Kameraseura Mielikuva ry:n kolmas kansainvälinen näyttely lähestyy

Kameraseura Mielikuva ry:n kolmannen kansainvälisen näyttelyn 3rd International Digital Exhibition Vision 2019 latausaika lähestyy. Nyt kannattaa osallistua ensikertalaisenkin ja hankkia kokemusta kansainvälisestä näyttely- ja kilpailutoiminnasta. Näyttelyn säännöt löytyy täältä.

Kansainvälisiä näyttelyitä kotimaassa – Kuopio ja Ylöjärvi listoilla

Vuonna 2018 järjestetään Suomessa jälleen mukavia kansainvälisiä näyttelyitä. Kausi alkaa huhtikuussa Kuopiossa. Kesälaitumille siirrytään Ylöjärven (2nd International Digital Exhibition Vision 2018) toukokuun puolivälin töiden jätön jälkeen. Syksyllä sitten aloitetaan uusi lukuvuosi Finland Digital Cirquitin kanssa. Toistaiseksi muita näyttelyitä ei ole tiedossa.

Listaus löytyy FIAPin sivuilta osoitteesta http://myfiap.net

Kuopio Photo International on uusi tulokas suomalaisessa näyttelykentässä. Töiden vastaanotto päättyy 8.4.2018.
FIAP 2018/126
PSA 2018-089
NFFF 2018-07
SKSL 2018-02

Kuopiossa on omanlaisensa kattaus – teemat ovat Fine art, Portrait ja Humour. Palkintoina jaetaan mitaleiden, kunniamainintojen ja Kuopiolaisten oman mitalin lisäksi 1x.com sivuston vuosijäsenyyksiä. Palkintojen jako ja kuvien julkinen esittäminen pyritään järjestämään samanaikaisesti Kuopion Komediafestivaalin kanssa. Valitut kuvat kootaan tyylikkääseen kovakantiseen luetteloon.

Kuopion mitali ja kunniamaininta

Ylöjärveläinen Mielikuva ry:n (Photo Club Vision) 2nd International Digital Exhibition Vision 2018 alkaa vakiinnuttaa asemaansa. Näyttelyyn tarkoitettujen töiden vastaanotto päättyy 15.5.2018. Näyttelyssä on kolme sarjaa, Open Color (PID-C), Open Monochrome (PID-M) ja Photo Travel (PTD). Palkintoja jaetaan runsaasti, 96 kappaletta. Näyttelykuvista tehdään 56-sivuinen painettu luettelo, jossa julkaistaan kaikki palkitut ja mahdollisuuksien mukaan ansioituneita muita kuvia.

FIAP 2018/167,
PSA 2018-157
NFFF 2018/006.
SKsL 2018/005

Ylöjärveltä luvataan erillispalvelua suomalaisile. Suomalaiset osanottajat voivat niin halutessaan  maksaa osanottomaksun Kameraseura Mielikuva ry:lle pankkitilille FI02 5730 0820 7509 70. Kirjoita maksun viestikenttään ”2nd Vision 2018/oma nimesi”. 

Finland Digital Cirquit järjestetään jälleen syksyllä. Lisätietoja näyttelyn lähestyessä.

Saimaan Kameraseuran oma vuosinäyttely Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa

Saimaan Kameraseuran oma vuosinäyttely järjestetään Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen uudessa Galleria Pihatossa 1.-26.9. Näyttely on kooste eteläkarjalaisesta valokuvauksesta vuonna 2015. Esillä on 34 teosta kahdeksalta paikalliselta valokuvaajalta. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Jarmo Mäntykangas EFIAP, SKsLM Ruokolahdelta.

Näyttelyn osallistuvat valokuvaajat Heini Eronen, Tuomo Himmanen, Jukka Kosonen AFIAP, Jarmo Mäntykangas EFIAP SKsLM, Tarja Riikonen, Hannu Rissanen, Eija Hirvi-Talka ja Riia-Liisa Valkendorff.

Näyttely on esillä Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen Galleria Pihatossa, Valtakatu 80 (pihaanajo Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta ti-pe 11-18, la 11-15.

