Uusi sivusto valokuvan ammattilaisille tai sellaiseksi aikoville

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoton rahoittama hanke ja kotisivu valmistui alkuviikosta.Valokuvaajaksi-sivusto on valokuvauksen opiskelijoille ja jo alalla toimiville kuvaajille suunnattu tietopaketti valokuvaamisesta ammattina. Sivusto on syntynyt osana Suomen Lehtikuvaajat ry:n Lehtikuvaajaluotsit-projektia.

Sivun osoite: http://www.valokuvaajaksi.fi/

Valokuvakilpailuiden säännöt on syytä lukea huolella

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry muistuttelee, että valokuvakilpailuihin osallistuvien on syytä olla huolellisia sääntöjen lukemisen osalta, erityisesti kilpailulle luovuttamiinsa käyttöoikeuksiin. Digitaalikamerat ja Internet ovat madaltaneet kynnystä osallistua kilpailuihin, ja samalla lisännyt kilpailuiden lukumäärää. Valokuvien julkaisemisessa on kuitenkin aina korrektia huomioida muun muassa kuvassa esiintyvien vieraiden ihmisten oikeudet ja vastaavat seikat. Kilpailujen järjestäjät osaavat usein vaatia, että osallistujalla pitää olla suostumukset kuvien käyttöön niissä esiintyviltä henkilöiltä. Samoin osallistujan täytyy olla itse valokuvan ottanut henkilö, eli tekijänoikeuksien omistaja. Näin järjestäjä siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön seuraamuksista kuvan ottajalle.

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä vaatii yleensä kuvien täyden käyttöoikeuden, ml. oikeuden kuvan mahdolliseen jälleenmyyntiin ja muunteluun. Tämä on usein kilpailuun osallistumisen edellytys. Näin kilpailun järjestäjä saa vapaasti käyttöönsä mittavan määrän kuvamateriaalia. Silti vain esimerkiksi kolme parasta palkitaan, ja usein vain nimellisellä korvauksella. Kun kilpailun järjestäjällä on kuvien täydet käyttöoikeudet, voidaan niitä käyttää vapaasti mm. mainoksissa tai painotuotteissa julkisessa käytössä ilman korvausta alkuperäisen kuvan ottajalle. Järjestäjä voi myös usein myydä kuvia edelleen maksamatta osuutta tuotosta kuvaajalle.

Laajemmin Finnfoton kotisivuilla.

Finnfoton kotisivut uudistuivat

Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n kotisivut ovat uudistuneet. Uuden ulkoasun tavoite on se, että kotisivut palvelisivat entistä paremmin valokuvaajia ja heidän sidosryhmiään. Etusivulla on Finnfoto ry jäsenjärjestöjen uutis- ja tiedoteotsikoita, mm. näyttelyistä, tapahtumista yms; palvelu- ja tietosivuilla puolestaan löytyy hyviä toimenpideohjeita, kuten valokuvien luvattoman käyttöön, valokuvauskilpailuiden sääntöihin yms. liittyviä tekijänoikeusohjeita. Uudet sivut on toteutettu samalla Word Press -alustalla kuin SKsL:n omatkin kotisivut.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry on yksi Finnfoton kahdeksasta jäsenjärjestöstä. Liiton toiminnanjohtaja Kari Tolonen toimii Finnfoton puheenjohtajana, puheenjohtajamme Reino Havumäki ja varapuheenjohtajamme Monica Nordling toimivat Finnfoton hallituksen varajäseninä.

http://www.finnfoto.fi/