Fotofinlandia 2016 –kilpailun yleisöäänestys on käynnistynyt!

Fotofinlandian vuoden 2016 voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksellä, johon voit osallistua Finnfoton kotisivulla

Finalistien töihin pääset tutustumaan täältä. Lisäksi heidän työnsä ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa 4.-6.3, ja heidät esitellään Kamera-lehden numerossa 2/2016, joka ilmestyy 26. helmikuuta. Äänestää voit suosikkiasi 2.3.2016 saakka.

ff2016-wide

Fotofinlandia-voittaja esillä Karjaan Zebrassa

Karjaalla (Raseborgissa) toimivan Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus rf:n elokuun näyttelynä nähdään lehtikuvaaja Maija Tammen (s. 1985) Fotofinlandia 2011 -kilpailun voittanut kokonaisuus Bingo.Voittajan valinnut päätuomari Dome Karukoski sanoi, että sarja on finalistien sarjoista ainoa, jota hän ei ottaisi seinälleen. Hän korosti kuvien yhteiskunnallista merkitystä, sillä ne pakottavat katsomaan sitä puolta Suomesta, jota ei mielellään haluta nähdä.

Maija Tammi on suomalainen valokuvaaja, joka työskentelee kuvajournalistina sekä valokuva- ja videotaiteilijana Yhdysvalloissa ja Suomessa. Hän valmistui Tampereen yliopiston kuvajournalismin linjalta ja on opiskellut lisäksi Magnum Photos -kuvatoimiston Christopher Andersonin oppilaana New Yorkissa.

Laajemmin Galleri Zebran kotisivuilla.

Uusi sivusto valokuvan ammattilaisille tai sellaiseksi aikoville

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoton rahoittama hanke ja kotisivu valmistui alkuviikosta.Valokuvaajaksi-sivusto on valokuvauksen opiskelijoille ja jo alalla toimiville kuvaajille suunnattu tietopaketti valokuvaamisesta ammattina. Sivusto on syntynyt osana Suomen Lehtikuvaajat ry:n Lehtikuvaajaluotsit-projektia.

Sivun osoite: http://www.valokuvaajaksi.fi/

Valokuvakilpailuiden säännöt on syytä lukea huolella

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry muistuttelee, että valokuvakilpailuihin osallistuvien on syytä olla huolellisia sääntöjen lukemisen osalta, erityisesti kilpailulle luovuttamiinsa käyttöoikeuksiin. Digitaalikamerat ja Internet ovat madaltaneet kynnystä osallistua kilpailuihin, ja samalla lisännyt kilpailuiden lukumäärää. Valokuvien julkaisemisessa on kuitenkin aina korrektia huomioida muun muassa kuvassa esiintyvien vieraiden ihmisten oikeudet ja vastaavat seikat. Kilpailujen järjestäjät osaavat usein vaatia, että osallistujalla pitää olla suostumukset kuvien käyttöön niissä esiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanut henkilö, eli tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön seuraamuksista kuvan ottajalle.

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden, ml. oikeuden kuvan mahdolliseen jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on usein kilpailuun osallistumisen edellytys. Näin kilpailun järjestäjä saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella. Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti mm. mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydä kuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.

Laajemmin Finnfoton kotisivuilla.

Vuoden muotokuva -kilpailun parhaat esillä Lapualla

Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n (ent. Suomen Valokuvaajain Liitto ry) vuosikilpailussa 2012 menestyneet kuvat ovat esillä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa Lapualla 27.5.2012 asti.

Vuosikilpailun tavoite on muotokuvakentän yleisen ammatillisen tason ja arvostuksen nostaminen. Tavoitteeseen pyritään mm. arvostelutilaisuudessa, jossa mitataan jäsenten ammattitaitoa ja tarjotaan jäsenistölle koulutusta antamalla rakentavaa palautetta kilpailuun lähetetyistä kuvista. Kuopiolainen Johanna Karttunen voitti yhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä 25.3.2012 Tampereella käydyn kilpailun 2012. Kunniamaininnat jaettiin Harri Virralle (Pori, Tampere), Marko Koivuportaalle (Seinäjoki) ja Sami Reiviselle (Tampere).

Johanna Karttunen työskentelee kuopiolaisessa useamman kuvaajan yhteisstudiossa, Alias Studiot Oy:ssä.

Finnfoton kotisivut uudistuivat

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n kotisivut ovat uudistuneet. Uuden ulkoasun tavoite on se, että kotisivut palvelisivat entistä paremmin valokuvaajia ja heidän sidosryhmiään. Etusivulla on Finnfoto ry jäsenjärjestöjen uutis- ja tiedoteotsikoita, mm. näyttelyistä, tapahtumista yms; palvelu- ja tietosivuilla puolestaan löytyy hyviä toimenpideohjeita, kuten valokuvien luvattoman käyttöön, valokuvauskilpailuiden sääntöihin yms. liittyviä tekijänoikeusohjeita. Uudet sivut on toteutettu samalla Word Press -alustalla kuin SKsL:n omatkin kotisivut.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry on yksi Finnfoton kahdeksasta jäsenjärjestöstä. Liiton toiminnanjohtaja Kari Tolonen toimii Finnfoton puheenjohtajana, puheenjohtajamme Reino Havumäki ja varapuheenjohtajamme Monica Nordling toimivat Finnfoton hallituksen varajäseninä.

http://www.finnfoto.fi/