Kuvassa avajaisvieraita 1.9.2015
TVK_8066_-1_-2_-3_-4_-5_-6_fused - Copy2

LAAJAKULMA – LAAJASALON VALOKUVAAJIEN VUOSINÄYTTELY 2014

Laajasalon Valokuvaajat pitää vapaa-aiheisten valokuvien vuosinäyttelyn LAAJAKULMA Helsingin kulttuurikeskus Stoan parvigalleriassa 23.9.–12.10.2014.
Näyttelyyn osallistuu 12 kuvaajaa.

HELSINGIN KULTTUURIKESKUS STOA
Turunlinnantie 1, Itäkeskus, 00900 Helsinki
Avoinna ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la-su klo 10-16

laajakulma2014web

Kutsu näyttelyn avajaisiin.

Laajasalon Valokuvaajat toivottavat sydämellisesti tervetuloa!

 

Caj Bremerin näyttely esillä Kotkassa

Kotkan Valokuvakeskuksen elokuun näyttely on valokuvaaja, akateemikko Caj Bremerin Meri. Suomalaisen kuvajournalismin pioneeri on tuonut Kotkaan neljä erilaista sarjaa mustavalkokuvia 50 – 80 luvuilta. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta teoksia ei ole aiemmin ollut julkisesti esillä Suomessa.

Näyttely on esillä 26.8. asti.

Ks. myös Kotkan Valokuvakeskuksen kotisivut

Balettikuvien mestarit esillä Lappeenrannassa

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa, Lappeenrannassa, on elokuussa esillä valokuvia baletin maailmasta.

Suuren gallerian puolella nähdään balettivalokuvaukseen erikoistunut Suomen Kansallisbaletin ensitanssija Stanislav Beljajevski, joka on ottanut näyttelyn kuvat Lappeenrannan balettigaalan esityksissä vuosina 2010-2011. Stanislav Beljajevski on maailmankuulun Vaganova-balettiakatemian kasvatti, aluksi Mariinski-teatterin ja nykyisin Suomen Kansallisbaletin ensitanssija, joka on kouluttautunut myös balettipedagogiksi. Beljajevskin taiteellinen lahjakkuus on vienyt hänet myös valokuvaajaksi, joka on jo ansioitunut mm. kansainvälisten balettikilpailujen ja -tapahtumien loistavana kuvaajana. Sanotaan, että Beljajevski osaa vangita filmille tanssin lumon ja esityksen ytimen. Hän on kameransa kautta yhtä tanssijan kanssa.

Pienen gallerian puolella nähdään legendaarisen lappeenrantalaisen muotokuvaajan Paula Kylliäinen-Nikun baletti-aiheinen kokonaisuus. Näyttelyssä yhdistyy valokuvaajan huikaiseva tekninen osaaminen hänen rakkauteensa balettia kohtaan. Kuvien mallit ovat yhtä legendaarisen Sonja Tammelan balettikoulun kasvatteja. Mainittava on myös se, että Paula Kylliäinen-Nikku suoritti juuri tällä kokonaisuudella valokuvaajan erikoisammattitutkinnon yhtenä ensimmäisistä Suomessa. Kylliäinen-Nikku on Saimaan Kameraseuran pitkäaikainen jäsen, ja hänen jäätyään eläkkeelle lappeenrantalaisen Studio Kuvatornin toimintaa jatkaa seuran toinen pitkäaikainen jäsen Marja-Leena Ilmoni. Heitä molempia yhdistää myös tamperelaisen Visuaaliviestinnän instituutin vankka ammattikoulutus SKsL:n kunniajäsenen Matti J. Kalevan johdolla.

Tarkemmin Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kotisivuilla.

