuvien sähköinen lähetysjärjestelmä toimivat myös suomeksi! Eli jos vaikkapa omassa seurassanne on henkilöitä, jotka haluaisivat kokeilla FIAP:n kisoja,
niin tässä olisi nyt varsin helppo tapa – edes mahdollinen kielitaidon puute ei tällä kertaa haittaa. Ja jo kokeneemmillekin harrastajille tämä voi olla hyvä tilaisuus kerätä arvonimiin tärkeitä lisäpisteitä; ensi vuodesta lähtienhän FIAP vaatii 10% hyväksyntäpisteistä
saadun vedoksilla.

Lisätietoa löytyy näyttelyn omilla kotisivuilta: http://www.photoclubsaimaa.fi/

SKsL:n Facebook-sivut kehitystyön kohteena

Seuratoiminnan syyskauden alun lähestyessä on aika päivittää ajankohtaisimmista tapahtumista lisätietoa liiton nettisivuille kuin myös Facebook-sivuille. Facebook-sivut ovat tänä syksynä erityisen kehitystyön kohteena, eli niillä pyritään julkaisemaan ajankohtaisia uutisia liiton toiminnasta.

Facebook-sivut löytyvät osoitteesta http://www.facebook.com/skslry/ – käykääpä tykkäämässä ja kutsukaa Facebook-ystävännekin paikalle!

Toinen liiton aktiivinen Facebook-porukka on FIAP-kisailijoiden ryhmä. Se löytyy puolestaan linkin http://www.facebook.com/groups/361909793869502/ takaa.

FIAP:n arvonimivaatimukset tiukentuvat entisestään

FIAP on muuttamassa ensi vuoden alusta arvonimivaatimuksiaan paljon tiukemmiksi. Tässä rytäkässä on päätetty myös, että jatkossa MFIAP (Master FIAP) -arvonimeä voi hakea vasta kolmen vuoden kuluttua EFIAP-arvonimen myöntämisestä. MFIAP-arvonimeä voivat siis ensi vuonna tavoitella ne, joiden EFIAP-arvonimi on saatu 2010 tai aikaisemmin. Viimeisen kolmen vuoden aikanahan MFIAPia on voinut hakea jo vuosi EFIAPin jälkeen.

Viime vuosina MFIAP-hakemusten määrä on muiden arvonimihakemusten lisääntymisen ohella kasvanut verrattuna aikaisempiin vuosiin. Vedosnäyttelyiden kulta-aikana ei myöskään alempia arvonimiä haettu nykyisessä laajuudessa, joten luonnollisesti se vaikutti vähentävästi silloin myös MFIAP-kandidaattien määrään. Tänä vuonna MFIAP-hakemuksia jätettiin FIAPille kuitenkin yhteensä  34. Hakemuksia tuli 20 eri maasta. MFIAP-arvonimi myönnettiin vain kahdeksalle hakijalle, hyväksymisprosentti oli siis 23,5.

MFIAP ei ole sillä tavoin ”ylin” arvonimi, että sen jälkeen ei voisi tulla mitään muuta. MFIAPin saanut voi hakea myös tämän arvonimensä jälkeen EFIAP-tasojen arvonimiä ja molempia arvonimiä voi myös käyttää nimensä perässä samanaikaisesti. Tämän ”mestarin” arvonimen lisäksi suomalaisten kuvaajien kannattaa entistä enemmän ryhtyä tavoittelemaan EFIAPin jälkeen myös sen pronssi-, hopea-, kulta- ja platina-tasoja, joiden saanti perustuu täysin heidän saavuttamiinsa hyväksyntöihin ja palkintoihin eikä ole kiinni FIAPin hallituksen harkinnasta. Näitä tasoarvonimiä arvostetaan maailmalla, mutta suomalaiset ovat vasta heräämässä näiden hakemiseen.

Ks. myös FIAP:n arvonimisäännöt muuttuvat taas (9.6.2012)

Viimeksi MFIAP-arvonimi on saatu Suomeen vuonna 2011, silloin Ilkka Niskanen saavutti sen karhu-kokonaisuudellaan.

Vauvojen passikuvat haaste valokuvaajille

Ensi tiistaista lähtien ulkomaille matkaavilla lapsilla on oltava oma passi, koska lapset eivät enää voi matkustaa siten, että nimi on lisätty vanhempien passiin. Tarkoituksena on parantaa lasten turvallisuutta ja muun muassa ehkäistä lapsikaappauksia. Säännöksien mukaisen passikuvan ottaminen vauvaikäisestä lapsesta ei kuitenkaan ole helppo tehtävä. Valaistuksen on oltava kohdallaan, kuva täytyy ottaa oikeasta kulmasta, eikä kuvassa saa ilmehtiä tai itkeä. Vauvalle tätä on hankala kertoa.