Paula Kylliäinen-Nikku

Fotofinlandia-voittaja esillä Karjaan Zebrassa

Karjaalla (Raseborgissa) toimivan Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus rf:n elokuun näyttelynä nähdään lehtikuvaaja Maija Tammen (s. 1985) Fotofinlandia 2011 -kilpailun voittanut kokonaisuus Bingo.Voittajan valinnut päätuomari Dome Karukoski sanoi, että sarja on finalistien sarjoista ainoa, jota hän ei ottaisi seinälleen. Hän korosti kuvien yhteiskunnallista merkitystä, sillä ne pakottavat katsomaan sitä puolta Suomesta, jota ei mielellään haluta nähdä.

Maija Tammi on suomalainen valokuvaaja, joka työskentelee kuvajournalistina sekä valokuva- ja videotaiteilijana Yhdysvalloissa ja Suomessa. Hän valmistui Tampereen yliopiston kuvajournalismin linjalta ja on opiskellut lisäksi Magnum Photos -kuvatoimiston Christopher Andersonin oppilaana New Yorkissa.

Laajemmin Galleri Zebran kotisivuilla.

VB-keskuksen ”Barson kellarissa” esillä pieniä kesänäyttelyitä

Kesällä 2012 VB-valokuvakeskuksen Barson kellarissa nähdään pienimuotoisia valokuvanäyttelyitä keskuksen kokoelmista. Sarjan aloittaa kirjailija Sirpa Kähkösen Kuopio-romaanisarjan tapahtumapaikkoja esittelevä kokonaisuus, jossa esillä olevat vanhat mustavalkoiset valokuvat Kähkönen on valinnut ja joihin hän on myös kirjoittanut lyhyet kuvatekstit.

Barson kellari on avoinna keskuksen aukioloaikoina ja pääsymaksu sisältyy kesänäyttelyn pääsymaksuun.

Ks. myös:
Kuopion kesänäyttelyssä lattaritunnelmia (24.6.2012)
VB-keskuksen kotisivut

Voionmaan opiston valokuvauslinja esittäytyy Tampereella

Ylöjärvellä toimivan Voionmaan opiston valokuvauslinjan 21 oppilaan loppunäyttely on esillä Tampereen Telakan (Tullikamarinaukio 3) ravintolassa heinäkuun loppuun saakka.

– Olemme halunneet tuoda valokuvat ihmisten lähelle, ei mihinkään galleriaan, kertoo valokuvauslinjan vastaava opettaja Hannu Sinisalo. Hän iloitsee Telakan kesänäyttelystä, sillä paikalla käy kuukausittain tuhansia ihmisiä. Kaupunkiin tuotu näyttely kannustaa nuoria eteenpäin, vaikka Sinisalon mielestä he eivät aina osaa arvostaa näyttelyn merkitystä tarpeeksi.

Näyttelytöillä ei ole mitään erityisteemaa, mutta niiden pitää olla lukuvuoden aikana otettuja kuvia. Aihepiiri on dokumentoiva, ihmiskeskeinen, sillä lähes kaikissa kuvissa on ihminen pääosassa.

Sanni Siira

Lemillä esillä presidenttejä ja valtionhoitajia

Lemin Taikalyhdyssä (Uimintie 7) on kesällä esillä presidenttejä ja valtionhoitajia. Päänäyttelynä nähdään Touko Yrttimaan kuvia Suomen presidenteistä, jota täydentää Suomi-filmin elokuva valtionhoitaja, presidentti, marsalkka C.G. Mannerheimista vuodelta 1951. Näyttelyt ovat esillä 26.8. saakka ti-su klo 12-16.

Laterna Magican kotisivut

 

Hippolyte muuttaa

Helsingin valokuvakeskus eli Hippolyte muuttaa heinäkuussa uusiin tiloihin. Gallerian uusi osoite tulee olemaan Yrjönkatu 8-10, 00120 Helsinki. Monelle sisäpihan tila on entuudestaan tuttu historiastaan mm. Edison- ja Diana-elokuvateattereina.

Uuden tilan ensimmäisenä taitelijana nähdään Karoliina Paatos, joka on Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista vuonna 2006 valmistunut valokuvaaja. Näyttely avataan 20.7.

Ks. myös Hippolyten kotisivut.

Uusi sisäänkäynti

Pohjanmaan kesänäyttely

Pohjanmaan Valokuvakeskus esittelee galleriassaan Lapualla näyttelyn Pikkusen häjymmissä pidoissa – ristihin rastihin rintehiä, sarkoja siksakkihin. Näyttely on esillä 27.6.-26.8. ja siinä on mukana myös monia tuttuja nimiä pohjanmaan kameraseurojen aktiivijäsenistöstä.

Näyttelyssä on esillä noin puolet Helsingissä Sanomatalossa näytteillä olleista kuvista, eli 33 kuvaa 30 valokuvaajalta: Virpi Savunen, Lapua; Veikko Hemminki, Seinäjoki; Päivi Aila, Lapua; Eetu Sillanpää, Vaasa; Harri Toivola, Seinäjoki; Jussi Asu, Seinäjoki; Ulla Nikula, Kälviä; Michael Neunstedt, Kokkola; Jyrki Portin, Kokkola; Tuija Kotka-Ritavuori, Alavus; Kimmo Kujanpää, Seinäjoki; Krista Luoma, Lapua; Hannu Pitkäaho, Pietarsaari; Jukka Kontkanen, Lapua; Veikko Siponkoski, Laihia; Benjam Pöntinen, Lapua; Juha-Pekka Anttila, Alajärvi; Lasse Jokilehto, Seinäjoki; Esa-Matti Åkerberg, Seinäjoki; Raimo Nieminen, Lapua; Jouni Mäkipelto, Lehtimäki; Riitta Veijola, Seinäjoki; Antti-Kalle Levijoki, Alajärvi; Johanna Lammentausta, Seinäjoki; Pekka Latva, Teuva; Sirkka Franttila, Lapua; Ira Erämaa, Lapua; Vesa Rauhala, Seinäjoki; Jukka Tilus, Himanka ja Hannu Paju, Seinäjoki.

Ks. Pohjanmaan valokuvakeskuksen kotisivut.

Kuva: Esa-Matti Åkerberg

Oulun kesänäyttely esittelee suurkaupunkien elämää

Oulussa toimivan Pohjoisen Valokuvakeskuksen kesänäyttelynä 16.6.-12.8. nähdään Markus Henttosen (s. 1976) Night Time Stories. Näyttely on kuvasarja yöllisestä suurkaupungista, sen ihmisistä ja arjesta. Yöllinen kaupunki näyttäytyy Henttosen kuvissa jännittävänä ja arkiset tilanteet saavat yön pimeydessä uusia sävyjä.

Henttonen on kuvannut sarjaa vuodesta 2007 useissa maailman suurkaupungeissa. Hän on aina ollut kiinnostunut ihmisen ja ympäristön suhteesta ja monimutkaisesta vuorovaikutuksesta ja valokuvaurallaan tutkinut ihmisen ja erilaisten ympäristöjen välistä suhdetta julkisissa kaupunkitiloissa. Sarja palkittiin Venäjällä, Kaliningradin kansainvälisessä valokuvabiennaalissa 2009.

Laajemmin Pohjoisen Valokuvakeskuksen ja Markus Henttosen kotisivuilla.

Käsitteellinen Helsinki esillä valokuvataiteen museossa

Suomen Valokuvataiteen Museon tämän kesän päänäyttelyssä Enter Helsinki valokuvaaja Hans von Schantz (s. 1961) tarjoaa sukelluksen vuorokauden kääntöpuoleen. Kuvien matka käy Helsingin periferiasta kohti keskustaa halki kaatopaikan, joutomaiden, teollisuusalueiden ja nukkuvien lähiöiden. Näyttelyn tuoreimpiin, 2000-luvulla valmistuneisiin kuviin liittyy hienovarainen sävy- ja värimaailma. Sitä korostaa näyttelyn vanhempien, 1980-luvun kaupunkidokumenttien mustavalkoisuus.

Valokuvauksessa minua kiehtoo kameran suhde aikaan – se miten yhteyksistään irrotettu aikasiivu on jähmettyessään kokenut transformaation. Hyvin harvoin ohjaan tai rakennan kuvaustilanteita, siinä mielessä olen dokumentaristi. Haen hallitsemattomuuden tuomia yllätyksiä. -Hans von Schantz

Näyttely on esillä 31.7. asti.