Kun lapsi viedään ulkomaille, rajatarkastus tapahtuu normaalilla passintarkastustiskillä, sillä pieni lapsi ei voi käyttää rajatarkastusautomaattia. Tarkastuksen suorittaa henkilökunta palvelutiskillä.

Asiasta on kerrottu laajemmin Yleisradion uutisissa.

Kuvan lapsella ei ole passia

FIAP:n arvonimisäännöt muuttuvat taas

FIAP:n hallituksen arvonimivastaava Freddy Van Gilbergen on esitellyt FIAP:n hallitukselle uudet arvonimivaatimukset, jotka tulevat voimaan vuoden 2013 alusta. Perusteena on ennen kaikkea FIAP:n arvonimipalvelun ruuhkautuminen. Helpotusta tulee siihen, että AFIAP- ja EFIAP-arvonimien hakemuksiin ei enää jatkossa tarvitse liittää mukaan vedoksia, vaan näytekuvat voi toimittaa kuvatiedostoina.

Jatkossa AFIAP-arvonimeen vaaditaan vähintään 40 hyväksyntää vähintään 15 eri kuvalla vähintään 15 eri näyttelystä ja vähintään kahdeksasta eri maasta, ja EFIAP-arvonimeen vähintään 250 hyväksyntää vähintään 50 eri kuvalla vähintään 30 eri näyttelystä ja vähintään 20 eri maasta. Ylempien arvonimien vaatimukset säilyvät entisellään.

Tarkemmin kohdassa Kansainväliset -> Ajankohtaista

Suomi ja Norja esiintyvät Itävallassa

Feldkirch Festivalin yhteyteen Itävallan Feldkircheniin on FIAP:n rahastonhoitaja Herbert Gmeiner järjestänyt näyttelyn Finland & Norway, jossa on esillä mustavalkoisia muotokuvia sekä Suomesta että Norjasta. Itävaltaan Herbert Gmeinerin valittavaksi lähti Suomesta muotokuvia 19 kuvaajalta yhteensä 53 kuvaa. Näyttely avattiin torstaina 31.5.

Herbert Gmeiner kertoo, että festivaaliorganisaation johtaja, tohtori Anselm Hartmann kiitteli tätä näyttelyä avajaisissa erittäin vaikuttavaksi. Musiikkifestivaalien teemana on tänä vuonna 1900- ja 2000-luvun suomalainen ja norjalainen musiikki. Valokuvanäyttelyssä on suomalais- ja norjalaiskuvaajien ottamien muotokuvien lisäksi myös muutaman itävaltalaisen kuvaajan ottamia muotokuvia Suomesta ja Norjasta.

Avajaisyleisöä Feldkirchenissä

Herbert Gmeinerin avajaisista lähettämä kuva galleriasta. Edestä lukien kuvat: Kari Markovaara: Persona 7, Timo Lähtinen: Little Artist, Heidi Rikala: Ein Alter Mann im Frühling, Tapani Ojanperä: Milla 05962 ja takimmaisena Ilpo Rytkonen: The Finnish Musicians

 

Blipfoto-palvelu kasvattaa suosiotaan

Valokuvausharrastuksella on monia erilaisia ilmenemistapoja varsinkin näin digikuvien ja Internetin aikana. Yksi taatusti aktiivisimmista on blippaus, suomennettuna kenties jotain valo(kuva)täplän tapaista, tai viittauksena digikameran piippaavaan laukaisuääneen. Ideana on ottaa joka päivä yksi kuva, joka jaetaan palvelun muille käyttäjille; jokapäiväisyys ei kuitenkaan ole vaatimus, vaan vain maksimimäärä. Myöskään kuvien julkaisun ei tarvitse tapahtua päivittäin, vaan vain kuvausajankohdalla on merkitystä. Yhteisön tyypillisimmät käyttäjät kuitenkin sekä kuvaavat että julkaisevat lähes päivittäin, ja monilla julkaistu kuva yhdistyy automaattisesti myös muihin sosiaalisen median päivityksiin (kuten Facebook tai Twitter).

Perusteet blip-harrastukselle voivat olla monenlaisia; esimerkiksi oman kuvauksen aktivointi, uusien kontaktien luonti, muiden kuvien katselu tai vaikkapa palautteen saaminen omista kuvista. Eräs palvelun aktiivikäyttäjistä, pian 1300 blippiä kuvannut legendaarinen muotokuvakouluttaja ja valokuvaaja Jussi Aalto kertoo:

Olen ollut valokuvan ammattilainen vuodesta 1966 lähtien, ja viimeiset kaksi vuotta valtion taiteilijaeläkkeellä. Tämä blip-harrastus palvelee minua sormiharjoitusten tapaan, eli haluan harjoitella päivittäin, kuten muusikotkin tekevät. Näin säilytän herkkyyteni tärkeitä projekteja varten.

Palvelun kotisivut http://www.blipfoto.com/