Laajemmin Suomen valokuvataiteen museon kotisivuilla.

Hans von Schantz: Helsingin telakka (2008)

Kuopion kesänäyttelyssä lattaritunnelmia

Kuopion valokuvakeskuksessa, VB-valokuvakeskuksessa, on 6.6.-2.9. esillä näyttely Ankara mutta kaunis. Näyttely tuo nähtäväksi latinalaisamerikkalaisen elämän koko kirjon unohtamatta sen erityispiirteitä. Näyttelyn teokset on kuvattu 1930-2000-luvuilla, ja siinä on mukana myös useita valokuvauksen merkkiteoksia.

Näyttely on koottu ruotsalaisen Hasselblad Foundationin kokoelmista, ja siihen on valittu seitsemän valokuvaajan teoksia: Manuel Alvarez Bravo (Meksiko), Graciela Iturbide (Meksiko), Adriana Lestido (Argentiina), Marcela Taboada (Meksiko), Eduardo Gil (Argentiina), Mario Cravo Neto (Brasilia) ja Sebastião Salgado (Brasilia).

Laajemmin VB-valokuvakeskuksen ja Hasselblad Foundation:in kotisivuilla.

Manuel Alvarez Bravo: Day Dreaming, 1931

Mikkelin Valokuvakeskuksessa esillä humoristisia lehtikuvia

Mikkelin Valokuvakeskuksessa on 18.5.-17.8. esillä näyttely Virne PRESS. Se esittelee huumoria suomalaisessa kuvajournalismissa, sisältäen mm. sellaisia hauskoja tilanteita julkisuudesta ja arjesta, joihin kuvaajat ovat törmänneet työssään. Näyttelyn kuvista Caj Bremerin kuvat 1950-luvulta kuuluvat vanhimpiin, tuorein on näyttelyn avajaisviikolta. Yhteensä näyttelyyn on valittu noin 150 kuvaa.

Lisätietoa Mikkelin Valokuvakeskuksen kotisivuilla.

Ritva Tuomi: Raparperinlehdet ja Kari Holopainen: Neljäs lehti sarjasta Viisi lehteä

Valokuvanäyttely esihistoriallisista kalliomaalauksista Hämeenlinnassa

Valokuvaaja Ismo Luukkosen kuvista kootussa näyttelyssä Kalliossa kädenjälki esittäytyvät esihistorialliset kalliomaalaukset, joita on usein vaikea löytää luonnosta. Näyttelyssä on kuvia sekä itse maalauksista että maalauskallioista. Kalliomaalausten iäksi on  määritelty 7000 – 3500 vuotta, joka tarkoittaa niiden ajoittumista kivikauteen, lähinnä kampakeraamisen kulttuurin ajalle 4200 – 2000 eKr.

Valokuvaaja Ismo Luukkonen on työskennellyt kalliotaiteen parissa vuodesta 1994. Omasta kiinnostuksesta alkanut projekti johti yhteistyöhön museoviraston kanssa. Tämän näyttelyn kuvat on valittu ja työstetty uudelleen 17 vuoden aikana kertyneestä materiaalista.  Näyttely on esillä Hämeen linnassa 12.8. asti.

Tarkemmin museoviraston kotisivuilla.

I.K.Inhan valokuvanäyttely Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan museon kesänäyttelyssä Lappeenrannassa ihastellaan suomalaista maisemaa. Into Konrad Inha (1865-1930) oli suomalaisen valokuvauksen uranuurtaja, jonka näyttelyä Unelma maisemasta päästään nyt ihailemaan uusina vedoksina. Inha toteutti suurta kansallista projektia niin valokuvaajana kuin kirjailijana. Hän oli sivistyneeksi kulkuriksi luonnehdittu kulttuurimatkailija, joka kävi kaikissa Suomen pitäjissä. Kirjailijana Inha asema oli jo eläessä tunnustettu, valokuvaajana hän on lunastanut paikkansa kirjailija Aino Kallaksen ennustuksen mukaisesti.

Suurin osa Inhan kuvastosta tunnetaan ainoastaan vanhoina vedoksina. Valtaosa alkuperäisnegatiiveista on kadonnut. Unelma maisemasta -näyttelyyn on arkistosta kuitenkin löytynyt paitsi ennen julkaisemattomia vedoksia, myös negatiiveja. Uuden tekniikan avulla on Inhan kuville voitu palauttaa niiden alkuperäinen loisto. Näyttelyaineisto esittelee Inhan suuret valokuvausprojektit: Suomi kuvissa 1892-96 ja tilaustyönä vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten toteutetun Suomen maatalous -sarjan.

Tarkemmin Etelä-Karjalan museon kotisivuilla.

Vuoden luontokuvat ja Jarmo Mäntykangas esillä Lappeenrannassa

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa, Lappeenrannassa, on kesäkuun ajan esillä Vuoden luontokuva -näyttely. Näyttely on koostettu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n järjestämän Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailun parhaista kuvista. Kilpailun lähtökohtana on suomalaisuus: kaikki kuvat on kuvattu Suomen rajojen sisäpuolella. Ensimmäisestä kilpailusta alkaen kilpailussa palkitut kuvat on esitelty ympäri maata kiertävänä näyttelynä, vuonna 2011 siis jo 31. kerran.

Valokuvakeskuksen pienessä galleriassa nähdään SKsL:nkin näyttelyistä tutun Saimaan Kameraseuran aktiivijäsenen Jarmo Mäntykankaan esikoisnäyttely FIAP Blue Gray. Näyttely on koostettu niistä kuvista, joilla Mäntykangas keräsi EFIAP-arvonimeen oikeuttavat hyväksynnät noin 1,5 vuodessa (vaikka voikin aikarajojen vuoksi hakea arvonimeä vasta ensi vuonna). Merkittävää on myös se, että puolet menestyskuvista on kuvattu kilometrin säteellä Mäntykankaan kotiovesta Ruokolahden Hölmölässä.

Tarkemmin Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kotisivuilla.

Jarmo Mäntykangas: Peanut Fighters

Nykyajan kesänäyttely tutkii tamperelaisuutta

Tampereen valokuvakeskus Nykyajan kesänäyttely 2012 levittäytyy koko Tampereen kaupunkitilaan. Arjen huoneet on kuuden valokuvaajan yhteisöllinen ja sosiaalinen valokuvaprojekti, jolla valotetaan tamperelaista ajankuvaa. Projekti on osa Nykyajan 30-vuotisjuhlavuotta ja samalla Pirkanmaan viidennen triennaalin satelliittinäyttely. Työryhmään ovat kuuluneet Juha Allan Ekholm, Eijaa Heikkinen, Auli Heinävä, Maikki Kantola, Mirja Paljakka ja Hans Viebrock.

Ensimmäiseksi teoksia on esillä 16.6. alkaen Galleria Koppelossa ja Finlaysonin alueen seinillä, mutta projektissa tapahtuu läpi kesän. Projektin omilta kotisivuilta löytyy lisätietoja taiteilijoista ja teoksista, sekä tarkemmat näyttelypaikat ja -ajat: http://arjenhuoneet.weebly.com

Hans Viebrock: Outoja hedelmiä

Vuoden muotokuva -kilpailun parhaat esillä Lapualla

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n (ent. Suomen Valokuvaajain Liitto ry) vuosikilpailussa 2012 menestyneet kuvat ovat esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa Lapualla 27.5.2012 asti.

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista. Kuopiolainen Johanna Karttunen voitti yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä 25.3.2012 Tampereella käydyn kilpailun 2012. Kunniamaininnat jaettiin Harri Virralle (Pori, Tampere), Marko Koivuportaalle (Seinäjoki) ja Sami Reiviselle (Tampere).

Johanna Karttunen työskentelee kuopiolaisessa useamman kuvaajan yhteisstudiossa, Alias Studiot Oy:ssä.